Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη στήριξη των ΗΠΑ στην Κύπρο

Τελικά ξεκαθάρισε τη θέση της η Ουάσιγκτον και με τρόπο σαφή για την προκλητικότητα της Τουρκίας στην Κύπρο.«Το "Μπαρμπαρός" παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας» τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης στην Λευκωσία.


Θέση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι η απόσυρση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός» από την κυπριακή AOZ και η ακύρωση της τουρκικής ΝΑVTEX, δήλωσε στο ΡΙΚ ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Κύπρο Τζον Κόνιγκ, επισημαίνοντας ότι το «το "Μπαρμπαρός" παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας και τη νομιμότητα». Ο Τζον Κόνιγκ απέρριψε τη θέση ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούν ίσες αποστάσεις, λέγοντας ότι η αμερικανική θέση όσον αφορά τα δικαιώματα της Κύπρου είναι ξεκάθαρη. Παράλληλα, εξέφρασε στήριξη στις προσπάθειες του ειδικού συμβούλου του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Έσπεν Άιντε, για αποκλιμάκωση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, λόγω των τουρκικών ενεργειών.

Σχολιάζοντας τοποθετήσεις αξιωματούχων της Τουρκίας για το ενδεχόμενο λύσης δύο κρατών στην Κύπρο, ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν την επανένωση της Κύπρου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, ενώ σε καμία περίπτωση δεν στηρίζουν λύση δύο κρατών. Σημείωσε, ότι και οι δύο πλευρές πρέπει να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και στον πραγματικό στόχο που είναι η εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό.

Ο Τζον Κόνιγκ είπε ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα αναφορές πως οι ΗΠΑ δεν επιθυμούν τη δημιουργία τερματικού υγροποίησης φυσικού αερίου στην Κύπρο. Ανέφερε δε, ότι οι ποσότητες που έχουν εντοπιστεί, μελετήθηκαν από τις εταιρείες και την κυπριακή κυβέρνηση και διαπιστώθηκε ότι δεν ευνοούν τη δημιουργία σταθμού υγροποίησης. Η αγορά του φυσικού αερίου, είπε, λειτουργεί με συγκεκριμένο τρόπο και είναι πολύ δύσκολο με βάση αυτές τις συνθήκες να υπάρξει διαχείριση του φυσικού αερίου στη στεριά. Είναι, πρόσθεσε ο Τζον Κόνιγκ, η δυναμική της αγοράς που δημιούργησε την κατάσταση και όχι η αμερικανική κυβέρνηση.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα