Βασίλειος Καπερνάρος: Οι υποβαθμισμένοι βουλευτές

Δεν άκουσα καμία απάντηση επί των τριών ερωτημάτων αυτής της επίκαιρης επερώτησης. Περίμενα να ακούσω έστω και τυπικά τι απαντάτε στο γιατί δεν έχει ήδη δρομολογήσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κλπ.;

Γιατί δεν αποφασίζει ποτέ να υλοποιηθεί αυτό που είπε ο κύριος Υπουργός στις 10 Οκτωβρίου του 2014 περί αναθεωρήσεως του Συντάγματος; Γιατί δεν απήντησε η Κυβέρνηση σε αυτά τα ερωτήματα που μας έδωσε την ευκαιρία επαναλαμβάνω σήμερα να εκφράσουμε και εμείς τις απόψεις μας;

Οι λόγοι είναι ευνόητοι. Εκείνο, όμως, που δεν θεωρώ ευνόητο είναι γιατί δεν έκανε χρήση του άρθρου 110 του Συντάγματος η Αξιωματική Αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, και να φέρει την υπογραφή πενήντα Βουλευτών να συζητήσουμε για αυτό το θέμα, όπως έχει υποχρέωση ως Αξιωματική Αντιπολίτευση, διότι για κάποιους λόγους τους όποιους λόγους η Συγκυβέρνηση δεν το έπραξε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, δεν το έφερε και εδώ διατυπώνω και εγώ αυτήν την ερωτηματική μου σκέψη. Βέβαια, ρητορικό είναι το ερώτημα. Η απάντηση, όμως, αναμένεται. Για ποιο λόγο, ενώ το δικαίωμα αυτό παρέχεται από τον Ιούνιο του 2013, κανένα από τα δυνάμενα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ, η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, δεν έφεραν το θέμα αυτό στο ελληνικό Κοινοβούλιο;

Ιδιαίτερα αναμένουμε απάντηση όλοι οι Βουλευτές από την Αξιωματική Αντιπολίτευση. Και για να βάλω αυτή την πονηρή σκέψη: Για σκεφτείτε αν γίνουν αιφνιδιαστικές εκλογές; Πάμε μια κοινοβουλευτική περίοδο πίσω με τις άλλες δύο περιόδους, δηλαδή ήμουν νιός και γέρασα να ανασυνταχθεί το Σύνταγμα.

.......Μαζί με το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρήσουμε αυτόν τον ιλαρώς τραγικό Κανονισμό της Βουλής που για τέτοια σοβαρά θέματα με τα οποία ασχολούμαστε δίνει αυτόν τον χρόνο των έξι λεπτών για τους Κοινοβουλευτικούς Εκπροσώπους. Σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων να μιλάμε έξι λεπτά για την αναθεώρηση του Συντάγματος!

Αυτό σε ποια χώρα της υποσαχάριας Αφρικής γίνεται; Διότι άκουσα τον κύριο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προηγουμένως που έλεγε: «Σε ποια άλλη χώρα;». Κατ' αυτήν την έννοια είναι οι παρατηρήσεις που εξέφρασε.

Προτείνουμε, λοιπόν, ότι πρέπει πριν από το άρθρο 1 του Συντάγματος που μιλάει για την ταυτότητα του πολιτεύματός μας -όποιο κι αν είναι αυτό- να βάλουμε μία διάταξη σύμφωνα με την οποία οι τρεις εξουσίες -ιδιαίτερα οι κοινοβουλευτικοί άνθρωποι- η εκτελεστική και η νομοθετική εξουσία κυρίως, να είναι υποχρεωμένες να εφαρμόζουν το Σύνταγμα. Να υπάρχει και μία πρόβλεψη για το τι γίνεται στην περίπτωση που το εξευτελίζουν, όπως τώρα. Διότι, αυτό το Σύνταγμα βεβαίως κι έχει σπουδαίες διατάξεις, οι οποίες τι κάνουν; Δεν εφαρμόζονται.

Εγώ είμαι νέος Βουλευτής και όχι καριέρας κι ήρθα με μία προϋπόθεση ότι θα έχω αυτό που λέει το Σύνταγμα, δηλαδή την ελευθερία της έκφρασης. Έτσι λέει το άρθρο του Συντάγματος. Θα το διαβάσω -ας χάσω χρόνο- γιατί το θεωρώ πολύτιμο και γιατί κάποιοι μας ακούνε.

Διαβάζω: «Οι Βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση».
Αυτό είναι όλο το Σύνταγμα, αυτό είναι όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα, αυτό είναι ο κοινοβουλευτικός άνδρας αν σέβεται τον εαυτό του, σέβεται το Σύνταγμα, σέβεται το κράτος, σέβεται το λαό. Εάν θέλετε να ισχύσει αυτό που λένε ότι «εγώ δεν θα ρίξω την Κυβέρνηση», ας το βάλουμε όρο. Να μπει ένας όρος ότι μόνο τότε εξαιρείται ο Βουλευτής, όταν με την ψήφο του δεν ρίχνει την Κυβέρνηση.

Είναι δυνατόν; Ή έχει ή δεν έχει. Και λέμε, τι Σύνταγμα να φτιάξουμε εμείς, που δεν έχουμε την ελευθερία της έκφρασης; Και μην μου πείτε ότι θα διαφωνήσει κανείς εδώ, ότι ο Βουλευτής, ο αξιοπρεπής Βουλευτής που σέβεται το εαυτό του και σέβεται το Σύνταγμα, είναι αυτό που λέει το Σύνταγμα στη διάταξη του άρθρου 60.

Ένα δεύτερο. Στα έξι λεπτά τώρα, πώς να καθόμαστε και να κάνουμε προτάσεις; Αυτό είναι που θα μας απασχολήσει, αυτός ο Κανονισμός. Είναι σοβαρά πράγματα. Εμείς σήμερα είμαστε, αύριο δεν είμαστε. Λέμε, αν μείνουν τα Ελληνόπουλα να συνεχιστεί το κράτος. Αυτό είναι;

Διαβάστε το βιβλίο, το «Αγαπημένο μου Σύνταγμα», που έχει βγάλει ο πρώην Πρόεδρος του Αρείου Πάγου ο Βασίλης Νικόπουλος να δείτε τι λέει. Το Σύνταγμα είναι ο υποκαταστατικός χάρτης της χώρας, είναι η καταστατικός χάρτης, είναι η υπόστασή μας. Πες μου τι Σύνταγμα έχεις, να πω τι κράτος έχεις. Και λέει πως ό,τι είναι το Ευαγγέλιο για τη θρησκεία μας, είναι το Σύνταγμα για την κοινωνία μας. Λέμε ότι αυτό το Σύνταγμα εκπροσωπεί αυτήν τη στιγμή και έπρεπε να αλλάξει το άρθρο 86, αυτό το όνειδος που προσβάλει, αυτό το άρθρο καταισχύνη για την προσωπικότητα του Έλληνα πολίτη. Θα πρέπει να αναθεωρηθεί, θα πρέπει να το αλλάξουμε. Το λένε αυτό από την επαύριον που ίσχυε ο εκτελεστικός νόμος, από το Δεκέμβριο του 2003, όσον αφορά το άρθρο αυτό που μπήκε το 2001 στην Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Γιατί δεν το έβγαλε η Βουλή το 2007, το 2008; Παρέμεινε. Έκτοτε «θα το βγάλουμε». Αυτό που πρέπει να μάθει οι ελληνικός λαός είναι τη σημασία του, που τον εξευτελίζει και εξευτελίζει βεβαίως αυτούς που το έβαλαν και το ψήφισαν. Διότι αν κάποιος Υπουργός ή Υφυπουργός το Μάρτιο του 2012, δύο – τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, έκανε οικονομικό έγκλημα σε βαθμό κακουργήματος, σήμερα αυτό έχει παραγραφεί. Και όχι μόνο σήμερα αλλά από τον Ιούνιο και μετά. Είναι παραγεγραμμένο, όταν για όλους τους Έλληνες τα εγκλήματα που είναι σε βαθμό κακουργήματος και ειδικά τα οικονομικά, παραγράφονται σε δεκαπέντε συν πέντε, είκοσι χρόνια.

Αυτό είναι το άρθρο που δεν εξευτελίζει το Σύνταγμα και το άρθρο 4 περί ισότητας και ισονομίας; Και μιλάμε για Σύνταγμα; Το Σύνταγμα πρέπει να αναθεωρηθεί, πρέπει να ανασυνταχθεί και πρέπει να δημιουργηθεί εξ υπαρχής. Θα κρατήσουμε τις θεμελιώδεις διατάξεις, αυτές οι οποίες είναι υγιείς, αυτές οι οποίες συγκροτούν σκέψη και πράξη δημοκρατίας και θα αλλάξουμε όλα τα άλλα τα επονείδιστα που εξευτελίζουν την προσωπικότητα των Ελλήνων.
Ένα τρίτο. Πρέπει να αλλάξουμε συμπεριφορά. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε κατ' αυτήν την έννοια να μην εκφράζεται ελεύθερα ο Βουλευτής. Θα το συνειδητοποιήσουμε, ήρθε η ώρα, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.

Όλοι εμείς εδώ έχουμε υποχρέωση ιστορικά απέναντι στο μέλλον των παιδιών μας, αν σεβόμαστε τους εαυτούς μας, τις οικογένειές μας, τους συμπατριώτες μας, τους συνέλληνές μας, να αλλάξουμε εμείς συμπεριφορά λέγοντας τι; Ότι «σέβομαι τον εαυτό μου και σέβομαι το Σύνταγμα. Έχω ελευθερία στην έκφραση».
Κανένας πρόεδρος του κόμματος, κανένας αρχηγός της φυλής δεν είναι δυνατόν να ανατρέψει τα δημοκρατικά αισθήματα αυτού του λαού και τη δημοκρατική ψυχή του Έλληνα που πιστεύει στην δημοκρατία από τα έγκατα της ιστορίας μέχρι σήμερα.
Η δημοκρατία τι λέει; Ότι καθυποτάσσεται ο Βουλευτής, ότι κατευθύνεται ο Βουλευτής; Είναι ενεργούμενο, είναι εργαλείο ο Βουλευτής; Είναι παράγωγο; Είναι εκτελεστικό όργανο;

Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ, όμως, σας παρακαλώ να μείνουμε εδώ, στο άρθρο 60 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο αν δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας ως μονάδες, δεν μπορούμε να φτιάξουμε κοινωνία, γιατί θα είμαστε μια κοινωνία σε λανθάνουσα μορφή.

Τους μέμφομαι ειλικρινά που μέχρι σήμερα δεν έφεραν το θέμα και η Κυβέρνηση και η Αξιωματική Αντιπολίτευση, και οι Νέα Δημοκρατία-ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ, έτσι ώστε να είναι όλοι μαζί σήμερα -όπως θα έπρεπε να είναι- οι Βουλευτές εδώ για να εκφράζουν άποψη και όχι μόνο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι.

(Ο δικηγόρος Βασίλειος Καπερνάρος είναι ανεξάρτητος βουλευτής, που έχει αποχωρήσει από τους ΑΝΕΛ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline