Οι διεθνείς αγορές χορεύουν πεντοζάλη Πούτιν, Ρωσία και Ρούβλι. Καταπίνουν τη δοκιμασία χωρίς απειλές και λεονταρισμούς. Κύριο

Μεγάλη οικονομική κρίση. Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι-Η μεγαλύτερη υποτίμηση από το 1998.

Σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ έπεσε σήμερα το ρούβλι παρά την δραματική αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, με στόχο την ενίσχυση του νομίσματος. Το ρούβλι έχει καταγράψει φέτος απώλειες άνω του 55% έναντι του δολαρίου, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των κυρώσεων που επέβαλαν ΕΕ και ΗΠΑ στη Μόσχα, με αφορμή την ουκρανική κρίση. Με πρωταγωνιστές τα διεθνή χρηματιστήρια, τις Τράπεζες και τις εταιρείες επενδύσεων και διακίνησης κεφαλαίων, τις λεγόμενες αγορές που ειρωνεύτηκε και ...απείλησε για χορό πεντοζάλη ο Αλέξης Τσίπρας.

Το ρούβλι δεν μπόρεσε να κρατήσει τα κέρδη που κατέγραψε μετά τη δραματική αύξηση του βασικού επιτοκίου κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες, από 10,5% στο 17%, γεγονός που δείχνει ότι η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου ξεπερνά την προσπάθεια της Μόσχας να αντιμετωπίσει την νομισματική κρίση, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως γράφει το RT, μέσα σε μία ημέρα, το ρωσικό νόμισμα έχασε πάνω από 20% της αξίας του, καταγράφοντας χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ (με την ισοτιμία στα 93,5 ευρώ ή 75 δολάρια ΗΠΑ).

Το χρηματιστήριο σημείωνε βουτιά 15% στις 2.30 (ώρα Μόσχας) και η απόδοση των 10ετών ρωσικών κρατικών ομολόγων εκτινάχθηκε περισσότερο από δύο ποσοστιαίες μονάδες και ξεπέρασε το 15% για πρώτη φορά.

Η διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Ελβίρα Ναμπιούλινα, δυσκολεύεται να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη σε ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα που αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες εκροές κεφαλαίων την τελευταία 6ετία, εν μέσω κυρώσεων για την Ουκρανία και της μεγάλης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Το κόστος της υποτίμησης του ρωσικού νομίσματος είναι βαρύ, καθώς ο πληθωρισμός κινείται σε υψηλό 3ετίας και πλέον και οι παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος μειώνουν τα διαθέσιμα της χώρας.

Το συναλλαγματικό απόθεμα της Ρωσίας μειώθηκε στο χαμηλό 5ετίας ποσό των 416 δισ. δολαρίων, ενώ η κεντρική τράπεζα δαπάνησε πάνω από 80 δισ. δολάρια φέτος στην προσπάθεια να συγκρατηθεί η μεγαλύτερη υποτίμηση του νομίσματος από το 1998.
Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενέργειας στον κόσμο και τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αποτελούν το 50% περίπου των εσόδων του προϋπολογισμού της.
Άλλωστε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Αλεξέι Βέντεφ, έχει προειδοποιήσει ότι η χώρα μπορεί να εισέλθει σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2015, για πρώτη φορά από το 2009, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε στις 4 Δεκεμβρίου από την κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα να συνεργαστούν για να στηρίξουν το νόμισμα, εξαγγέλλοντας «σκληρά» μέτρα κατά των κερδοσκόπων.

ΑΠΕΛΠΙΣΙΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ ΚΑΙ ΚΡΕΜΛΙΝΟ

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας είχε αυξήσει το βασικό επιτόκιο του ρουβλίου από το 9,5% στο 10,5% δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα. Δυστυχώς βραχύβια ήταν και η επίδραση της σημερινής αύξησης των ρωσικών επιτοκίων κατά 6,5 ποσοστιαίες μονάδες!

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την αύξηση η ισοτιμία του ρουβλίου ενισχύθηκε από τα 65 στα 58 δολάρια. Το απόγευμα, ωστόσο, το ρωσικό νόμισμα είχε κατρακυλήσει έναντι του δολαρίου στα... 71 ρούβλια!

«Κρίσιμη» χαρακτήρισε την κατάσταση στη ρωσική αγορά συναλλάγματος ο πρώτος αναπληρωτής διοικητής της ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Σεργκέι Σβετσόφ. Το ρούβλι έχει χάσει πάνω από το 50% της αξίας του έναντι του αμερικανικού δολαρίου από την αρχή του έτους εξ αιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και των οικονομικών και εμπορικών κυρώσεων της Δύσης κατά της Μόσχας.

Ταυτόχρονα με την αύξηση των επιτοκίων η ρωσική Κεντρική Τράπεζα παρεμβαίνει καθημερινά στις αγορές συναλλάγματος πουλώντας δολάρια και αγοράζοντας ρούβλια για να στηρίξει το εθνικό της νόμισμα. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται ότι έχει δαπανήσει περί τα 6 δισ. δολάρια για τον σκοπό αυτό.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline