Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024  07:32:06

Νίκος Τσούκαλης: Δημόσια τηλεόραση χωρίς σκόπιμες αυταπάτες

«Πρώτη φορά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, παίρνω το λόγο μετά την τοποθέτηση του φίλτατου Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Πρώτη φορά ή ελάχιστες φορές έχει γίνει αυτό. Αυτό μου δίνει την ευκαιρία να ξεκινήσω λέγοντας ότι η ανθρωπότητα δεν έχει γνωρίσει κανένα σύστημα μέχρι τώρα το οποίο να μην επεδίωξε από την πρώτη στιγμή της εγκαθίδρυσής του, από την πρώτη στιγμή της κυριαρχίας του, να καθυποτάξει τους ιδεολογικούς μηχανισμούς. Μεταξύ αυτών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αυτό ισχύει για όλα τα συστήματα, μηδενός εξαιρουμένου!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Άλλο να προπαγανδίζεις την εκμετάλλευση και άλλο...
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Υπάρχει μία διαφορά την οποία ενστερνίζεται η λεγόμενη για σας «γιαλαντζί Αριστερά». Αυτή είναι ότι υπάρχουν διακυμάνσεις και κλίμακες και ότι στον κοινοβουλευτισμό και την κοινοβουλευτική δημοκρατία η κυριαρχία στα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι η μικρότερη. Έγινα κατανοητός; Αυτή είναι η άποψή μας.
Μ' αυτήν, λοιπόν, την έννοια λέμε σαν Δημοκρατική Αριστερά ότι μέσα σ' αυτό το σύστημα -το στρεβλό και το ανάποδο ορισμένες φορές- έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε ένα αποτύπωμα στη λεγόμενη «αντικειμενική ενημέρωση». Θέλετε να τη βάλετε σε εισαγωγικά; Βάλτε τη. Όμως, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ως Δημοκρατική Αριστερά θέλουμε να δηλώσουμε εξαρχής ότι διαχωρίζουμε όλη αυτήν τη διαδικασία σε δύο σαφώς διαφορετικά στάδια. Το ένα στάδιο είναι αυτό το οποίο τηρήθηκε μέχρι αυτήν τη στιγμή, όσον αφορά τη δημόσια τηλεόραση, τη δημόσια ραδιοφωνία, τα δημόσια μέσα ενημέρωσης και τη διαδικασία της πραγματικής ανασυγκρότησης. Βεβαίως, όλοι νιώθουμε έκπληξη όταν βλέπουμε ένα από τα δύο κόμματα τα οποία ουσιαστικά οδήγησαν τη δημόσια τηλεόραση σ' αυτό το χάλι να προασπίζεται από αυτό εδώ το Βήμα με τόσο πάθος την αντικειμενικότητα και τον πλουραλισμό. Εμείς ευχόμαστε να το εννοεί πραγματικά ο κ. Κεδίκογλου.

Αυτό το οποίο λέμε και προς την Κυβέρνηση και προς όλες τις πτέρυγες της Βουλής είναι ότι εμείς θα συμμετάσχουμε στη διαδικασία ανασυγκρότησης της δημόσιας τηλεόρασης. Θα συμμετάσχουμε με τέτοιο τρόπο -όσο περνάει από το χέρι μας και από το μέγεθός μας- ούτως ώστε πραγματικά η χώρα να αποκτήσει δημόσια τηλεόραση και δημόσια μέσα ενημέρωσης, όπως είναι, κύριε Παφίλη, το BBC. Μακάρι να το αποκτήσουμε κάποια στιγμή στη χώρα!

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΑΦΙΛΗΣ: Εντάξει!
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Και όταν θα έρθει εκείνη η στιγμή που θα χρειαστεί να κάνει την προπαγάνδα υπέρ του κυρίαρχου συστήματος, αν υπάρχει δυνατότητα, θα θέλαμε να γίνει μια άλλου είδους παρέμβαση. Θα το δούμε. Όμως, προς τα εκεί κινούμαστε.
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μέχρι αυτή τη στιγμή ήταν άθλια.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Άθλια;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Μιλάω για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα, όσον αφορά τη δημόσια τηλεόραση.
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ: Γιατί, κύριε Τσούκαλη;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ήταν κακή. Όμως, προσέξτε. Είναι άλλο να συζητάς για παραβίαση άρθρου ή άρθρων του Συντάγματος και άλλο να συζητάς για κατάλυση του Συντάγματος, για κατάλυση της δημοκρατίας.

Και θα ήθελα πάρα πολύ να ενισχύσω αυτό που είπε ο κ. Παφίλης, επιτέλους, δηλαδή, όσοι την περίοδο της χούντας είχαν συνείδηση των όσων συνέβαιναν εκείνη την περίοδο, να ενημερώσουν τους νεότερους συναδέλφους ότι αυτό που ζούμε σήμερα δεν είναι χούντα. Εγώ θα πω κάτι άλλο. Εγώ θα πω ότι αυτό το οποίο γίνεται τώρα στην Ελλάδα είναι κατάχρηση της δημοκρατίας. Και η κατάχρηση της δημοκρατίας επί αρχαιοτάτων χρόνων όπου υπήρχε δημοκρατικό πολίτευμα, ήταν αυτή που το οδήγησε στην κατάρρευσή του. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι περισσότερη δημοκρατία. Και μη «ρίχνουμε νερό στο μύλο» αυτών που θεωρούν ότι αυτό το σύστημα το οποίο λειτουργεί, έτσι όπως λειτουργεί σήμερα, είναι το αίτιο που έχουμε οδηγηθεί εδώ που έχουμε οδηγηθεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλα τα blogs έχουν αναρτήσει τις αθλιότητες που είδαμε πριν από λίγο σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Ας αναλογιστούμε αν έχουμε συνεισφέρει και εμείς ή τι πρέπει να κάνουμε στην πράξη, για να μπορέσουμε να το αποτρέψουμε.
Κυρία Πρόεδρε, ήδη υπάρχει καθολικό αίτημα όλων των πτερύγων ότι αυτό το συμβάν που είχαμε πριν από λίγο δεν πρέπει να περάσει έτσι. Η απάντηση του Κοινοβουλίου -εγώ θα έλεγα της δημοκρατίας- πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική.

Άκουσα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή -κύριε Υπουργέ, δεν ξέρω αν ήσασταν παρών- την τοποθέτηση του κ. Καψή σε σχέση με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε, γιατί είδα κάποιες αντιδράσεις από την Αίθουσα. Ο κ. Καψής απέφυγε με πολύ μεγάλη προσοχή να αναφερθεί σε αυτήν την προηγούμενη διαδικασία. Δεν απέφυγε, όμως, τον πειρασμό να επαναλάβει ο ίδιος, και αυτός ότι ήταν τέτοια η προσβολή, η διαφθορά της ΕΡΤ, ώστε δεν μπόρεσε ουσιαστικά να γίνει εξυγίανση εν λειτουργία. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι θα έπρεπε να γίνει από μηδενική βάση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, μπορώ να ισχυριστώ ενώπιόν σας, και φαντάζομαι ότι πολλοί θα αποδεχθείτε αυτό το οποίο θα αναφέρω, ότι ο χώρος της δημόσιας υγείας είναι πιο διεφθαρμένος από την ΕΡΤ Α.Ε. και ότι έχει προκαλέσει πολύ μεγαλύτερη ζημιά στα δημόσια οικονομικά απ' ό,τι η ΕΡΤ.

Σύμφωνα με τον επίσημο πίνακα, τουλάχιστον, που δημοσιεύει κάθε χρόνο –αν θυμάμαι καλά- η Διεθνής Διαφάνεια για τη διαφθορά στις πρώτες θέσεις φιγουράρουν το ΕΣΥ, οι πολεοδομίες, οι ΔΟΥ και τα τελωνεία, τα μηχανολογικά. Αναφέρει, επίσης, τους ΟΤΑ, το παλιό ΥΠΕΧΩΔΕ ή δηλαδή τα κυκλώματα έργων και, βεβαίως, και τις ΔΕΚΟ, δηλαδή ΟΣΕ, ΔΕΗ, Ολυμπιακή κ.λπ..

Έχει εισαχθεί μια επικίνδυνη αντίληψη, δυστυχώς, στην πολιτική σκηνή, η οποία κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει άμεσα και πρέπει να ανατραπεί, ότι δηλαδή τίποτα, καμμιά μεταρρύθμιση δεν μπορεί να γίνει στη χώρα εν κινήσει.
Δηλαδή, κύριοι της Κυβέρνησης, τι μας λέτε; Ότι το ίδιο θα γίνει στις ΔΟΥ. ή στα τελωνεία. Ότι δηλαδή επειδή είναι διεφθαρμένοι αυτοί οι τομείς, αυτοί οι θεσμοί πρέπει να τους καταργήσουμε; Ή παραδείγματος χάριν τον ΟΣΕ ή τις άλλες ΔΕΚΟ πρέπει να τις καταργήσουμε;

Για να είμαστε ειλικρινείς, λοιπόν, πρέπει να πούμε ότι αυτό που έγινε στην ΕΡΤ έγινε για ένα και μοναδικό λόγο: Για να εξευρεθούν δύο χιλιάδες υπάλληλοι, που είχε συμφωνηθεί να οδηγηθούν σε απολύσεις. Το να ομολογήσει η Κυβέρνηση και να πει ότι αυτός ήταν ο λόγος είναι μία ειλικρινής τοποθέτηση. Όμως, το να προσπαθεί κάποιος εκ των υστέρων να επενδύσει αυτήν την επιλογή με κορώνες και με τοποθετήσεις και θεωρίες περί διαφθοράς υπάρχει πολύ μεγάλη απόσταση.

Θα θέσω έναν πολύ απλό προβληματισμό, σε απάντηση αυτού που είπε προηγουμένως ο κ. Κεδίκογλου. Εάν ακολουθούσαμε προηγουμένως αυτήν τη διαδικασία που ακολουθούμε τώρα, δηλαδή το να εγκρίνουμε το νέο φορέα, να κινήσει η διαδικασία λειτουργίας του νέου φορέα και υπήρχε πράγματι η αντίδραση εκ μέρους της ΠΟΣΠΕΡΤ και έκλεινε τη δημόσια τηλεόραση και οχυρωνόταν στην Αγία Παρασκευή, θα ήταν ίδια η εξέλιξη και ίδια η διαχείριση του θέματος εκ μέρους του πολιτικού συστήματος και της Κυβέρνησης;

Τότε θα μπορούσε πολύ εύκολα να πει και να διακηρύξει ότι «ακούστε, να αυτοί οι οποίοι αντιτίθενται στις μεταρρυθμίσεις». Βεβαίως, σας πληροφορώ ότι το 90% των Ελλήνων πολιτών θα πίστευε αυτό τον ισχυρισμό. Τώρα όμως όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι δυστυχώς δεν είναι έτσι και μία αναγκαία, απαραίτητη εκ βάθρων μεταρρύθμιση ουσιαστικά ανατρέπεται και «δυναμιτίζεται» και υπονομεύεται. Αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα. Βεβαίως αυτό που σας λέω επιβεβαιώνεται και από τις χθεσινές εξελίξεις σε σχέση με τις άλλες δομές που καταργήθηκαν.

Μία δεύτερη επισήμανση: Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αναφέρομαι σε σκηνές, σε εξελίξεις που βιώσαμε σήμερα εδώ, του πιο σκληρού και ακραίου δικομματισμού που βίωσε η χώρα τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν δύο πόλοι, όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, όπου θεωρούν ότι όλα τα άλλα κόμματα, ανάλογα με την τοποθέτησή τους, κάθε φορά ακολουθούν ή όχι τον ορθό δρόμο. Χτες, όταν η Δημοκρατική Αριστερά καταψήφισε τα άρθρα, ήμασταν στον ορθό δρόμο. Σήμερα όπου με τεκμηριωμένη άποψη λέμε ότι αυτό το οποίο διαπράττει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ουσιαστικά μία κατάχρηση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, έχουμε λοξοδρομήσει και πρέπει να έλθουν οι «παιδονόμοι» να μας επαναφέρουν στον ορθό δρόμο.

Δεν είναι καθόλου έτσι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι αυτό που κάνετε πραγματικά είναι εκβιασμός, πραγματικά είναι κατάχρηση της κοινοβουλευτικής λειτουργίας.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Σε τι σας απειλούμε;
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Είναι κατάχρηση κοινοβουλευτικής διαδικασίας, η οποία ουσιαστικά αλλοιώνει και τα χαρακτηριστικά της.
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Η απειλή ποια είναι;

ΝΙΚΟΣ ΤΣΟΥΚΑΛΗΣ: Ίσως να μην παρακολουθήσατε όλους τους συναδέλφους σας που παρήλασαν απ' αυτό το Βήμα, κυρία Κωνσταντοπούλου.
Θέλω να τελειώσω με το εξής: Για ποιο λόγο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είπαμε «όχι» στην πρόταση αυτή; Επειδή δεν πρέπει να υπάρξει εκκαθάριση στην ΕΡΤ, επειδή δεν πρέπει να γίνει διαχειριστικός έλεγχος;

Αυτό το οποίο είπαμε είναι πάρα πολύ απλό: Τη στιγμή που βρίσκονται σε εξέλιξη σ' αυτήν εδώ την Αίθουσα κορυφαίες διαδικασίες κοινοβουλευτικού ελέγχου γι' αυτήν την υπόθεση της ΕΡΤ, δεν είναι δυνατό να συγκροτηθεί επιτροπή προκειμένου να εξετάσει αυτές τις ίδιες διαδικασίες. Μάλιστα, για να συγκροτηθεί μία τέτοια επιτροπή, είναι απαραίτητες δύο αρχές. Η μία είναι η αρχή της αναλογικότητας που λέει ότι συγκροτείς επιτροπή εάν δεν μπορείς με άλλα μέσα να διερευνήσεις όλη αυτήν τη διαδικασία. Η δεύτερη αρχή, την οποία παραβιάσατε κατάφωρα μ' αυτό είναι η παραβίαση της διάκρισης των εξουσιών.

Αλήθεια, θα ελέγξει η επιτροπή το κατά πόσο η Κυβέρνηση υλοποίησε τις δύο προσωρινές διαταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας, κυρία Κωνσταντοπούλου; Τη δεύτερη απόφαση της πενταμελούς σύνθεσης τη γνωρίζετε πάρα πολύ καλά. Γιατί την αποκρύπτετε; Τι έχει πει; Ότι «θα επανέλθουμε για να ελέγξουμε το κατά πόσο υλοποιήθηκε η συγκεκριμένη απόφαση». Αντί, λοιπόν, να απευθυνθείτε και να απευθυνθούμε όλοι και να πούμε «επανεξετάστε για να δείτε αν υλοποιήθηκε», θα έλθουμε εμείς σαν Κοινοβούλιο να πούμε εάν υλοποιήθηκε;

Το δεύτερο: Οι όροι είναι συγκεκριμένοι. Δεν χρειάζεται να τους διαβάσω. Είναι αυτό που λέτε, τα ζητούμενα προς έρευνα. Τι λέτε; Το κατά πόσο σωστά εκδόθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου, κάτω από ποιες συνθήκες εκδόθηκε, εάν υπήρχαν οι έκτακτες συνθήκες να εκδοθεί, όταν γνωρίζετε πάρα πολύ καλά ότι η πράξη νομοθετικού περιεχομένου θα έλθει προς συζήτηση στη Βουλή όπου εκεί θα αναπτυχθούν όλες οι σκέψεις και όλα τα στοιχεία που υπάρχουν. Όλα τα ερωτήματα που θέτετε προς διερεύνηση είτε είναι αυτονόητα μέσα απ' όλες τις διαδικασίες του Κοινοβουλίου είτε ορισμένα απ' αυτά ουσιαστικά καταργούν την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Αυτή είναι η επιχειρηματολογία μας για όλη τη διαδικασία, όμως αυτό το οποίο θέλουμε να απευθύνουμε ως έκκληση στην Αντιπολίτευση είναι να μην χρησιμοποιείται ο πολύ κακός χειρισμός για την ΕΡΤ ως άλλοθι, για να μην συμμετάσχετε στη διαδικασία ανασυγκρότησης του νέου δημόσιου φορέα.

Η διαδικασία αυτή πρέπει να είναι υπόθεση όλων μας. «Ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα» στο κατά πόσον κάποιοι οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους κάποια άλλα πράγματα για το δημόσιο φορέα θα μπορέσουν να το υλοποιήσουν.

(Από συζήτηση στη Βουλή για θέματα της δημόσιας τηλεόρασης- από την ΕΡΤ στην ΝΕΡΙΤ- και την απορριφθείσα πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής εις βάρος δυο υπουργών της ΝΔ. Ο Νικόλαος Τσούκαλης είναι βουλευτής Αχαΐας, δικηγόρος και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline