Σάββατο 20 Απριλίου 2024  14:12:59

Πρώην έγινε ο εμίρης του Κατάρ και υποψήφιος μεγαλοεπενδυτής στην Ελλάδα. Μάλλον του ετοίμαζαν καθαίρεση, όπως συνέβη με τον πατέρα του το 1995. Κύριο

Τον διαδέχεται-ποιός άλλος-ο γιός του. Ανακοίνωσε την ξαφνική και αναγκαστική παραίτηση σε οικογενειακό συμβούλιο.

Η φημολογία ήταν έντονη εδώ και μερικές ημέρες ότι ο 33χρονος πρίγκιπας Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι προετοιμαζόταν για να αναλάβει την ηγεσία του εμιράτου του Κόλπου. Ο πατέρας του εμίρης είχε φθαρεί τόσο εσωτερικά όσο και στις διεθνείς συμμαχίες του Εμιράτου Κατάρ, που έχουν σχέση με τις ΗΠΑ και την Αγγλία.

Το Αλ Τζαζίρα στο Κατάρ μετέδωσε ότι ο Σεΐχ Χαμάντ αλ Θάνι ανακοίνωσε ανεπισήμως την απόφαση στην «οικογένεια και τους ανώτατους συμβούλους» τη Δευτέρα, ενώ εντός της ημέρας θα κάνει πιθανότατα και τις επίσημες ανακοινώσεις.
Ακόμη, αναμένεται και ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου στο πλαίσιο της αλλαγής στην κυβέρνηση.

Το Κατάρ κυβερνάται από την οικογένεια αλ Θάνι για 150 χρόνια περίπου. Ο Σεΐχ Χαμάντ ανέβηκε στην εξουσία το 1995, όταν καθαίρεσε τον πατέρα του για να γίνει εμίρης.
Από τότε εισήγαγε ορισμένες φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις και τα τελευταία χρόνια έκανε το Κατάρ έναν βασικό παίκτη στην διπλωματία της περιοχής.

Αναμένεται επίσης ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου ως μέρος των αλλαγών στην κυβερνητική ομάδα.

Ο Χαμάντ μπιν Χαλίφα (Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, αραβικά:لشيخ حمد بن خليفة آلثاني) είναι ο ηγέτης του Κατάρ. Το 1977 ανακηρύχθηκε διάδοχος του θρόνου και ήρθε στην εξουσία το 1995 με την ανατροπή του πατέρα του, Εμίρη Χαλίφα. Έχει τιμηθεί με διάφορα παράσημα και μετάλλια.
Γεννήθηκε στην Ντόχα το 1952. Ανήκει στην οικογένεια Αλ-Θανί (Al-Thani). Αποφοίτησε από τη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία το 1971 στο Σάντχερστ (Sandhurst) του Ηνωμένου Βασιλείου και αργότερα έγινε διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του Κατάρ. Κατέλαβε την εξουσία στις 26 Ιουνίου του 1995 με την ανατροπή του πατέρα του, Εμίρη Χαλίφα μπιν Χαμάντ (Khalifa bin Hamad Al Thani), ενώ ο τελευταίος βρισκόταν στη Γενεύη. Παντρεύτηκε τη Σεΐχα Μοζάχ Μπιντ Νασέρ Αλ-Μισνέντ (Sheikha Mozah Bint Nasser Al-Missned). Διάδοχος του θρόνου είναι ο Ταμίμ μπιν Χαμάντ (Sheikh Tamim Bin Hamad Al).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline