Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  13:14:24

Ο Πρόεδρος καυτηριάζει τον Μπερλουσκόνι

Σε αυστηρό τόνο απάντησε ο πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζο Ναπολιτάνο στον κεντροδεξιό πρώην πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απαίτησε από τους βουλευτές και τους γερουσιαστές του κόμματός του να παραιτηθούν μαζικά σε περίπτωση που επικυρωθεί η αποπομπή του από τη γερουσία.

 

Σε επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της δημοκρατίας, ο Ναπολιτάνο τόνισε:

«Δεν έλαβα επίσημη ενημέρωση σχετικά με τις αποφάσεις της χθεσινής συνέλευσης της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς. Δεν μπορώ, παρά ταύτα, παρά να χαρακτηρίσω άκρως ανησυχητική την ανακοίνωση της μαζικής παραίτησης από το κοινοβούλιο -πρόκειται βέβαια για ατομικές παραιτήσεις, τις μόνες που προβλέπει ο νόμος- όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων της κεντροδεξιάς. Με τον τρόπο αυτό θα πληγεί ουσιαστικά η λειτουργία του κοινοβουλίου».

Ο Ναπολιτάνο διεμήνυσε εξάλλου ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για να εκφραστεί (...) αλληλεγγύη στο πρόσωπο τον ηγέτη της κεντροδεξιάς», ενώ χαρακτήρισε «εξωπραγματική» την δήλωση του Μπερλουσκόνι περί «πραξικοπήματος σε βάρος του ηγέτη του Λαού της Ελευθερίας».

Ο 88χρονος Ιταλός πρόεδρος καταλήγει στην ανακοίνωσή του ότι «η εφαρμογή μιας οριστικής καταδικαστικής απόφασης (...) για μια σαφή παράβαση του νόμου αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο κάθε κράτους δικαίου στην Ευρώπη, όπως ακριβώς και η μη παρέμβαση του πρωθυπουργού ή του προέδρου της Δημοκρατίας, σε αποφάσεις που λαμβάνει αυτόνομα η Δικαιοσύνη».

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline