Τουρκία και Ερντογάν παντού αποτυχίες. Δεκάδες θάνατοι από συγκρούσεις με τους Κούρδους. Στα άκρα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ. Ψυχρολουσία από την Ε.Ε., αλλά και στο Κυπριακό. Κύριο

Ικανοποίηση στη Μεγαλόνησο για τη δήλωση του STATE DEPARTEMENT. Κομπανί: Αποκλείει μονομερή χερσαία επιχείρηση η Τουρκία - Αδιέξοδη η τακτική των δήθεν ισορροπιών με όλους και για όλα.

 

«Δεν είναι ρεαλιστικό να περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα διεξαγάγει μονομερή χερσαία επιχείρηση για τη σωτηρία της συριακής κουρδικής πόλης Κομπανί», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούντογλου, διευρύνοντας το χάσμα με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη της Τουρκίας και των συνόρων με Συρία και Ιράκ.

Στους 30 υπολογίζονται έως τώρα οι νεκροί στις διαδηλώσεις Κούρδων που μαίνονται σε ολόκληρη τη χώρα, με τις οποίες οι Κούρδοι εκφράζουν την οργή τους για την απροθυμία της τουρκικής κυβέρνησης να βοηθήσει έμπρακτα τις κουρδικές δυνάμεις που μάχονται στο Κομπανί ενάντια στο «Ισλαμικό Κράτος». Απόπειρα «υπονόμευσης» καταγγέλλει ο Ερντογάν.

Τα βίαια επεισόδια που σημειώνονται από τη Δευτέρα μεταξύ κούρδων διαδηλωτών και της τουρκικής αστυνομίας αποτελούν μια απόπειρα «υπονόμευσης» των εύθραυστων συνομιλιών που διεξάγονται μεταξύ της Άγκυρας και των Κούρδων ανταρτών, κατήγγειλε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επιτείνοντας τα αδιέξοδα της αλλοπρόσαλλης και τυχοδιωκτικής πολιτικής του, με έντονο ηγεμονισμό.

Στο μεταξύ ο συντονιστής του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους αναμένεται να φτάσει στην Άγκυρα, για να προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να επέμβει στρατιωτικά στη Συρία εναντίον των τζιχαντιστών.

Ο αμερικανός στρατηγός εν αποστρατεία Τζον Άλεν αναμένεται να συναντηθεί τις επόμενες δύο ημέρες με τούρκους αξιωματούχους για να συζητήσουν τους τρόπους συμμετοχής της χώρας στον συνασπισμό, ένα θέμα που έχει προκαλέσει ένταση μεταξύ της Άγκυρας και της Ουάσινγκτον.

«Εμείς και οι σύμμαχοί μας έχουμε μερικά προβλήματα, όμως μπορούν να επιλυθούν», σχολίασε ένας τούρκος διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

«Η Τουρκία και οι ΗΠΑ έχουν ήδη καταφέρει να συμφωνήσουν σε έναν αριθμό θεμάτων», πρόσθεσε. «Θα τους ενημερώσουμε για τις ανησυχίες μας, τις απόψεις μας και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Τουρκία».

Το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε πριν μία εβδομάδα την έγκρισή του για μια στρατιωτική επέμβαση της χώρας εναντίον των τζιχαντιστών στη Συρία και το Ιράκ. Όμως μέχρι στιγμής η τουρκική κυβέρνηση αρνείται να προχωρήσει σε μια επέμβαση φοβούμενη ότι κάτι τέτοιο ενδέχεται να ενισχύσει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, η πτώση του οποίου είναι μια προτεραιότητα για την Άγκυρα.

Κυβέρνηση: Περιμένετε να λύσουμε μόνοι μας το πρόβλημα;

Σε σύσκεψη του συμβουλίου ασφαλείας στην Άγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου επέρριψε την ευθύνη στην αντιπολίτευσης ενώ υπερασπίστηκε την κυβερνητική πολιτική για τη Συρία λέγοντας πως «εκείνοι που επί 3,5 χρόνια σιωπούσαν για το θάνατο 300.000 ανθρώπων και αγνοούσαν τη χρήση χημικών όπλων και πυραύλων, ξαφνικά προσπαθούν να δημιουργήσουν διεθνώς μια αντίληψη σαν να πρέπει η Τουρκία μόνη της να λύσει εδώ και τώρα το πρόβλημα στο Κομπάνι».

Χθες το βράδυ, ο ισλαμοσυντηρητικός πρωθυπουργός κατήγγειλε τους «βανδάλους» αυτού του κινήματος διαμαρτυρίας, το οποίο απειλεί να εκτροχιάσει την εύθραυστη ειρηνευτική διαδικασία που έχει αρχίσει ανάμεσα στο PKK και την Άγκυρα.

«Μη ρεαλιστική» την ανάληψη δράσης από την Τουρκία στη Συρία χαρακτήρισε και ο υπουργός εξωτερικών της χώρας Μελβούτ Καβούσογλου, o οποίος στην ίδια σύσκεψη επανέλαβε την πρόταση για δημιουργία ουδέτερης ζώνης που περιλαμβάνει και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων για να διαφυλάξει την ασφάλεια και να διευκολύνει την εισροή μεταναστών στη χώρα.

«...Διεξάγουμε συνομιλίες...Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα απέχει από το να διαδραματίσει τον ρόλο που της αντιστοιχεί», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται «ακόμη» στο μενού των συζητήσεων.

Νέες επιδρομές στο Κομπάνι

Εν τω μεταξύ, ο υπό τις ΗΠΑ διεθνής συνασπισμός πραγματοποίησε σήμερα δύο νέες αεροπορικές επιδρομές κατά θέσης των δυνάμεων του Ισλαμικού Κράτους στον νοτιο-δυτικό τομέα της πόλης Κομπάνι, ενώ το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι το ένα τρίτο της κουρδικής πόλης τελεί πλέον υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

«Το Ισλαμικό Κράτος ελέγχει περισσότερο του ενός τρίτου του Κομπάνι. Ολες οι ανατολικές συνοικίες, μικρό τμήμα του βορειο-ανατολικού τομέα και μία περιοχή στα νοτιο-ανατολικά», δήλωσε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντούλ Ραχμάν.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, το ΙΚ πλησιάζει αυτό που ονομάζεται «τετράγωνο ασφαλείας», όπου βρίσκονται δημόσια κτίρια και το γενικό αρχηγείο των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG).

Οι τρεις εβδομάδες που διεξάγονται οι μάχες στο Κομπάνι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 400 ανθρώπους, ενώ έχουν αναγκάσει 160.000 Σύρους να φύγουν προς την Τουρκία.

«...Διεξάγουμε συνομιλίες...Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία δεν θα απέχει από το να διαδραματίσει τον ρόλο που της αντιστοιχεί», δήλωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη.

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται «ακόμη» στο μενού των συζητήσεων.

«Θεωρώ ότι δεν υπάρχει απλή και ευθεία απάντηση στα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», δήλωσε ο Γενς Στόλτενμπεργκ. Η δημιουργία ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία την οποία θα υπερασπίζεται η Τουρκία δεν βρίσκεται ακόμη στο μενού των συνομιλιών των συμμάχων της στο ΝΑΤΟ», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας.

"Διεξάγουμε συνομιλίες... Όταν θα υπάρξει κοινή απόφαση, η Τουρκία θα διαδραματίσει τον ρόλο που της αντιστοιχεί", δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ που επισκέπτεται την Κωνσταντινούπολη. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ διευκρίνισε ότι η δημιουργία ζώνης ασφαλείας ή απαγόρευσης των πτήσεων στο έδαφος της Συρίας δεν βρίσκεται "ακόμη" στην ατζέντα των συζητήσεων.

Ο "Σουλτάνος του Βοσπόρου", Ταγίπ Ερντογάν, θέλοντας συνολική στρατηγική για την πτώση του προέδρου της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ζητά εγκαθίδρυση ζώνης ασφαλείας αλλά η Ουάσινγκτον δεν είναι πρόθυμη να το αποδεχθεί, προτιμώντας να αποφύγει πλήρη εμπλοκή στη συριακή εμφύλια σύρραξη.

Σύμφωνα με την "Wall Street Journal", oι στόχοι ΗΠΑ και Τουρκίας διαφέρουν καθώς η Ουάσινγκτον επικεντρώνεται στην εξουδετέρωση των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, ενώ η Άγκυρα θέτει σε προτεραιότητα την πτώση της συριακής κυβέρνησης και την αποτροπή ενίσχυσης των Κούρδων στα νότια σύνορά της.

Το Πεντάγωνο αναγνώρισε ότι η πόλη Κομπανί δεν μπορεί να κρατηθεί μακριά από τους τζιχαντιστές μόνο με αεροπορικές επιδρομές κι ότι είναι αναγκαία η χερσαία επέμβαση.

«Οι αεροπορικές επιδρομές από μόνες τους δεν αρκούν. Δεν θα λύσουν το πρόβλημα. Δεν θα σώσουν την πόλη, το γνωρίζουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ναύαρχος Τζον Κέρμπι.
Για τον ίδιο, η πόλη θα μπορούσε να σωθεί μόνο με την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων, ωστόσο, αυτή τη στιγμή τα μόνα «όπλα» απέναντι στους τζιχαντιστές είναι οι Κούρδοι και οι αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας.

Η στρατηγική του Μπαράκ Ομπάμα για την αντιμετώπιση των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους είναι τα αεροπορικά πλήγματα «χωρίς να πατήσουν αμερικανικές μπότες στο έδαφος», όπως επαναλαμβάνεται στην Ουάσινγκτον, με παράλληλη ενίσχυση τοπικών ομάδων στο έδαφος που θα ανακόψουν και θα εκδιώξουν τους τζιχαντιστές. Εάν στο Ιράκ οι ομάδες αυτές υπάρχουν, στη Συρία η μετριοπαθής αντιπολίτευση είναι σχεδόν απούσα και η εκπαίδευση και στήριξή της από τις ΗΠΑ θα χρειαστεί τουλάχιστον μήνες μέχρι να δώσει αποτελέσματα.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Τζον Κέρι, επανέλαβε ότι στόχος της Ουάσινγκτον είναι να στερήσουν από το Ισλαμικό Κράτος την πρόσβαση σε υποδομές και σημαντικά κέντρα ελέγχου, τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία.Ο ίδιος κάλεσε επίσης την Τουρκία να αποφασίσει άμεσα («τις επόμενες ώρες ή μέρες») τι ρόλο θέλει να παίξει στην υπόθεση της μάχης κατά των τζιχαντιστών.

Kύπρος: Ικανοποιημένη από την έκθεση προόδου για την Τουρκία
«Στο έγγραφο της Κομισιόν αποτυπώνεται η έλλειψη προόδου»

Ικανοποιημένη δηλώνει η κυπριακή κυβέρνηση για το περιεχόμενο της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι το έγγραφο της Κομισιόν αποτυπώνει για ακόμα μια φορά την παντελή έλλειψη προόδου από την πλευρά της Τουρκίας ως προς το σύνολο των υποχρεώσεών της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως σημειώνει, για πρώτη φορά καταγράφεται στην έκθεση η έκκληση της Ένωσης για σεβασμό της κυριαρχίας των κρατών- μελών της επί των χωρικών υδάτων τους.

Επίσης, ο κ. Χριστοδουλίδης υπογραμμίζει ότι, υπό το φως των πρόσφατων εχθρικών εξαγγελιών και δράσεων της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι πρέπει να αποφεύγονται δηλώσεις και ενέργειες μη υποβοηθητικές και επωφελείς στις διαπραγματεύσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι στην έκθεση τονίζεται η υποχρέωση της Άγκυρας να συμβάλει ενεργά στη λύση του Κυπριακού και επισημαίνεται ότι ο ρόλος της παραμένει καθοριστικός.

-Σε άρθρο γνώμης στην εφ/δα Daily Sabah με τίτλο: «A very difficult time for Turkish foreign policy», ο αρθογράφος Εμρέ Γκιονέν, εξετάσει την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Ο αρθογράφος αναφέρεται στις πρόσφατες εντάσεις στα σύνορα της Τουρκίας. Όσον αφορά την Έκθεση Προόδου της Τουρκίας σχολιάζει ότι η εν λόγω έκθεση είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πολιτική ατζέντα της Τουρκίας κυρίως γιατί «αποτρέπει την ένταξη της Τουρκίας με κάθε κόστος», μία στρατηγική που υιοθέτησε επιτυχώς η ΕΕ σε σημείο που κανείς πλέον δεν πιστεύει ότι οι διαπραγματεύσεις θα καταλήξουν σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας.

Αλλά πέρα από αυτό, σχολιάζει, η «Ε/κ» διοίκηση έγινε ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των διεθνών δρώντων προκειμένου να αποσταθεροποιηθεί η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Σε μια προσεκτική ανάγνωση της έκθεσης προόδου, γράφει, θα δει κανείς ότι στην εισαγωγή δίνεται μια λεπτομερή περιγραφή των όρων σχετικά με την πιθανότητα των «Ε/κ» αεροπλάνων και πλοίων να κυκλοφορούν ελεύθερα στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια – βασικά δημιουργώντας έτσι τις απαραίτητες συνθήκες που θα ομοιάζουν με μια εξομάλυνση στις διαπραγματεύσεις.

ΥΠΕΞ: Λυπηρό το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση

«Λυπηρό και παράδοξο» χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή του το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το γεγονός ότι η Τουρκία αποφάσισε να προκαλέσει νέα ένταση, που υπονομεύει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την επίλυση του Κυπριακού.

Στο κέντρο των επιλογών της Τουρκίας βρίσκεται, τονίζει το Υπουργείο, η άρνησή της να αντιληφθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος - μέλος του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο ασκεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά του δικαιώματα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο,δικαιώματα, που περιλαμβάνουν και αυτά επί της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας της.

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και προσωπικά ο Πρόεδρός της Νίκος Αναστασιάδης, έχει καταστήσει σαφές, σε όλους τους τόνους και κατ? επανάληψη, ότι τα οφέλη που προέρχονται από την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου ορυκτού πλούτου της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες.

Άλλωστε, προστίθεται στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο της επιδιωκόμενης συμφωνημένης λύσης για το Κυπριακό, στην αρμοδιότητα της Κεντρικής Κυβέρνησης θα ανήκουν τα θέματα που αφορούν στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων και του ορυκτού πλούτου, καθώς και τα ζητήματα άσκησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Είναι, συνεπώς, συμπεραίνει το Υπουργείο Εξωτερικών, απολύτως αντιφατικό να κατηγορείται η Κυπριακή Δημοκρατία για στοιχειώδεις πράξεις ενεργοποίησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της και αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού, όταν είναι η Τουρκία αυτή η οποία, με την παράνομη αγγελία της (NAVTEX), απειλεί να θίξει αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline