Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  08:47:37

Κατά 1 εκατ. λίτρα ανά μήνα μειώθηκε η κατανάλωση γάλακτος λόγω υψηλής τιμής

Με αυξανόμενη ένταση συνεχίζεται το 2023 η μείωση της κατανάλωσης γάλακτος, φαινόμενο που κατεγράφη για πρώτη φορά το 2022.

Με αυξανόμενη ένταση συνεχίζεται το 2023 η μείωση της κατανάλωσης γάλακτος, φαινόμενο που καταγράφηκε για πρώτη φορά το 2022. Αιτία; Η μεγάλη αύξηση των τιμών, η οποία οδήγησε τους καταναλωτές να περικόπτουν τις δαπάνες ακόμη και για ένα από τα πλέον βασικά είδη διατροφής. Αν και μέσα στο 2023 οι εταιρείες δεν έχουν προβεί σε νέες ανατιμήσεις στις διάφορες κατηγορίες γάλακτος, οι υψηλές τιμές σε αυτά παραμένουν, καθώς από την άλλη δεν έχουν προβεί ούτε σε μειώσεις τιμών.

Αν και η τιμή του αγελαδινού γάλακτος βρίσκεται σε πορεία αποκλιμάκωσης, τούτη δεν έχει ακόμη περάσει στις τιμές λιανικής, με τις γαλακτοβιομηχανίες για την ώρα να προχωρούν σε μειώσεις τιμών και σε προσφορές σε κάποια μόνο προϊόντα τους, λιγότερο δημοφιλή, και σίγουρα όχι στο γάλα ευρείας κατανάλωσης, όπως είναι το φρέσκο γάλα και το γάλα υψηλής παστερίωσης.

Γιατί είναι τόσο ακριβά τα φυτικά γάλατα; Μια «ακτινογραφία» της αγοράς στην Ελλάδα
Αντίστροφη πορεία όσον αφορά την εξέλιξη της ζήτησης ακολουθεί το γάλα ιδιωτικής ετικέτας. Αν και οι ανατιμήσεις στην εν λόγω κατηγορία ήταν υψηλότερες από αυτές στο επώνυμο, το γεγονός ότι η τιμή του παραμένει χαμηλότερη κατά 60 λεπτά από το τελευταίο έστρεψε εκεί αρκετούς από τους καταναλωτές. Καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των πωλήσεων του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας διαδραμάτισε και το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ επέλεξαν να βάλουν στο «καλάθι» τους το δικό τους γάλα ιδιωτικής ετικέτας.
Στροφή καταναλωτών στο γάλα ιδιωτικής ετικέτας, που παρά τις ανατιμήσεις παραμένει 60 λεπτά φθηνότερο από τα επώνυμα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Circana (πρώην IRI) που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», οι πωλήσεις συνολικά του λευκού γάλακτος διαμορφώθηκαν κατά το α΄ τετράμηνο του 2023 σε 113,24 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 13% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Την ίδια ώρα, ωστόσο, ο όγκος πωλήσεων υποχώρησε κατά 5,3%, με τα νοικοκυριά στην Ελλάδα να αγοράζουν περί τα 4 εκατομμύρια λίτρα λιγότερο γάλα από το σούπερ μάρκετ. Υπενθυμίζεται ότι συνολικά το 2022 η αγορά λευκού γάλακτος υποχώρησε σε όγκο πωλήσεων κατά 4,8%.

Γιατί οι πολυεθνικές πωλούν ακριβότερα τα προϊόντα τους στην Ελλάδα
Από την άλλη, ο όγκος πωλήσεων του λευκού γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας ενισχύθηκε το ίδιο διάστημα κατά 6,6%, ενώ η αξία πωλήσεων της κατηγορίας αυξήθηκε κατά 40,2%! Η κατακόρυφη αύξηση του τζίρου στο γάλα ιδιωτικής ετικέτας οφείλεται μεν στην αύξηση του όγκου πωλήσεων, αλλά σχετίζεται και με τη μεγάλη αύξηση της τιμής του. Συνολικά το λευκό γάλα ιδιωτικής ετικέτας ανατιμήθηκε κατά 31,3%, όταν η αντίστοιχη αύξηση συνολικά στο επώνυμο ήταν 18,7%.
Το γεγονός, ωστόσο, ότι παρά την αύξηση η μέση τιμή του γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας στο σύνολο της κατηγορίας του λευκού γάλακτος ήταν 1,17 ευρώ/λίτρο και του επώνυμου 1,76 ευρώ/λίτρο μάλλον αρκεί για να εξηγήσει τη στροφή του καταναλωτικού κοινού στο πιο φθηνό προϊόν, σε ένα περιβάλλον γενικευμένης ακρίβειας.

Γιατί το γάλα βρώμης είναι τόσο ακριβό;
Ο όγκος πωλήσεων συνολικά του φρέσκου γάλακτος υποχώρησε στο διάστημα Ιανουαρίου – Απριλίου 2023 κατά 3,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2022. Θα πει κάποιος ότι δεν είναι μεγάλη μείωση. Και πράγματι δεν είναι, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι την ίδια ώρα αυξήθηκε ο όγκος πωλήσεων του φρέσκου γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας κατά 36% ή κατά 1,67 εκατ. λίτρα περίπου. Η τιμή του επώνυμου φρέσκου γάλακτος ήταν αυξημένη φέτος σε σχέση με πέρυσι κατά 17,3%, στο 1,57 ευρώ/λίτρο (μέση τιμή). Η μέση τιμή του φρέσκου γάλακτος ιδιωτικής ετικέτας ήταν μετά τις ανατιμήσεις, ανατιμήσεις κοντά στο 30%, στο 1,12 ευρώ/λίτρο.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline