ΟΗΕ: Οι δυστυχείς Παλαιστίνιοι στο έλεος του πολεμικού Ισραήλ. Παγκόσμια συγκίνηση και καταδίκη ακόμα και στις ΗΠΑ. Κύριο

Δεν υπάρχει κανένα ασφαλές μέρος για τους άμαχους στη Γάζα -Τα παιδιά πληρώνουν το τίμημα. Κατά εκατοντάδες αυξάνονται οι νεκροί τις τελευταίες ημέρες. Προσεγγίζουν τους 700.

 

Τη θλιβερή πραγματικότητα που ισχύει στη Λωρίδα της Γάζας αναγκάστηκε να παραδεχθεί ο ΟΗΕ. Οι άμαχοι δυστυχείς Παλαιστίνιοι, γυναίκες και ηλικιωμένοι δεν έχουν μέρος να κρυφτούν όταν πέφτουν «βροχή» οι βόμβες του ισραηλινού στρατού και τα παιδιά είναι εκείνα που πληρώνουν το ακριβότερο τίμημα.

«Δεν υπάρχει κυριολεκτικά κανένα ασφαλές μέρος για τους αμάχους», παραδέχθηκε ο Γενς Λέρκε, εκπρόσωπος του Γραφείου του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια (OCHA), σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

Καθώς τα θύματα αυξάνονταν από την ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, ο στρατός του Ισραήλ υπενθύμιζε με σκληρό, ατεγκτο τρόπο στη διεθνή κοινή γνώμη ότι είχε προειδοποιήσει τους κατοίκους περιοχών που αποτελούσαν στόχο επίθεσης να τις εγκαταλείψουν. Η απάντηση των Παλαιστινίων όμως εδώ, στη Γάζα, ήταν ομόφωνη: Πού πρέπει να πάμε;

Σε σπίτια συγγενών

Τα καταφύγια των Ηνωμένων Εθνών είναι ήδη γεμάτα και κάποιοι Παλαιστίνιοι φοβούνται ότι δεν είναι ασφαλή. Ενα καταφύγιο βομβαρδίστηκε από το Ισραήλ σε προηγούμενη σύγκρουση. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής της Γάζας αναζήτησαν προστασία σε συγγενείς,αλλά έχουν μεγάλες οικογένειες οι οποίες συνήθως αποτελούνται από τουλάχιστον δέκα μέλη. Πολλά σπίτια σε ασφαλείς περιοχές είναι ήδη κατάμεστα.

Το πιο σημαντικό ίσως είναι το γεγονός ότι η πλειονότητα των κατοίκων της Γάζας δεν μπορεί να φύγει από την περιοχή. Ζουν υπό περιορισμούς οι οποίοι κάνουν αυτή τη στενή παραθαλάσσια λωρίδα, την οποία τα Ηνωμένη Εθνη θεωρούν ότι είναι στην κατοχή του Ισραήλ, να διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου το 2010 χαρακτήρισε τη Γάζα «μια υπαίθρια φυλακή», προκαλώντας σφοδρές επικρίσεις από το Ισραήλ. Στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων είναι παγιδευμένη και ανίκανη να αναζητήσει καταφύγιο στα διεθνή σύνορα διεκδικώντας ένα «στάτους» πρόσφυγα.

Η Γάζα είναι περικυκλωμένη από τσιμεντένιους τοίχους και φράχτες κατά μήκος των βορείων και ανατολικών συνόρων με το Ισραήλ και του νοτίου συνόρου με την Αίγυπτο. Ακόμα και σε άλλους καιρούς, οι κάτοικοι του Ισραήλ επιτρέπουν σε πολύ λίγους κατοίκους της Γάζας να εισέλθουν στο δικό τους έδαφος, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας, διότι εξτρεμιστές από τη Γάζα έχουν σκοτώσει κατά το παρελθόν Ισραηλινούς πολίτες

-Στοιχεία του Οργανισμού αναφέρουν ότι από τους 600 πλέον Παλαιστίνιους που έχουν χάσει τη ζωή τους από το ξέσπασμα των εχθροπραξιών στις 8 Ιουλίου, το ένα τρίτο είναι ανήλικα παιδιά. Πρόκειται για τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου ζουν 4.500 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Από τους βομβαρδισμούς έχουν καταστραφεί περίπου 500 σπίτια και 100.000 άτομα βρήκαν καταφύγιο σε σχολεία, αλλά έχουν άμεση ανάγκη από τρόφιμα, νερό και στρώματα.

Τραγικά είναι και τα στοιχεία της UNICEF για τα παιδιά που είναι θύματα αυτής της εμπόλεμης κατάστασης. Ως τώρα 121 ανήλικοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά πυρά και άλλοι 900 τραυματίστηκαν. «Υστερα από εκτίμηση στελεχών ανθρωπιστικών οργανώσεων, 107.000 παιδιά στη Γάζα χρειάζονται ψυχοκοινωνική υποστήριξη λόγω των τραυμάτων που βιώνουν, όπως θάνατο, τραυματισμό ή απώλεια του σπιτιού τους», είπε ο Λέρκε.

Περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Λωρίδα της Γάζας δεν έχουν νερό ή έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε νερό ενώ τα ηλεκτροδοτικά δίκτυα καταστράφηκαν ή δεν έχουν καύσιμα για τις γεννήτριες, πρόσθεσε. «Επιπλέον, έχουμε πληροφορίες για υπερχείλιση υπονόμων το οποίο αποτελεί απειλή για τη δημόσια υγεία», είπε.
πρωτο

Παράλληλα, έχουν καταστραφεί 18 εγκαταστάσεις υγείας, ανάμεσά τους τρία νοσοκομεία, σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ενώ η τροφοδοσία των νοσοκομείων σε φάρμακα και ιατρικά είδη παρουσιάζει σοβαρά προβλήματα, λόγω του μεγάλου αριθμού των θυμάτων και των ελλείψεων που ήδη υπήρχαν.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline