Οδηγός σύλληψης τρομοκρατών

Η GCHQ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικό οδηγό εντοπισμού και σύλληψης ατόμων που έχουν ενταχθεί στις τάξεις του ισλαμικού κράτους.

H βρετανική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις υποκλοπές των επικοινωνιών (GCHQ) δημοσίευσε σήμερα στον ιστότοπό της έναν οδηγό που εξηγεί τους τρόπους «σύλληψης τρομοκρατών» σε μια χρονική περίοδο όπου είναι έκδηλη η ανησυχία σχετικά με την επιστροφή στη χώρα Βρετανών τζιχαντιστών που έφυγαν για να πολεμήσουν στη Συρία, στις τάξεις της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Με τίτλο «Πώς ένας αναλυτής πιάνει έναν τρομοκράτη», αυτός ο οδηγός παρουσιάζει σε 5 βήματα ένα παράδειγμα της εργασίας των αναλυτών της υπηρεσίας όταν προσπαθούν να ταυτοποιήσουν έναν ύποπτο.

Το σενάριο που παρουσιάζεται παραπέμπει σε εκείνο μιας ταινίας του Τζέιμς Μποντ: ένας πράκτορας της MI6, της υπηρεσίας κατασκοπείας, συναντάει μία πηγή, που είναι γνωστό πως είναι μέλος της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, η οποία γνωστοποιεί ότι μεταβίβασε σε έναν άγνωστο έναν φάκελο που περιέχει ένα κείμενο στην αραβική γλώσσα και το μήνυμα που περιέχει προβλέπει «ένα μακελειό στο Λονδίνο».

Αυτή η πηγή μπορεί απλά να πει ότι ο άγνωστος μιλάει αγγλικά και αραβικά, ότι διαθέτει ένα «συνηθισμένο τηλέφωνο» και «μία ταμπλέτα τελευταίας τεχνολογίας».

Ξεκινά λοιπόν μια εργασία που βασίζεται «σε αποσπασματικές πληροφορίες» που χρησιμοποιούνται προκειμένου να «τεκμηριωθούν θεωρίες και να διεξαχθούν περίπλοκες έρευνες (τα αποτελέσματα) των οποίων θα αντιπαραβληθούν με τα δεδομένα της GCHQ».

CGHQ όπως NSA στα βασανιστήρια

Η δράση της εν λόγω υπηρεσίας βρέθηκε στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου μετά τις αποκαλύψεις του πρώην αναλυτή της αμερικανικής NSA (Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας) Έντουαρντ Σνόουντεν για τις υποκλοπές των επικοινωνιών.

Τον Ιανουάριο η βρετανική εφημερίδα Guardian είχε κατηγορήσει την GCHQ ότι είχε υποκλέψει μηνύματα του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των δημοσιογράφων της ιδίας, του δημόσιου βρετανικού ραδιοτηλεοπτικού δικτύου BBC, της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, του αμερικανικού δικτύου NBC, της αμερικανικής εφημερίδας New York Times, της αμερικανικής εφημερίδας Washington Post, της βρετανικής εφημερίδας The Sun όπως και του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς.

Νέο νομοσχέδιο σχεδιάζουν οι συντηρητικοί

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ δήλωσε χθες ότι σκοπεύει να καταθέσει προς ψήφιση ένα νέο νομοσχέδιο αμέσως μετά τις γενικές εκλογές του Μαΐου, εφόσον το συντηρητικό κόμμα παραμείνει στην εξουσία. Αυτό το νομοσχέδιο «θα δώσει στις υπηρεσίες μας, με ξεκάθαρο και διαφανή τρόπο τις εξουσίες που έχουν ανάγκη και θα τους επιτρέψει να διασφαλίσουν ότι το σύστημα υποκλοπών επικαιροποιείται σε σχέση με τις αλλαγές στον τεχνολογικό τομέα, ανταποκρινόμενο στις ανησυχίες των πολιτών μας» υποστήριξε ο ίδιος.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον έχει πολλαπλασιάσει το τελευταίο διάστημα τις εκκλήσεις για τη βελτίωση των μεθόδων παρακολούθησης, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι την 7η και την 9η Ιανουαρίου που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο 17 ανθρώπων.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline