Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023  04:49:25

Απειλές της Γαλλίας για κυρώσεις

Η γαλλική Εθνική Επιτροπή για την Πληροφορική και τις Ελευθερίες (CNIL) έδωσε σήμερα εντολή στην Google να αλλάξει την πολιτική της για την προστασία των προσωπικών δεδομένων απειλώντας την με πρόστιμο και ηγούμενη μιας πανευρωπαϊκής προσπάθειας με στόχο να υποχρεωθεί η γιγάντια εταιρεία του Ίντερνετ να γνωστοποιεί καλύτερα τις προθέσεις και τις μεθόδους της όταν συλλέγει δεδομένα των χρηστών.

Η CNIL ανακοίνωσε πως η πολιτική της Google Inc για τα προσωπικά δεδομένα παραβιάζει γαλλικούς νόμους και έδωσε στην αμερικανική εταιρεία τρεις μήνες για να κάνει αλλαγές ή να της επιβληθεί πρόστιμο μέχρι 150.000 ευρώ -- και ένα δεύτερο 300.000 ευρώ αν και στη συνέχεια δεν αναλάβει δράση.

Η κίνηση της CNIL είναι το αποτέλεσμα μιας διένεξης με την κορυφαία μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ και πάροχο υπηρεσιών email. Η γαλλική επιτροπή ανακοίνωσε πως η Ισπανία, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία και η Ολλανδία σχεδιάζουν να αναλάβουν ανάλογη δράση μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες που μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή στην Google προστίμων συνολικού ύψους αρκετών εκατομμυρίων ευρώ.

"Ως το τέλος Ιουλίου, όλες οι αρχές στο πλαίσιο της δύναμης κρούσης της ΕΕ για την προστασία των δεδομένων θα έχουν αναλάβει δράση εναντίον της Google", δήλωσε η πρόεδρος της CNIL Ιζαμπέλ Φαλκ-Πιεροτέν.
Η Google, η οποία έχει δηλώσει επανειλημμένα πως η προσέγγισή της στα δεδομένα των χρηστών γίνεται με σεβασμό των ευρωπαϊκών νόμων, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με τις αρχές στη Γαλλία και αλλού.

Η γαλλική Επιτροπή ζητάει κυρίως από την Google να γνωστοποιήσει μέσα σε τρεις μήνες τη "σκοπιμότητα" της συγκέντρωσης των προσωπικών δεδομένων από την επιχείρηση όταν ένας χρήστης του Ίντερνετ χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της ή τη μηχανή αναζήτησής της, καθώς οι πληροφορίες σχετικά με το θέμα αυτό είναι σήμερα "υπερβολικά αόριστες".

Ο όμιλος της Google πρέπει επίσης να ορίσει μια "διάρκεια διατήρησης" των δεδομένων αυτών και να ενεργήσει με τρόπο ώστε να δημιουργηθεί μια νομική βάση για να αποφευχθεί "ένας εν δυνάμει απεριόριστος συνδυασμός των δεδομένων των χρηστών".
Η CNIL ζητεί επίσης οι χρήστες να "ενημερώνονται" και να χρειάζεται να δίνουν εκ των προτέρων τη συμφωνία τους "πριν εγκατασταθούν στα τερματικά τους τα κούκις", αυτοί οι μικκροί φάκελοι-κατάσκοποι που ακολουθούν τα ίχνη του χρήστη του Ίντερνετ και επιτρέπουν τη στοχευμένη διαφήμιση.

 

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline