Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024  16:25:10

Την Τρίτη απόγευμα, η επιτόπια σύσκεψη στην Πεντέλη με τα μέτρα από Κυρ. Μητσοτάκη για την αποκατάσταση των πυρόπληκτων περιοχών. Αργότερα η συζήτηση στη Βουλή. Κύριο

Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί με κλιμάκιο των συναρμόδιων υπουργείων στην περιοχή ενώ στη σύσκεψη θα μετέχει η Περιφέρεια Αττικής και δήμαρχοι - «Η πολιτεία θα κινηθεί τάχιστα για να αποζημιώσει τους πυρόπληκτους» διαβεβαίωσε σχετικά.

Στην Πεντέλη θα μεταβεί το απόγευμα της Τρίτης 20 Αυγούστου 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με κλιμάκιο συναρμόδιων υπουργών, καθώς θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Αττικής και δημάρχων σχετικά με τα ευρήματα των αυτοψιών και τις δράσεις αποκατάστασης που έχει δρομολογήσει η πολιτεία στις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στη σύσκεψη θα συμμετέχουν:

-Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
-Υπουργός Εσωτερικών
-Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας
-Υφυπουργός Κριτικής Αρωγής
-Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωποι του ΤΑΙΠΕΔ
-Περιφέρεια Αττικής
-Δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων και όλων των άλλων δήμων που επλήγησαν.

Με δήλωσή του για την ημέρα του Δεκαπενταύγουστου, ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «η Πολιτεία θα φροντίσει να κινηθεί τάχιστα» ώστε να αποζημιώσει όσους επλήγησαν από τη φωτιά.

Τρέχουν οι διαδικασίες για τις αποζημιώσεις και τα μέτρα στήριξης

Η κυβέρνηση τρέχει τις διαδικασίες τις διαδικασίες για το άνοιγμα της πλατφόρμας για την κρατική αρωγή μέχρι τις 21 Αυγούστου, μέσω της οποίας θα υλοποιηθούν τα 14 μέτρα στήριξης των πυροπλήκτων.

Παράλληλα από την Τρίτη τα κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας βρέθηκαν στο πεδίο και πραγματοποίησαν ελέγχους και αυτοψίες σε κτιριακές υποδομές σε περιοχές της βόρειας και ανατολικής Αττικής μετά τις πυρκαγιές της 11ης Αυγούστου 2024.

Συγκεκριμένα, ενεργοποιήθηκαν τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ – υπό την καθοδήγηση της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής – με περισσότερους από 60 μηχανικούς και πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες σε οκτώ Δήμους της Αττικής, έχοντας ήδη καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.

Ειδικότερα, οι αυτοψίες των κλιμακίων της ΓΔΑΕΦΚ έλαβαν χώρα σε πυρόπληκτες περιοχές των Δήμων Βριλησσίων, Διονύσου, Μαραθώνα, Παλλήνης, Πεντέλης, Ραφήνας – Πικερμίου, Χαλανδρίου και Ωρωπού, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, καθώς οι επισκέψεις και οι αυτοψίες εδράζονται στην καθοδήγηση και ενημέρωση από τα στελέχη των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

2.Μαρινάκης σε Κασσελάκη: Ο πρωθυπουργός δεν είναι influencer, θα πάει με ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης στα καμένα

Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου σε ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλούς τόνους κινήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απαντώντας στον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος αναρωτήθηκε γιατί ό κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τις πληγείσες από τη μεγάλη φωτιά στην Αττική περιοχές την Τρίτη - και όχι άμεσα. Η ανακοίνωση του έχει ως εξής:

Αναρωτήθηκε ο κ. Κασσελάκης, σε μία από τις δεκάδες ανακοινώσεις/αναρτήσεις που έχει εκδόσει σε λίγα 24ωρα, γιατί ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές την προσεχή Τρίτη με τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη και τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Είναι λογικό να αναρωτιέται κάτι τέτοιο ένας πολιτικός αρχηγός που αντιλαμβάνεται μια επίσκεψη ως αφορμή για φωτογραφία ή βίντεο και εν γένει τον ρόλο του ως περιφερόμενου influencer.

Πάμε τώρα στην ουσία που αφορά και τους πολίτες: για να έχει νόημα μια τόσο σημαντική συνάντηση, πρέπει πρώτα να έχουν προηγηθεί οι απαιτούμενες καταγραφές ζημιών (άλλωστε, από την πρώτη στιγμή που κατέστη εφικτό 20 συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών και Κρατικής Αρωγής αποτελούμενα από πάνω από 60 μηχανικούς ξεκίνησαν τις αυτοψίες), οι αναγκαίες συσκέψεις εκτίμησης του κόστους αποκατάστασης και γενικά κάθε προπαρασκευαστική ενέργεια για να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αποκατάστασης, τόσο των ζημιών στο φυσικό περιβάλλον, όσο και στις περιουσίες των πολιτών, πάνω στο οποίο θα γίνει μια εποικοδομητική συζήτηση, με στόχο την εξεύρεση των καλύτερων λύσεων για τους πολίτες.

Συνεπώς, θα ήταν πολύ πιο χρήσιμο για τον τόπο και τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών να είχαμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που θα κατέθετε συγκεκριμένες και κυρίως κοστολογημένες προτάσεις, αντί να έχει έναν αρχηγό που κάνει αναρτήσεις όπως αναπνέει. Όχι τίποτα άλλο, αλλά αν ψάξει κανείς το τελευταίο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, δεν θα βρει ούτε μισή πρόταση για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και την περαιτέρω ενίσχυση της πολιτικής προστασίας.

Η ανάρτηση Κασσελάκη

Eίχε προηγηθεί ανάρτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία ο κ. Κασσελάκης ζητούσε από τον πρωθυπουργό να επισκεφθούν μαζί τις πληγείσες περιοχές προκειμένου να του δείξει, όπως ανέφερε, την έκταση των προβλημάτων που έχουν προκύψει.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline