Μέτρα του ΟΗΕ για το λαθρεμπόριο από τζιχαντιστές

Με αποφασιστικότητα και διεθνή μέτρα από όλες τις χώρες. Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ένα ψήφισμα που έχει ως στόχο να «στραγγαλίσει» οικονομικά τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι αντλούν εκατομμύρια δολάρια από το λαθρεμπόριο πετρελαίου, την εμπορία αρχαιοτήτων και τα λύτρα από τις απαγωγές.

Τεράστια ποσά ιδιαίτερα από τα κυκλώματα λαθρεμπορίας στο πετρέλαιο, συνήθως από τη θάλασσα.

Το κείμενο του ψηφίσματος, που υπογράφεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία, υπενθυμίζει την υποχρέωση των κρατών να απέχουν από κάθε άμεση ή έμμεση πετρελαϊκή συναλλαγή, με το Ισλαμικό Κράτος και ζητά το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων της οργάνωσης.

Το ψήφισμα επεκτείνει και στη Συρία την απαγόρευση της εμπορίας κλεμμένων πολιτιστικών αγαθών, η οποία ήδη εφαρμόζεται στο Ιράκ. Συνιστά επίσης καλύτερο έλεγχο της κίνησης των φορτηγών και των αεροπλάνων στις περιοχές που κατέχονται από το Ισλαμικό Κράτος το οποίο μπορεί να μεταφέρει αγαθά από λεηλασίες (χρυσός, ηλεκτρονικά προϊόντα, τσιγάρα). Η παρούσα σύσταση απευθύνεται κυρίως προς την Τουρκία, που είναι το κύριο σημείο διέλευσης των παράνομων προϊόντων.

Ο Μπ. Ομπάμα ζήτησε την έγκριση για στρατιωτική βία

Η πολεμική δράση, ιδιαίτερα με βομβαρδισμούς υπήρξε αποτελεσματική στο Κομπανί. Με μεγάλες απώλειες, ήττες και οπιοσθοχώρηση των τζιχαντιστών. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα απέστειλε σήμερα στο Κογκρέσο το αίτημά του για έγκριση της χρήσης στρατιωτικής βίας στην εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, με την οποία θα τεθούν ως χρονικό όριο των επιχειρήσεων αυτών τα τρία χρόνια και θα απαγορευτεί η χρήση αμερικανικών στρατευμάτων σε "διαρκείς επιθετικές χερσαίες μάχες".

Σύμφωνα με το κείμενο αυτό, ο πρόεδρος Ομπάμα επιθυμεί να ανακληθεί η απόφαση με την οποία εγκρίθηκε ο πόλεμος στο Ιράκ το 2002. Η πρότασή του όμως δεν ανακαλεί την Έγκριση περί Χρήσης Στρατιωτικής Δύναμης (AUMF) που είχε περάσει από το Κογκρέσο λίγο καιρό μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 και αφορούσε την εκστρατεία εναντίον της Αλ Κάιντα και των παρακλαδιών της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει να εργάζεται από κοινού με το Κογκρέσο για "τη βελτίωση και εν τέλει την ακύρωση" της AUMF του 2001. Σημείωσε ότι η θεσμοθέτηση ενός μέτρου που θα αφορά συγκεκριμένα την εκστρατεία εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους θα μπορούσε να αποτελέσει το πρότυπο για την αναπροσαρμογή του μέτρου του 2001.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline