Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιχάλης Χρυσοχοίδης: «Άλλο οι Παλαιστίνιοι, άλλο οι συνεργασίες»

«....Θέλω να ξεκινήσω και εγώ από το θέμα το οποίο έθεσε ο κ. Γ. Σταθάκης (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ). Είναι το κεντρικό ζήτημα της σημερινής μας συζήτησης. Είναι το μνημόνιο συνεργασίας για θέματα περιβάλλοντος με το Ισραήλ.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ορισμένα πράγματα νομίζω ότι είναι αυτονόητα. Υπάρχουν, δηλαδή, ζητήματα σε σχέση με το Παλαιστινιακό και την ίδρυση παλαιστινιακού κράτους. Πρόκειται για ένα ζήτημα για το οποίο η Ελλάδα πρωτοστατεί στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Έχει συμπαρασταθεί εμπράκτως στον παλαιστινιακό λαό τις τελευταίες δεκαετίες και νομίζω ότι ο ελληνικός λαός είναι από αυτούς που διάκεινται φιλικά για την ανεξαρτητοποίηση ενός κράτους των Παλαιστινίων, οι οποίοι θα ζουν μέσα σε καθεστώς ελευθερίας και ειρήνης. Επίσης, υπάρχει και το συνολικότερο Μεσανατολικό ζήτημα για το οποίο ο καθένας έχει τις θέσεις του, όπως και η Ελλάδα έχει πολύ συγκεκριμένες θέσεις.

Όλα αυτά τα θέματα νομίζω ότι δεν πρέπει να τα συγχέουμε με το γεγονός ότι έχουμε υποχρέωση να συνεργαζόμαστε με τις γειτονικές χώρες σε μια σειρά από ζητήματα, όπως είναι ιδιαίτερα το περιβάλλον.

Πρέπει να σας πω, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, ότι είναι πολύ σημαντική και αξιοθαύμαστη η πρόοδος που έχει κάνει το Ισραήλ στα ζητήματα της γεωργικής τεχνολογίας, στα ζητήματα εξοικονόμησης του νερού, στα ζητήματα μείωσης του κόστους παραγωγής στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, όπως επίσης και σε ζητήματα που έχουν σχέση με την ποιότητα των προϊόντων.

Εγώ πίστευα ότι σήμερα εδώ θα μας δινόταν μια ευκαιρία να πούμε δύο λόγια για τα δικά μας υδρολογικά προβλήματα, για το υδρολογικό πρόβλημα της χώρας, για το γεγονός ότι υπάρχουν περιοχές, όπως η Θεσσαλία για παράδειγμα, όπου γίνεται υπεράντληση του υδροφόρου ορίζοντα και αυτός έχει καταστραφεί ή η πεδιάδα της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλονίκης, όπου όλος ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μολυσμένος με νίτρα λόγω της χρήσης των αζωτούχων και νιτρικών λιπασμάτων. Και θέτουμε ζήτημα συνεργασίας με το Ισραήλ!

Όπως επίσης, είναι και το γεγονός, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει να προγραμματίσει έργο εξοικονόμησης ύδατος, είτε με τη μορφή του υδροηλεκτρικού είτε με τη μορφή μιας λιμνοδεξαμενής εδώ και δεκαετίες και είμαστε μια χώρα που κινδυνεύουμε με απερήμωση τα επόμενα χρόνια. Και ασχολούμαστε εδώ μέσα με το Ισραήλ!

Νομίζω ότι αυτά τα οποία πρέπει να δούμε άμεσα, κύριε Υπουργέ, έχουν να κάνουν με το πού βρίσκεται το ζήτημα του Αχελώου. Πρέπει να γίνει μια ενημέρωση στην Εθνική Αντιπροσωπεία για το πού βρίσκεται τελικά αυτό το ζήτημα -είναι ένα έργο για το οποίο έχουν ξοδευτεί δεκάδες εκατομμύρια ευρώ και είναι κολλημένο εδώ και χρόνια και δεν ξέρω για ποιους λόγους- όπως επίσης και για το αν υπάρχουν μελέτες από την πλευρά της ΔΕΗ και του Υπουργείου Γεωργίας και του Υπουργείου Υποδομών σε σχέση με την κατασκευή νέων φραγμάτων.

(Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Β' Αθηνών, πρώην υπουργός. Το κύριο σώμα των απόψεων του Μιχάλη Χρυσοχοίδη για το Μνημόνιο Κατανόησης- Συνεργασίας των υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδος-Ισραήλ για ανάλογα θέματα).

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα