Τετάρτη 24 Απριλίου 2024  18:19:43

Άννα Καραμανλή: Η βία κατά αθλητικών δημοσιογράφων

Σε περιόδους κρίσης όπως αυτή που διανύουμε, είναι σημαντικό να διασφαλιστούν αξίες οι οποίες έχουν κερδηθεί μετά από πολλά χρόνια αγώνων, όπως αυτή της ελευθερίας του Τύπου.

Οι κατακτήσεις αυτές βλέπουμε σήμερα πως απειλούνται με διάφορα περιστατικά εκβιασμών και επιθέσεων εναντίων αθλητικών δημοσιογράφων που συμβαίνουν όλο και συχνότερα.

Η τελευταία από αυτές αφορά το δημοσιογράφο και μέλος του ΠΣΑΤ Δημήτρη Τομαρά, ο οποίος μετά από «συστάσεις» που δέχθηκε ηλεκτρονικά για τον τρόπο έκφρασης των απόψεών του, δέχθηκε επίθεση από κουκουλοφόρους στις 24 Φεβρουαρίου στο γήπεδο «Καραϊσκάκης» κατά τη διάρκεια της εργασίας του, καλύπτοντας τον αγώνα Ολυμπιακός-Άρης. Το γεγονός καταδικάστηκε τόσο από τον ΠΣΑΤ όσο και από την ΕΣΗΕΑ.

Αξίζει να τονιστεί ότι το συμβάν έλαβε χώρα μέσα στο γήπεδο, σε έναν χώρο δηλαδή που πρέπει να φυλάσσεται και να παρέχει ασφαλείς συνθήκες εργασίας στους δημοσιογράφους, που βρίσκονται εκεί για αμιγώς επαγγελματικούς λόγους.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει προειδοποιητικά το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)

Επειδή το γεγονός αυτό δεν είναι το μοναδικό, αλλά εντάσσεται σε μια γενικότερη αναταραχή που επικρατεί στους αθλητικούς χώρους μεταξύ οπαδών ομάδων και επειδή σε μια ευνομούμενη πολιτεία η προστασία της ελευθερίας του Τύπου αλλά και η διασφάλιση ομαλών συνθηκών εργασίας οφείλουν να είναι πραγματικά αυτονόητα, θα ήθελα να μας ενημερώσετε σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε για τη διασφάλιση των δημοσιογράφων από παρόμοιες συμπεριφορές στα γήπεδα.

......Κύριε Υπουργέ, το κρούσμα βίας με θύμα το συγκεκριμένο δημοσιογράφο δεν συνιστά ένα μεμονωμένο περιστατικό. Αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα επιθέσεων που έχουν δεχθεί δημοσιογράφοι στους αγωνιστικούς χώρους την ώρα που εργάζονται.
Θα σας αναφέρω, λοιπόν, ότι στις 3 Σεπτεμβρίου ο Άρης Ασβεστάς δέχθηκε επίθεση από αγνώστους, στις 4 Οκτωβρίου άγνωστοι χτύπησαν τον Αντώνη Καλκαβούρα στο πάρκινγκ του Κλειστού του Ολυμπιακού Σταδίου και στις 7 Οκτωβρίου του 2012 ο Χρύσανθος Τσαλτίδης δέχθηκε επίθεση μέσα στο «Κλεάνθης Βικελίδης». Αν στις επιθέσεις αυτές κατά των δημοσιογράφων προσθέσουμε τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια σε αγώνες μπάσκετ, γίνεται αντιληπτό ότι η βία στους αγωνιστικούς χώρους λαμβάνει και πάλι ανησυχητικές διαστάσεις.

Η ευθύνη για την ασφάλεια στους αγωνιστικούς χώρους έχει και νομοθετικά ανατεθεί σε μεγάλο βαθμό στις διοργανώτριες αρχές και τα σωματεία. Παρόλα αυτά, διαπιστώνουμε την αδυναμία τους να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο και κάθε φορά το «μπαλάκι» των ευθυνών περνά στην Αστυνομία. Η αδράνεια αυτή καθιστά επιβεβλημένη την περαιτέρω ενεργοποίηση των αστυνομικών αρχών στην αντιμετώπιση της αθλητικής βίας και κατ' επέκταση, στην κατοχύρωση ασφαλών συνθηκών εργασίας για τους δημοσιογράφους.

Υπάρχουν, κύριε Υπουργέ, τα παραδείγματα χωρών που ήρθαν στο παρελθόν αντιμέτωπες με το πρόβλημα και κατόρθωσαν να το εξαλείψουν, δίνοντας έμφαση στην πρόληψη και όχι στην καταστολή.

Στη χώρα μας πιστεύω ότι κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, για την αγωνιστική περίοδο 2010-2011, διατέθηκαν στους αγωνιστικούς χώρους εκατόν τριάντα δύο χιλιάδες δεκαπέντε αστυνομικοί και φαντάζομαι ότι αντίστοιχα θα είναι τα νούμερα και τις επόμενες χρονιές.

Πόσοι, όμως, από αυτούς ασχολήθηκαν με την πρόληψη; Πόσοι μελετούν επιστημονικά και ελέγχουν τους παράγοντες που μπορεί να προκαλέσουν έκτροπα; Πόσοι αστυνομικοί έχουν επανδρώσει το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου και τα Τμήματα Πρόληψης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας και πώς αξιολογείται το έργο τους μέχρι σήμερα; Επίσης, το σύστημα εποπτείας των αθλητικών εγκαταστάσεων, οι περιβόητες κάμερες σε πόσα γήπεδα πραγματικά λειτουργούν και σε τι βαθμό αξιοποιούνται από την Αστυνομία για τον εντοπισμό ταραχοποιών στοιχείων;

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να πω ότι η αποτελεσματικότητά σας στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας και της εγκληματικότητας είναι αποδεδειγμένες. Η αθλητική βία είναι πρόβλημα με ρίζες βαθιές και αποτελεί ανοικτή πληγή. Οι επιθέσεις εναντίον δημοσιογράφων στα γήπεδα απειλούν την ελευθεροτυπία.

Είμαι σίγουρη πως θα καταβάλετε κάθε δυνατή προσπάθεια και θα συμβάλετε δραστικά στην πάταξη αυτής της παθογένειας της κοινωνίας μας σε συνεργασία, βεβαίως και με τον Υφυπουργό Αθλητισμού.

(Από τις απόψεις της βουλευτού της Β΄. Αθηνών της ΝΔ και δημοσιογράφου Άννας Καραμανλή για τη βία σε αθλητικούς χώρους και κατά αθλητικών συντακτών σε σχετική συζήτηση στη Βουλή, μετά από δική της ερώτηση)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline