Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  18:01:27

Νίκος Τσούκαλης: Iσραήλ και θεωρίες συνομωσίας

«.......Είχα πάντα μια απορία και εγώ και το Κόμμα μου. Γιατί κάθε φορά που έρχεται προς έγκριση μια συμφωνία, μια διεθνής σύμβαση, πάντα τοποθετούμαστε επί της σύμβασης, όχι επί των σημείων που αναφέρει η σύμβαση, αλλά βάσει συνομωσιολογικών στοιχείων τι πιθανόν θα προκαλέσει εκείνη η σύμβαση στη χώρα.

Ξέρετε, εάν αυτή η νοοτροπία και η αντίληψη επικρατούσε σε όλες τις χώρες του κόσμου, τότε πλέον δεν θα είχαμε, κυρία Πρόεδρε, ούτε καν Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Δεν θα μπορούσαν οι χώρες να συνεργαστούν μεταξύ τους. Αντί, λοιπόν, να καθόμαστε και να συζητάμε πώς μπορούμε να θωρακίσουμε καλύτερα αυτές τις συμβάσεις, να τις βελτιώσουμε ούτως ώστε να είναι πιο αποτελεσματικές για τη χώρα ή για το αμοιβαίο συμφέρον και των χωρών που συμπράττουν, κοιτάμε πίσω από τις λέξεις.

Όσον αφορά το Ισραήλ, οι θέσεις όλων των κομμάτων, σε σχέση με την πολιτική του Ισραήλ και γενικότερα για το Μεσανατολικό, είναι καθορισμένες. Τις γνωρίζουμε. Εξάλλου έχει τοποθετηθεί η Διεθνής Κοινότητα επί των θεμάτων αυτών.

Υπάρχει κάποιος σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα που να πιστεύει ότι η διεθνής απομόνωση μιας χώρας συμβάλλει στην επίλυση των τοπικών περιφερειακών ή διεθνών ζητημάτων και προβλημάτων; Αλήθεια, η πλήρης απομόνωση του Ισραήλ, -γνωρίζοντας το τι εκπροσωπεί το Ισραήλ- πιστεύει κανένας ότι θα βοηθήσει στην επίλυση του Μεσανατολικού; Ή το να πάψουμε να έχουμε σχέσεις με την Τουρκία, επειδή πριν κάποια χρόνια είχε πόλεμο με το PKK, ή με τους Ρώσους, επειδή είναι στην Τσετσενία ή με όλες αυτές τις χώρες που έχουν τις περιφερειακές αυτές διαφορές, θα έλυνε το πρόβλημα;

Η θέση της Δημοκρατικής Αριστεράς είναι ότι κανόνας για τις διεθνείς σχέσεις πρέπει να είναι ότι η απομόνωση των χωρών επιδεινώνει τα προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζουν.

Με αυτή, λοιπόν, την έννοια τοποθετηθήκαμε και σ' αυτή τη Σύμβαση, θεωρώντας ότι το Ισραήλ μπορεί να μας προσφέρει πάρα πολλά σε ζητήματα αιχμής που έχει ανάγκη η χώρα, αρκεί βεβαίως οι συμφωνίες οι οποίες θα ακολουθήσουν να οριοθετούνται αυστηρώς και να παρακολουθούνται όσον αφορά την υλοποίησή τους.»

(Ο Νίκος Τσούκαλης είναι κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Αχαΐας. Τμήμα από την εισήγησή του για το Μνημόνιο Κατανόησης –Συνεργασίας των υπουργείων Περιβάλλοντος Ελλάδος-Ισραήλ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline