Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βασίλειος Καπερνάρος: Ήταν μια Γενοκτονία

Αν έλεγα στη μακαρίτισσα τη μάνα μου από την Παλαιά Αρτάκη της Κυζίκου της Προποντίδας, όταν μαζί με τη μητέρα της -δύο ετών η μάνα μου- τις εξέβαλε η θάλασσα στην πόλη της Καβάλας ότι σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής σε αυτή την επέτειο δίνοντας η Ελληνική Βουλή τρία λεπτά για να κάνουμε αναφορά σε αυτή την ιστορική ημέρα, αν έλεγα ότι στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο που περάσαμε πρόσφατα δεν τολμήσαμε να βάλουμε μέσα επωνύμως ότι η Μικρασιατική Καταστροφή είναι γενοκτονία κι αν της έλεγα ότι η ΝΕΡΙΤ δεν αφιέρωσε μέχρι σήμερα, μέχρι τώρα που μιλάμε, καθόλου, ούτε ένα λεπτό, ως αναφορά σε αυτή την επέτειο, θα τη στενοχωρούσα πολύ.

Γι' αυτό δεν θα στρέβλωνα την αλήθεια, αλλά θα της την απέκρυπτα. Γιατί; Διότι είναι υποκρισία να λέμε κατ' αυτή την έννοια ότι σήμερα αποτίνουμε φόρο τιμής.

Θα κάνω μια εναλλακτική αναφορά σε σχέση και με αυτά που είπαν οι προλαλήσαντες συνάδελφοι απλώς και μόνο για να θυμίσουμε τι είπαν ορισμένα πρόσωπα και ορισμένες προσωπικότητες σε σχέση με αυτή την επέτειο και με αυτήν την τραγική πραγματικότητα εκείνου του καιρού.
Κατ' αρχήν, συμβολικά να πούμε ότι ο ελληνισμός από την αρχαιότητα αναπτύχθηκε και μεγαλούργησε ταυτόχρονα και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Γι' αυτό και ο αετός έχει ένα κεφάλι αριστερά και ένα κεφάλι δεξιά. Γι' αυτό και ο δικέφαλος αετός κοιτάζει την Ανατολή και τη Δύση έκπαλαι.

Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν η μεγαλύτερη εθνική καταστροφή, γιατί οδήγησε στην απαγκίστρωσή μας από έναν εκ των δύο βασικών πυλώνων του ζωτικού εθνικού μας χώρου. Αυτό είναι σημείο αναφοράς στο όλον του συντριπτικού αριθμού ιστορικών.
Ας πούμε, όμως, τι είπαν και κάποιοι άλλοι:

Η Διδώ Σωτηρίου έγραψε: «Η πτώση της Κωνσταντινούπολης για το έθνος μας δεν είχε τέτοια σημασία, όπως αυτή η έξοδος του ελληνισμού από ολόκληρη την Ανατολή».
Ο Γάλλος συγγραφέας Εντουάρντ Πουώ είπε: «Χιλιάδες δυστυχείς υπάρξεις, συσσωρευμένες κατά μήκος της προκυμαίας, ρίχτηκαν στη θάλασσα. Σε μεγάλο μήκος του λιμανιού εκατοντάδες πτωμάτων είχαν γεμίσει τη θάλασσα ώστε να μπορεί κανείς να βαδίσει πάνω σε αυτά. Τους επιπλέοντες τους αποτελείωναν οι Τούρκοι με σπαθιά και ξύλα. Αναρίθμητες υπάρξεις, προπαντός γυναίκες, παιδιά και γέροντες, εσφάγησαν μέσα σε αίσχιστες θηριωδίες».

Ο Αμερικανός Πρόξενος Τζον Χόρτον γράφει στο βιβλίο του «Η κατάρα της Ασίας»: «Ο Έλληνας Μητροπολίτης της Σμύρνης Χρυσόστομος δολοφονήθηκε και κατακρεουργήθηκε μπροστά στα μάτια του στρατηγού Νουρεντίν, ο οποίος τον παρέδωσε στον τουρκικό όχλο. Εβιοπράγησαν επάνω του, του ξερίζωσαν τη γενειάδα, τον χτύπησαν με ρόπαλα και μαχαιριές ωσότου πέθανε και ύστερα τον έσυραν σβαρνίζοντάς τον επάνω στους δρόμους. Το μοναδικό του φταίξιμο ήταν ότι ήταν Έλλην, με μεγάλο πατριωτισμό και ευγλωττία, που επιθυμούσε την πρόοδο της φυλής του και εργαζόταν για το σκοπό αυτό».

Ο Χόρτον, πέρα από το μαρτύριο του Χρυσοστόμου, μας δίνει και συγκλονιστικά στιγμιότυπα από την καταστροφή της Σμύρνης, που έδωσε το πρότυπο στον Χίτλερ για την καταστροφή της Βαρσοβίας.
Ας πάμε τώρα σε δύο άλλα πρόσωπα. «Μην ξεχνάτε ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που κηρύχθηκε η επανάσταση των Νεότουρκων. Εδώ ιδρύθηκε η Τουρκική Δημοκρατία». Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης!
Σας αξίζει η τροπολογία, όπου ξέχασε να παραιτηθεί και είχε ασυμβίβαστο για την υποψηφιότητά του και την επαναφέρατε την Παρασκευή που την επομένη Κυριακή ήταν οι εκλογές και τον κάνατε δήμαρχο.

«Στις 27 Αυγούστου 1922 ο τουρκικός στρατός μπαίνει στη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες συνωστίζονται στο λιμάνι προσπαθώντας να μπουν στα πλοία και να φύγουν για την Ελλάδα». Αυτό είναι από το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Δεν αναφέρομαι στην κυρία συγγραφέα. Απαξιώ!

Στη Μικρά Ασία σφαγιάστηκαν εξακόσιες χιλιάδες Έλληνες και ενάμισι εκατομμύριο εκδιώχθηκαν στην Ελλάδα. Χάσαμε τον ελληνισμό της Μικράς Ασίας που είχε υψηλή μορφωτική και οικονομική στάθμη.
Λέει ο Σεφέρης: «Σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις και ένα αντίστοιχο κομμάτι από το μέλλον». Αυτό δεν θα το κάνουμε ποτέ γιατί «Όσο είναι ο κλέφτης ζωντανός, Τούρκο δεν προσκυνάει και αν πέσει το κεφάλι του, δεν μπαίνει σε ταγάρι. Τον παίρνουν οι σταυραετοί και θρέφουν τα παιδιά τους, να κάνουν πήχες τα φτερά και σπιθαμές τα νύχια». Αυτό είναι ελληνικό δημοτικό τραγούδι.

Τελειώνοντας και αναφερόμενος πάντοτε στη φράση σας, αξιότιμε κύριε Πρόεδρε, για τα δάκρυα πόνου που είπατε, θέλω να σας διαβάσω κάτι, γιατί ο Τούρκος δεν αλλάζει. Θα αναφερθώ σε ένα δημοσίευμα που υπάρχει αυτήν τη στιγμή «κρεμασμένο» στα «ΕΠΙΚΑΙΡΑ». Το έχει γράψει στο περιοδικό «ΕΠΙΚΑΙΡΑ», που «τρέχει» αυτήν τη στιγμή και μπορείτε να το προμηθευτείτε, ένας πρέσβης επί τιμή, ο κ. Περικλής Νεάρχου. Θα παραθέσω από εκεί τι κάνουν σήμερα και τι γίνεται, έτσι ως απότιση φόρου τιμής σ' αυτήν τη μνήμη.

«Με την εφαρμογή της Οδηγίας για το άσυλο η αναχαίτιση και ο έλεγχος της λαθρομεταναστεύσεως είναι πρακτικά ανέφικτος. Οι δουλέμποροι δεν αναλαμβάνουν κανένα κίνδυνο. Οδηγούν τους λαθρομετανάστες μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα και μετά τους εγκαταλείπουν, αφού προηγουμένως τους έχουν δασκαλέψει, μόλις δουν το σκάφος του Ελληνικού Λιμενικού, είτε να βυθίσουν τη λαστιχένια βάρκα τους είτε να πέσουν στη θάλασσα με σωσίβια που αγοράζουν προηγουμένως στις τουρκικές ακτές. Αν η αποστολή περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό λαθρομεταναστών και πολλά γυναικόπαιδα, αρκεί η προώθηση του πρόχειρου πλεούμενου μέχρι τα ελληνικά χωρικά ύδατα. Οι τουρκικές αρχές είτε κάνουν στραβά μάτια είτε συμπράττουν απροκάλυπτα στην προώθηση των λαθρομεταναστών στην Ελλάδα. Η πολιτική αυτή είναι παλαιά και ασκείται απορρήτως από τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκικής Χωροφυλακής JITEM.

Η πολιτική αυτή εξυπηρετεί το στόχο της διασπάσεως της εθνικής συνοχής της Ελλάδος και της γεωπολιτικής μεταλλάξεως του ελληνικού εθνικού χώρου με την εγκατάσταση ξένων πληθυσμών, ιδιαίτερα μουσουλμανικών.
Προσφάτως, υπεγράφη κατ' αρχήν μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφωνία για την επανεισδοχή στην Τουρκία των λαθρομεταναστών που εισέρχονται την Ευρώπη από τα σύνορά της. Η Τουρκία απέσπασε ως αντάλλαγμα την κατάργηση για τους Τούρκους υπηκόους της υποχρεώσεως θεωρήσεως βίζας και το δικαίωμα ελεύθερης κυκλοφορίας στην Ευρώπη. Η συμφωνία αυτή θα τεθεί σε ισχύ από το 2017».

Σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε. Πιστεύω ότι θα το κουβαλάμε κρίμα στην ψυχή μας που τη Μικρασιατική Καταστροφή, όπως και τις άλλες γενοκτονίες, των Ποντίων, των Θρακών και των Αρμενίων δεν τις αναφέραμε ονομαστικά στο νόμο που περάσαμε προχθές και πιστεύω ότι κάποια στιγμή όσοι υπερψήφισαν αυτόν το νόμο θα έχουν μεταφυσική αγωνία, για να δικαιολογήσουν αυτή την πράξη στα παιδιά τους.

(Ο δικηγόρος Βασίλη; Καπερνάρος είναι ανεξάρτητος βουλευτής; Αθηνών, έχοντας αποχωρήσει από τους «Ανεξάρτητους Ελληνες»)

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα