Γιώργος Κουμουτσάκος: Το ρολόι με την πραγματικότητα

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αισθάνομαι μεγάλη ευθύνη καθώς παίρνω για πρώτη φορά το λόγο στη Βουλή των Ελλήνων. Η κρισιμότητα των περιστάσεων δημιουργεί σε όλους μας τεράστιες ευθύνες. Τώρα κρίνεται η πορεία της πατρίδας για τα επόμενα πολλά χρόνια. Οι εξελίξεις μπορεί να είναι ραγδαίες. Χρέος όλων είναι να τις ελέγξουμε, να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να διασφαλίσουμε όσα πετύχαμε και να χτίσουμε σε αυτά.


Ύστερα από τέσσερα χρόνια θυσιών η Ελλάδα μπορεί να πετύχει πολλά περισσότερα από όσα μπορούσε δυόμισι χρόνια πριν. Το μπορεί, γιατί μηδενίστηκε η ύφεση και μπήκαμε σε ρυθμούς ανάπτυξης. Το μπορεί, γιατί πετύχαμε πλεονάσματα, τελειώναμε με το μνημόνιο και φτάναμε στην επόμενη μέρα. Το μπορεί, γιατί η χώρα ανταποκρίθηκε στις δεσμεύσεις της και οι εταίροι μας υποχρεούνται να ανταποκριθούν στις δικές τους, να δεχτούν μια νέα ρύθμιση για το δημόσιο χρέος και ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

Όλα αυτά δεν είναι τωρινά. Τα συμφωνήσαμε το Νοέμβριο του 2012. Είναι το σχέδιο που έφερνε τη χώρα στο τέλος των μνημονίων και το πέρασμα στην πιστωτική γραμμή στήριξης, το σχέδιο που έβγαζε από την κρίση και οδηγούσε με σιγουριά και ασφάλεια στην ανάκαμψη και την ανάταξη.
Εμείς θα υπερασπιστούμε όσα με τεράστιες θυσίες πετύχαμε, αλλά και θα υποστηρίξουμε αποφάσεις στη σωστή κατεύθυνση μιας εθνικής προσπάθειας.

Έχει όμως η Συγκυβέρνηση την υποχρέωση και την ευθύνη να συντονίσει, επιτέλους, το «ρολόι» της με την πραγματικότητα, να επιδιώξει το καλύτερο για τη χώρα κι όχι για ενδοκομματικές ανάγκες και ισορροπίες, να μην προτάξει εντυπώσεις αλλά ουσία, να μην θυσιάσει την εμπιστοσύνη στην οικονομία μας στο βωμό ξεπερασμένων ιδεοληψιών, να παρουσιάσει, επιτέλους, συγκροτημένο και κοστολογημένο πρόγραμμα ρεαλισμού κι όχι λαϊκισμού, να διαπραγματευτεί στη βάση των ευρωπαϊκών δεδομένων κι όχι με τακτικισμούς βγαλμένους από θεωρίες των παιγνίων, να μην παγιδευτεί σε αδιέξοδα που μπορεί να οδηγήσουν τη χώρα σε ρήξη καταστροφής με την Ευρώπη.

Άλλωστε –και προσέξτε το αυτό- οι ίδιες οι προγραμματικές σας δηλώσεις θα μείνουν «γράμμα κενό», «κέλυφος» δηλώσεων, αν σε λίγες ημέρες «τα σπάσετε» με την Ευρώπη και οδηγήσετε σε ασφυξία την οικονομία, την κοινωνία και τη χώρα.

Κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, το αποτέλεσμα θα κρίνει τις προθέσεις σας κι όχι οι προθέσεις σας το αποτέλεσμα. Ξέρει, άραγε, η Κυβέρνηση τι θα κάνει την Τετάρτη στο Eurogroup; Ξέρει τι θα κάνει την επομένη στο Συμβούλιο Κορυφής; Ξέρει προς τα πού θα πάει μετά; Ποιος είναι ο συμβιβασμός που θα αποδέχονταν; Ποιο είναι το κόστος που θα άντεχε η Ελλάδα; Έχει μετρήσει τις συνέπειες της ρήξης; Τίποτα από αυτά τα κρίσιμα και ζωτικά δεν ανέφερε ο Πρωθυπουργός σε μιάμιση ώρα ομιλίας.
Για να πετύχει η διαπραγμάτευση στην Ευρώπη, θέλει τεκμηριωμένες μελέτες και σχέδιο, όχι επίκληση προεκλογικών υποσχέσεων. Θέλει συμμαχίες με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, όχι στους δρόμους.

Κι όμως, η Κυβέρνηση πηγαίνει στις Βρυξέλλες με σύμμαχο τη μοναξιά. Και μπορεί η μοναξιά να της δίνει θέση στα πρωτοσέλιδα, δεν είναι όμως καλή για τα συμφέροντα της χώρας. Άλλο επικοινωνία, άλλο η ουσία. Άλλο η αλαζονική στάση, άλλο η σκληρή διαπραγμάτευση.
Έχουν όμως και οι εταίροι μας υποχρεώσεις. Έχουν την υποχρέωση να φέρονται περισσότερο ως εταίροι και λιγότερο ως δανειστές και λογιστές. Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και η ενωμένη Ευρώπη δεν πρέπει να καταφεύγει σε πρακτικές ασφυξίας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ορίζοντας γύρω μας δεν είναι καθόλου καθαρός. Η χώρα δεν έχει καιρό για χάσιμο. Έχουμε, λοιπόν, υποχρέωση να κινούμαστε με σχέδιο, να βλέπουμε μπροστά, όχι στα τυφλά. Δεν είναι παιχνίδι αυτοσχεδιασμών οι ζωές και το μέλλον μας. Δεν είναι πρόβα αυτό που ζούμε. Είναι η σκληρή πραγματικότητα.
Παρόλα αυτά, η νέα Συγκυβέρνηση επιμένει στην προεκλογική θολούρα. Ακούσαμε στις προγραμματικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού αφήγηση διαπιστώσεων και εκτόξευση αβάσιμων καταγγελιών. Ακούσαμε γενικολογίες για τα μεγάλα και μεγαλοστομίες για τα μικρά. Ακούσαμε επιθυμίες, ακούσαμε στόχους, αλλά όχι τρόπους που μπορούν να τους κάνουν πράξη. Ακούσαμε πολλά για το απώτερο μέλλον, αλλά κουβέντα για το κρίσιμο σήμερα, κουβέντα για όσα μπορεί να κρίνουν τα πάντα, κυριολεκτικά τα πάντα.

Μην ξεχνάτε, κύριοι της Κυβέρνησης, ότι για το αποτέλεσμα θα έχετε ευθύνες απέναντι στον ελληνικό λαό, όχι για τις επιθυμίες σας!
Από την επομένη των εκλογών ακούμε, όπως ακούγαμε και το 2010, μέλη της Κυβέρνησης να δυσφημούν τη χώρα σαν χρεωκοπημένη και διεφθαρμένη. Ακούμε κορυφαία στελέχη της να αντιγράφουν καλόγερους του Μεσαίωνα. Το μνημόνιο που θα τελείωνε βαφτίζεται «γέφυρα». Το μνημόνιο που ζητούν ονομάζεται «νέο συμβόλαιο». Το κούρεμα έγινε αίτημα για επιμήκυνση και πίστωση χρόνου.

Το συμπέρασμα είναι ξεκάθαρο: Είτε θα εγκαταλείψουν τα όσα ανέξοδα μοίραζαν, υποσχόμενοι τα πάντα στους πάντες, είτε θα πάνε τη χώρα σε δραματική περιπέτεια. Εάν γίνει το πρώτο, εάν εγκαταλείψουν τον λαϊκισμό και ανακαλύψουν, επιτέλους, το ρεαλισμό, το πρόβλημα θα είναι μόνο δικό τους. Θα αφορά τις μεγάλες εσωτερικές αντιφάσεις και τα αδιέξοδά τους. Αν όμως συμβεί το δεύτερο, αν χαθούν σε αδιέξοδα και πιαστούν σε παγίδες ασφυξίας της οικονομίας, το δράμα θα είναι για όλη τη χώρα, για όλους τους Έλληνες.

Το δράμα αυτό έχουμε υποχρέωση να το αποτρέψουμε, όχι μόνο εμείς η Νέα Δημοκρατία, αλλά και όλες οι μεταρρυθμιστικές και φιλοευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις που θέλουν μια ισχυρή Ελλάδα σε μια Ευρώπη πιο πολιτική, πιο κοινωνική και πιο ενωμένη.
Εδώ και σαράντα χρόνια γνώμονάς μας στη Νέα Δημοκρατία είναι η ιδρυτική διακήρυξη της παράταξής μας. Η ιδρυτική αυτή διακήρυξη τονίζει καθαρά αρχές και αξίες σταθερά επίκαιρες: ότι θα υπερασπιζόμαστε τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη, την κοινωνική συνοχή, τη συλλογική πρόοδο, τα εθνικά μας δίκαια, ότι θα υπηρετούμε πάντα και μόνο τα αληθινά συμφέροντα του έθνους, ότι θα αντιτασσόμαστε στους διχασμούς που τόσα δεινά επισώρευσαν στον τόπο.

Οφείλουμε για όλα αυτά να προειδοποιήσουμε τη Συγκυβέρνηση ότι δεν αρκεί στην Ευρώπη μόνο το σεβαστό επιχείρημα πως έχει την εντολή του λαού, γιατί όλες οι κυβερνήσεις το ίδιο μπορούν να επικαλεσθούν. Μην βάλει, λοιπόν, σε κίνδυνο τη θέση μας στην Ευρωζώνη. Μην ορφανέψει γεωπολιτικά την πατρίδα μας. Μην αρχίσει να ξηλώνει όσα με τεράστιες θυσίες πετύχαμε. Επίσης, μην τολμήσει προγραφές, αντιγραφές του '81 και απόπειρες ρεβανσισμού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά σήκωσε τεράστιο πολιτικό κόστος, για να αποτρέψει την άτακτη χρεοκοπία, να αποκαταστήσει την αξιοπιστία της χώρας, να πετύχει δημοσιονομική εξυγίανση, να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Μην περιμένει, λοιπόν, κανένας να υποσκάψουμε δρόμους που εμείς ανοίξαμε. Πάνω απ' όλα υπάρχει για εμάς το εθνικό, το κοινωνικό, το συλλογικό συμφέρον. Μηδενιστική αντιπολίτευση δεν θα κάνουμε. Εμείς ΣΥΡΙΖΑ δεν είμαστε και δεν θα γίνουμε. Θα είμαστε δυναμικά παρόντες στον έλεγχο της Κυβέρνησης, αλλά δίκαιοι απέναντί της. Θα είμαστε υπεύθυνα στη Βουλή για τη στήριξη κάθε αναπτυξιακής προσπάθειας. Θα είμαστε μαζί με τους πολίτες σε δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης, για τη βελτίωση της καθημερινότητας. Θα είμαστε εδώ για την Ελλάδα.

Όμως, δεν μπορούμε να δώσουμε στήριξη στο άγνωστο, στο θολό, στο επιπόλαιο, στο επικίνδυνο. Δεν στηρίζουμε την ετερόκλητη Συγκυβέρνηση μιας ιδεολογικής Αριστεράς από τη μία πλευρά, ιδεοληπτικής Αριστεράς από τη μια πλευρά και μιας ανερμάτιστης υπερδεξιάς από την άλλη, που συνειδητά διακινδυνεύουν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και έτσι την ασφάλεια, την οικονομία και την προοπτική της. Δεν ψηφίζουμε τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης.

(Ο διπλωμάτης και πρώην Ευρωβουλευτής Γιώργος Κουμουτσάκος είναι βουλευτής της Β΄.Αθηνών της ΝΔ.-Πρόκειται για την πρώτη ομιλία του κατά τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline