Γεώργιος Κατρούγκαλος: Είμαστε υπερήφανοι για τη Συμφωνία των Πρεσπών

«..Προφανώς δεν θα αναφερθώ στην ουσία της απαράδεκτης και φαιδρής αυτής μήνυσης, γιατί -όπως θα εξετάσω στη συνέχεια- αν το έκανα αυτό, θα παραβίαζα και εγώ -όπως νομίζω ότι κάνετε και εσείς- το Σύνταγμα και ειδικά το άρθρο 61. Περιορίζομαι να πω ότι όχι απλώς δεν αισθανόμαστε ότι πρέπει να απολογηθούμε, αλλά αισθανόμαστε υπερήφανοι ως Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αυτή η Συμφωνία δεν έλυσε απλώς μια διαφορά δεκαετιών, δεν έστειλε απλώς ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι χώρα που λύνει προβλήματα μέσω του διαλόγου και της διπλωματίας, αλλά αναβάθμισε και το διπλωματικό κύρος της χώρας, όπως αναγνωρίζει πλέον και η δική σας παράταξη και είδατε το Υπουργείο Εξωτερικών να στέλνει συγχαρητήρια στη Βόρεια Μακεδονία για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Δεν είναι αυτό το θέμα συζήτησης.
Κύριε Πρόεδρε, δεν έχει εφαρμογή επί του προκειμένου το άρθρο 62 του Συντάγματος που ορίζει με ποιες προϋποθέσεις μπορεί να αρθεί η ασυλία Βουλευτή για οποιοδήποτε αδίκημα. Αυτήν τη διάταξη την τροποποιήσαμε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος, ούτως ώστε μόνο εκείνα τα αδικήματα που σχετίζονται στενά με την άσκηση του βουλευτικού αξιώματος να είναι αντικείμενο προστασίας.

Υπάρχει το άρθρο 61. Προσέξτε, κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας. Είναι σημαντικό αυτό. Αφορά όλη τη Βουλή και το κύρος του Βουλευτή. Λέει το άρθρο 61 του Συντάγματος ότι για ψήφο ή γνώμη δεν καταδιώκεται ούτε εξετάζεται με οποιονδήποτε τρόπο ο Βουλευτής. Εάν εδώ αναφερόμουν στην ουσία της υπόθεσης, θα παραβίαζα τη διάταξη αυτή του Συντάγματος, όπως κατά τη γνώμη μου την παραβιάζει και η απλή παραπομπή της υπόθεσης εδώ. Έχω ακούσει ότι και στο παρελθόν αυτή ήταν η διαδικασία. Εάν ήμουν εδώ όταν συζητιόταν ανάλογο θέμα, τα ίδια θα έλεγα, γιατί αυτό είναι ζήτημα σεβασμού του Συντάγματος. Δεν αφορά τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Επομένως, είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε μήνυση -έστω και κατά παράβαση του υπηρεσιακού του καθήκοντος- στέλνει ο εισαγγελέας στη Βουλή, όταν αφορά ψήφο ή γνώμη. Μία μόνο εξαίρεση έχει το Σύνταγμα, τη συκοφαντική δυσφήμιση.
Άρα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή το μόνο που έχει να εξετάσει είναι: Το αδίκημα αφορά συκοφαντική δυσφήμιση; Αν δεν αφορά, η μήνυση είναι απαράδεκτη, γιατί –επαναλαμβάνω- για ψήφο ή γνώμη ο Βουλευτής δεν διώκεται, ούτε με άλλον τρόπο εξετάζεται. Σ' αυτό να συμφωνήσουμε και στο μέλλον να μην ξαναδούμε παρόμοια διαδικασία, να έρχονται στο Κοινοβούλιο παρόμοιες υποθέσεις.

(Ο καθηγητής συνταγματολόγος Γεώργιος Κατρούγκαλος είναι βουλευτής Αθηνών, πρώην υπουργός και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ)

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline