Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2024  11:50:26

Ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων

Με ενός λεπτού σιγή και επετειακή αναφορά τιμήθηκε από την Βουλή των Ελλήνων η «Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων Μαρτύρων και Ηρώων του Ολοκαυτώματος». Η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως διεθνής ημέρα μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Η συγκεκριμένη ημέρα επιλέχθηκε, καθώς στις 27 Ιανουαρίου του 1945 τα σοβιετικά στρατεύματα απελευθέρωσαν το Άουσβιτς – Μπίρκεναου, το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης του ναζιστικού καθεστώτος. Όπως είπε ο γ' αντιπρόεδρος Θανάσης Μπούρας εξ ονόματος του Σώματος «τιμούμε τη μνήμη έξι εκατομμυρίων εβραίων και πολλών ακόμη θυμάτων της άνευ προηγουμένου σκληρότητας και φρίκης του ναζιστικού καθεστώτος, αλλά και όλους αυτούς που κατάφεραν να επιβιώσουν, ζωντανούς μάρτυρες της κόλασης των στρατοπέδων εξόντωσης».

«Στη λέξη "Ολοκαύτωμα" αποτυπώνεται η μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων, σφραγισμένη με βασανιστήρια, εγκλεισμούς, ξεριζωμούς, στερήσεις και θάνατο. Την ημέρα αυτή όλη η ανθρωπότητα οφείλει να θυμάται όσα απάνθρωπα γεγονότα συνέβησαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος», είπε, σημειώνοντας πως «όσο απομακρυνόμαστε χρονικά από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και όσο ο αριθμός των επιζώντων του Ολοκαυτώματος λιγοστεύει, βαραίνει εμάς η ευθύνη να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε ενάντια στον ναζισμό και να συνεχίσουμε να θυμόμαστε τους ήρωες του ολοκαυτώματος».

Η Βουλή των Ελλήνων στο πλαίσιο των παγκόσμιων εκδηλώσεων που πραγματοποιούνται για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, πρόβαλλε στην πρόσοψη του κτηρίου του Κοινοβουλίου το λογότυπο της διεθνούς εκστρατείας ενημέρωσης για τη διατήρηση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, με το σύνθημα #WeRemember.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline