Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  18:58:18

Προσβλητικός οικοδεσπότης απέναντι στον Έλληνα Πρωθυπουργό, ο Εντι Ράμα: «Η Ελλάδα εξαπάτησε τις Βρυξέλλες για να ενταχθεί στην ΕΕ. Η Αλβανία δεν θα το κάνει αυτό». Κύριο

Φτωχά τα αποτελέσματα της συνάντησης των Μητσοτάκη- Ράμα χωρίς σοβαρή προώθηση του θέματος του συνυποσχετικού για τη Χάγη και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας.

Χονδροειδής και μισελληνική συμπεριφορά. Λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αλβανός ομόλογός του, Έντι Ράμα, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι εξαπάτησε την Ευρώπη για να μπει στο ευρώ.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Euractiv, ο αλβανός πρωθυπουργός άφησε σοβαρές αιχμές κατά της Αθήνας, σε μια δήλωση που μάλλον δεν είναι τυχαία, και η οποία αποτελεί διπλωματικό «φάουλ» λίγο πριν το τετ α τετ με τον έλληνα πρωθυπουργό.

Σημειώνεται πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Αλβανία, αναμένεται να έχει σήμερα διμερείς συναντήσεις με την αλβανική ηγεσία και εν προκειμένω με τον Έντι Ράμα, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαϊράμ Μπεγκάι και την πρόεδρο της Βουλής, Λιντίτα Νικόλα.

Επίσης, αναμενόταν να επισκεφτεί την Βόρειο Ήπειρο και συγκεκριμένα τη Χειμάρρα, τη Λιβαδειά (Φοινίκι) και τη Δερβιτσάνη (Δρόπολη). Ωστόσο, λόγω καιρικών συνθηκών δεν είναι δυνατή η πτήση ελικοπτέρου του πρωθυπουργού.

Η επίμαχη δήλωση του Εντι Ράμα

Στη συνέντευξή του στο Euractiv και την Alice Taylor, ο Ράμα μίλησε- την παραμονή της Συνόδου κορυφής για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων- για την ανάγκη να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις και να διασφαλιστεί η αυθεντικότητα της διαδικασίας διεύρυνσης.
Ο αλβανός πρωθυπουργός είπε ότι «δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι η διαδικασία ένταξης είναι μια διαδικασία εξατομικευμένη με βάση την αξία [της κάθε χώρας]. Εμείς οφείλουμε να εκπληρώσουμε συγκεκριμένα κριτήρια, και δεν είναι μια εξέταση όπου μπορείς να "κλέψεις" – ακόμη κι αν οι καθηγητές είναι λίαν διατεθειμένοι να σε βοηθήσουν. Είναι προς το συμφέρον σου να περάσεις αυτές τις εξετάσεις».

Στο σημείο εκείνο συμπλήρωσε πως είναι σημαντικό για τη χώρα του να διαθέτει θεσμούς που λειτουργούν και «να μην εξαπατήσει όπως κάποιες γειτονικές χώρες έκαναν στο παρελθόν».
Όταν κλήθηκε, δε, να κατονομάσει ποιες χώρες εννοεί, απάντησε ευθέως «την Ελλάδα».
Αξίζει να σημειωθεί πως η συνάντηση Ράμα-Μητσοτάκη είναι προγραμματισμένη για την Τρίτη στα Τίρανα, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, που φιλοξενείται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη από την περιοχή.
Από την ίδια τη σύνοδο ο κ. Ράμα δεν φαίνεται να έχει μεγάλες προσδοκίες: «Η σύνοδος κορυφής μπορεί και να κάνει πολλά καλά πράγματα. Ωστόσο τελικά κανένα από αυτά δεν θα είναι τόσο σημαντικό όσο το ότι η σύνοδος λαμβάνει χώρα στα Τίρανα» δήλωσε.

Μητσοτάκης: Έχει καταγραφεί πρόοδος στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ με την Αλβανία

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο»

«Στο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ έχει καταγραφεί πρόοδος και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό για την παραπομπή του θέματος στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος την Τρίτη (6/12) στη σύνοδο ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων που γίνεται στα Τίρανα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέμεινε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιες εκκρεμότητες με γνώμονα το διεθνές δίκαιο και όπως είπε αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και σε αυτή την περίπτωση. Παράλληλα εξέφρασε την λύπη του, γιατί όπως είπε λόγω των καιρικών προβλέψεων δεν θα μπορέσει να επισκεφθεί τις περιοχές όπου ζουν τα μέλη της ελληνικής μειονότητας. «Θα κάνουμε την συγκεκριμένη επίσκεψη το συντομότερο δυνατό. Θέλω να επισκεφτώ τους ομογενείς μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική ενσωμάτωσης των κρατών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί όπως είπε για πρώτη φορά τέτοια Σύνοδος φιλοξενείται σε χώρα υποψήφια προς ένταξη, ενώ υπενθύμισε ότι η όλη διαδικασία εκκίνησε από τη Θεσσαλονίκη το 2003.
«Η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων» σημείωσε ο πρωθυπουργός ενώ σε ό,τι αφορά τις διμερείς μας σχέσεις με την Αλβανία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η βούλησή μας είναι να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε τροχιά ακόμη μεγαλύτερης προσέγγισης.

Ολόκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θέλω να εκφράσω τη μεγάλη μου ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων γίνεται για πρώτη φορά σε χώρα υποψήφια για ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια, εδώ στα Τίρανα. Θέλω να θυμίσω ότι η διαδικασία προσέγγισης των Δυτικών Βαλκανίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το 2003.
Από τότε πέρασε πολύς χρόνος, όμως έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα σημαντική πρόοδος και η Ελλάδα θα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, προφανώς συμπεριλαμβανομένης και της Αλβανίας. Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή οικογένεια έχει αντιμετωπίσει με τη δέουσα γεωπολιτική σημασία την προσέγγιση των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρώπη.

Είμαι, επίσης, ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής θα έχω επίσημες διμερείς συναντήσεις με την πολιτειακή και την πολιτική ηγεσία της φίλης Αλβανίας. Είναι η πρώτη επίσκεψη Έλληνα Πρωθυπουργού στην Αλβανία από το 2009 κι αυτό από μόνο του σηματοδοτεί το γεγονός και τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης αλλά και της Αλβανικής Κυβέρνησης να βάλουμε τις διμερείς μας σχέσεις σε μία νέα τροχιά ακόμα μεγαλύτερης προσέγγισης.

Θα έχω την ευκαιρία να συζητήσω με τον φίλο Αλβανό Πρωθυπουργό, τον Edi Rama, και το ζήτημα της οριοθέτησης των Θαλασσίων μας Ζωνών. Έχει γίνει πρόοδος το τελευταίο διάστημα σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών και πιστεύω ότι προσεγγίζουμε πια την ώρα που θα υπογράψουμε το σχετικό συνυποσχετικό προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύνει τέτοιου είδους εκκρεμότητες με μοναδικό γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Και αυτό θα επιδιώξουμε να κάνουμε και με την Αλβανία.

Τέλος, επιτρέψτε μου να εκφράσω τη λύπη μου για το γεγονός ότι λόγω των προβλέψεων για τον καιρό, αύριο, δεν θα μπορέσω τελικά να πετάξω με το ελικόπτερο και να επισκεφτώ τα χωριά της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας, όμως ανανεώνω αυτήν την επίσκεψή μου. Το συντομότερο δυνατό θέλω να βρεθώ και να επισκεφτώ τους ομογενείς μας και πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να επαναπρογραμματίσουμε αυτή την επίσκεψη το συντομότερο δυνατόν.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline