Σάββατο 20 Απριλίου 2024  03:16:43

Νίκος Τσούκαλης: Οι δύο επιλογές της ΔΗΜΑΡ, πέρυσι και φέτος

«.....Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το παρόν νομοσχέδιο είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία προκειμένου η Δημοκρατική Αριστερά να τοποθετηθεί για την επόμενη μέρα. Είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, γιατί ο κύριος κορμός του αφορά ενσωμάτωση μιας Κοινοτικής Οδηγίας.

 

Είναι ευκαιρία, λοιπόν, η Δημοκρατική Αριστερά να διατυπώσει την άποψή της, ότι δεν αφίσταται ούτε κατ' ελάχιστον από τη βασική θέση την οποία εκφράζει από την ίδρυσή της, αλλά και από τη συμμετοχή της στην Κυβέρνηση, ότι ο μόνος δρόμος προκειμένου η χώρα να εξέλθει αλώβητη, να εξέλθει συγκροτημένα από αυτή την απίστευτη κρίση είναι ο ευρωπαϊκός δρόμος, ότι η επίλυση του τεράστιου ευρωπαϊκού προβλήματος -το οποίο περιγράφεται και στη συγκεκριμένη Οδηγία, αλλά και στα συμπεράσματα που συνοδεύουν τη συγκεκριμένη Οδηγία- θα είναι και λύση για τη χώρα.

Δεν υπάρχει άλλη επιλογή, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Η Δημοκρατική Αριστερά έκανε δύο βασικές επιλογές τον τελευταίο χρόνο, δύο επιλογές κρίσιμες, δύο επιλογές τις οποίες εξακολουθούμε να θεωρούμε επιλογές υπευθυνότητας. Η πρώτη επιλογή ήταν η συμμετοχή της στην Κυβέρνηση και επί ένα χρόνο η κατάθεση της συγκεκριμένης πολιτικής της και η δεύτερη επιλογή είναι η επιλογή των προηγούμενων ημερών, η επιλογή δηλαδή διαχωρισμού της θέσης μας σε σχέση με την Κυβέρνηση στην οποία συμμετείχαμε.

Η εκτίμησή μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο είχαμε δίκιο ή όχι στην επιλογή μας. Ευχόμαστε κάτι στην Κυβέρνηση -και βεβαίως, δεν θα μπορούσε κανένας να μην ευχηθεί σε μία Κυβέρνηση αυτή την περίοδο «Καλή επιτυχία»- ότι ό,τι δεν καταφέραμε σαν Δημοκρατική Αριστερά να το καταφέρουν δύο κόμματα που έχουν παραμείνει, δηλαδή, να ξανακαταστήσουν τη συγκεκριμένη Κυβέρνηση, κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, όχι κυβέρνηση κομματική.

Οι επιφυλάξεις μας εξακολουθούν να παραμένουν. Τώρα που η κρίσιμη απόφαση αφορά την κατεύθυνση που πρέπει να πάρει το καταπονημένο σκάφος της χώρας, δηλαδή τώρα που χρειάζεται να περιγράψουμε με σαφήνεια τι κοινωνία θέλουμε να διαμορφώσουμε τα επόμενα χρόνια, ποιους συσχετισμούς θέλουμε σ' αυτήν εδώ τη χώρα, ποιος θα απολαύσει το προϊόν της όποιας ανάπτυξης, τώρα είναι το κρίσιμο σημείο προκειμένου να αναδειχθούν και να αντιπαλέψουν οι διαφορετικές ιδεολογικοπολιτικές απόψεις.

Η εκτίμησή μας, λοιπόν, ήταν ότι αυτήν την κρίσιμη περίοδο, τώρα που αρχίζει να λειτουργεί σ' αυτό το επίπεδο η Κυβέρνηση και τα κόμματα της Κυβέρνησης, φάνηκαν τα μεγάλα προβλήματα.

Για ποιο λόγο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να χρησιμοποιήσω το παρόν νομοσχέδιο προκειμένου να καταλήξουμε σχετικά με το ποιο είναι το πρόβλημα της χώρας; Στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 23ης Μαΐου του περασμένου μήνα, στην παρουσίαση που έκανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο κ. Σουλτς, ανέφερε κάτι χαρακτηριστικό. Είπε ότι αν τα ευρωπαϊκά όργανα επεδείκνυαν την ίδια αποφασιστικότητα που επέδειξαν στη διάσωση των τραπεζών για την αντιμετώπιση της ανεργίας και της φοροδιαφυγής, η Ευρώπη θα ήταν εντελώς διαφορετική απ' αυτήν που είναι σήμερα.

Οπωσδήποτε, ευθύνες βαρύνουν και το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, βαρύνουν και τα άλλα ευρωπαϊκά κόμματα, αλλά η αναφορά του ήταν χαρακτηριστική. Βεβαίως, ανεβίβασε και το ποσό της φοροδιαφυγής στο ένα τρισεκατομμύριο ευρώ που στοιχίζει στα κράτη-μέλη. Το τι σημαίνει ένα τρισεκατομμύριο ευρώ για μία ολόκληρη ήπειρο, η οποία στην κυριολεξία κλονίζεται επικίνδυνα και συθέμελα, γίνεται αμέσως κατανοητό από όλους.

Όμως, πρέπει να πούμε και κάτι άλλο, το οποίο θέλω εδώ να το θέσω για άλλη μία φορά. Το μεγάλο πρόβλημα για τη χώρα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν αφορά μόνο τα κόμματα που συμμετείχαν στη συγκυβέρνηση ή που διατυπώνουν απόψεις της μίας ή της άλλης πλευράς. Αφορά και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

Όταν πρόκειται για ενσωμάτωση Οδηγιών, πάντα έχω την προνοητικότητα ή επιδεικνύω την πρόνοια να ανατρέχω στα Πρακτικά του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προκειμένου να καταδείξω το κατά πόσο είμαστε συνεπείς σ' αυτά που λέμε έξω και σ' αυτά που λέμε μέσα.
Η συζήτηση, λοιπόν, για τη συγκεκριμένη Οδηγία, όπως έχει αποτυπωθεί στα Πρακτικά, είναι χαρακτηριστική. Απευθύνομαι στο ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Διαβάζω τα εξής:

«Νικόλαος Χουντής, εξ ονόματος της Ομάδος.
Κύριε Πρόεδρε, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι με τις εν λόγω εκθέσεις γίνεται μία θετική προσπάθεια, για να δημιουργηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο, όσον αφορά τη διοικητική συνεργασία σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης στα θέματα της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, εκτός βεβαίως από τον τομέα του ΦΠΑ και τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης που δεν περιέχονται εκεί».
Είναι ένα θετικό βήμα...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Ποιος το λέει αυτό;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ο Νίκος Χουντής. Αναφέρομαι στα Πρακτικά.
Μάλιστα, δεν χρειάζεται να διαβάσω και τα υπόλοιπα, όπου ουσιαστικά ο Νίκος Χουντής κάνει δημιουργικές προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθεί η Οδηγία. Δεν χρειάζεται να σας αναφέρω τη θέση των Πρασίνων, η οποία είναι λίγο-πολύ στο ίδιο επίπεδο, όπως και των Σοσιαλδημοκρατών. Με λίγα λόγια, αυτή η Οδηγία επικυρώθηκε ομόφωνα από το Ευρωκοινοβούλιο.

Γιατί επικυρώθηκε; Επειδή διατυπώνει την αυτονόητη απαίτηση, δηλαδή, τη συνεργασία μεταξύ των κρατών, όσον αφορά τον εντοπισμό της μεγάλης φοροδιαφυγής. Είναι πλήρης η Οδηγία; Όχι. Δεν περιλαμβάνει πολλές πλευρές, όπως το ΦΠΑ, την απάτη δηλαδή, στο ΦΠΑ και κάποιους άλλους τομείς.

Όμως, σε σχέση με την νέα Οδηγία, η Οδηγία 77 είναι σαφώς καλύτερη. Ήρθε καθυστερημένα για την Ευρώπη, το 2011. Και αυτό είναι καταδικαστέο. Αυτό δείχνει τα αργά αντανακλαστικά της Ευρώπης. Όμως, δεν μπορούμε να λέμε ότι επειδή δεν περιλαμβάνει και τα υπόλοιπα, την καταψηφίζουμε.»

(Kοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Αχαΐας)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline