Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024  14:45:38

Κώστας Τασούλας: Συνταγματική νομιμότητα και αμάθεια

Πράγματι η ψήφιση του Πολυνομοσχεδίου, που συζητάμε σήμερα, θέτει θέματα αντισυνταγματικότητας, κυρίαρχα θέματα, πιο κυρίαρχα από αυτά που έθεσαν οι συνάδελφοι οι οποίοι μίλησαν.

Όντως, κύριε Πρόεδρε, αν δεν ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο κι αν αμέσως μετά δεν αρχίσει αυτό που όλοι επιθυμούμε, μία πορεία ανάκαμψης και ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, θα είναι η έσχατη αντισυνταγματικότητα, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στον όλεθρο και την καταστροφή. Αυτή την αντισυνταγματικότητα καλούμεθα να αποτρέψουμε.

Επικαλέστηκε το άρθρο 120 του Συντάγματος η πρώτη ομιλήσασα συνάδελφος και το είπε λειψό, κατηγορώντας συγχρόνως ότι δεν έχουμε διαβάσει το νομοσχέδιο το οποίο καλούμεθα να ψηφίσουμε, ενώ η ίδια ή δεν είχε διαβάσει ή -ακόμη χειρότερο που δεν το πιστεύω- δεν ήξερε το άρθρο 120 του Συντάγματος.

(Θόρυβος από την πτέρυγα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων)

Το άρθρο 120 του Συντάγματος καλεί τους πολίτες να το προασπίσουν εναντίον κάθε επιβουλής ως δικαίωμα και ως υποχρέωση τους όχι με βάση μια υποκειμενική ερμηνεία καταλύσεως, αλλά εφόσον επιχειρείται να καταλυθεί με τη βία και αποκρύψατε τη φράση «με τη βία».

ΧΡΥΣΟΥΛΑ-ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΤΑΓΑΝΑ: Ντροπή σας!

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΑΣΟΥΛΑΣ: Δεν έχετε διαβάσει το Σύνταγμα, το οποίο ζητάτε να προασπίσουμε.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Επιπλέον, η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η οποία είναι γνωμοδοτική, ομιλεί όντως ότι για δύο - τρεις περιπτώσεις -και το επαναλαμβάνει- ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα συμβατότητος. Όπως όμως ξέρουν καλύτερα από εμένα πολλοί συνάδελφοι, που είναι καλύτεροι νομικοί, η ερμηνεία του Συντάγματος γίνεται και νομικά και πολιτικά.

Μάλιστα, ο πατριάρχης των συνταγματολόγων Αριστόβουλος Μάνεσης, μιλάει για την επιγενόμενη διάσταση στην ερμηνεία του Συντάγματος. Και επιγενόμενη διάσταση στην ερμηνεία του Συντάγματος είναι να λαμβάνεις υπόψη τη νομική διατύπωση και το κοινωνικό, ιστορικό και πολιτικό υπόβαθρο, το οποίο διαδραματίζεται την εποχή της ερμηνείας του Συντάγματος.

Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όντως τίθεται ένα μείζον θέμα συνταγματικότητας στη χώρα μας ενόψει του νομοσχεδίου των 230 σελίδων και όχι 1.000 ή 500.000 που ισχυρίζεστε. Όντως τίθεται ένα θέμα συνταγματικότητος.
Γι' αυτήν τη δοκιμασία που βιώνει ο ελληνικός λαός δεν ευθύνεται το καθεστώς της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας που είπατε ότι υπάρχει στη χώρα, ευθύνεται το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που υπήρχε στη χώρα.
Αυτό το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού υπηρετήσατε και εμείς υπηρετήσαμε.

Η διαφορά είναι ότι εμείς παραδεχόμαστε τα λάθη μας τα οποία οδήγησαν εδώ τη χώρα, ενώ εσείς αγωνιάτε μήπως καταρρεύσει οριστικά το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού. Η δοκιμασία την οποία βιώνει ο ελληνικός λαός θα λάβει τέλος εφόσον παραμείνουμε στην Ευρώπη, εφόσον μετά τα δύσκολα μέτρα που λαμβάνονται ξεκινήσει μια πορεία ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων.
Η ύπατη συμβολή στη συνταγματικότητα, στην τήρηση του Συντάγματος, στην προάσπιση της δημοκρατίας και στην αποτροπή των φρικτών χειρότερων που περιμένουν τον ελληνικό λαό αν ακολουθηθεί η συμπόρευση με το καθεστώς του υπαρκτού λαϊκισμού που προτείνεται είναι η μεγαλύτερη προάσπιση του Συντάγματος.

Καλώ τους κυρίους και τις κυρίες συναδέλφους, να αντιμετωπίσουν και να αντιδράσουν στην έσχατη αντισυνταγματικότητα, η οποία επικρέμεται εις βάρος του λαού και της χώρας. Η έσχατη αντισυνταγματικότητα είναι η εξαθλίωση του λαού, η κατάργηση της δημοκρατίας και η παραμονή του καθεστώτος του υπαρκτού λαϊκισμού που επιθυμείτε να παραμείνει. Πρέπει να ψηφίσουμε τα μέτρα. Πρέπει να αρχίσει η πορεία ανάπτυξης με άλλο σύστημα πολιτικό στην Ελλάδα, με άλλες προτεραιότητες που θα βοηθήσουν την χώρα να βγει από την κρίση. Αυτό είναι το καθήκον μας. Αυτή είναι η μόνη αντισυνταγματικότητα, η οποία απειλεί τη χώρα. Κι έναντι αυτής της αντισυνταγματικότητας, είμαι βέβαιος, ότι η πλειοψηφία των συναδέλφων ενσυνειδήτως θα κάνει το καθήκον της.»

(Ο Κώστας Τασούλας ορίσθηκε από τη ΝΔ ως αντιλέγων στην ένσταση αντισυνταγματικότητας, του ΣΥΡΙΖΑ και των «Ανεξάρτητων Ελλήνων». Είναι βουλευτής Ιωαννίνων πρώην υφυπουργός και δήμαρχος Κηφισιάς)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline