Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όταν οι δείκτες χειροτερεύουν...

Μπορούμε να βγάλουμε άσφαλτο συμπεράσματα, όταν είναι πρόωρα; Όπως οι 45-50 ημέρες από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου; Ασφαλώς όχι. Μπορούμε όμως να σταθμίσουμε τα πρώτα δεδομένα. Τι διαπιστώνουμε;

Να απλώνεται ευρύτερα η πεποίθηση ότι στην οικονομία και ιδιαίτερα στην αγορά, οι δείκτες χειροτερεύουν. Σχεδόν όλοι, με τη νέα διακυβέρνηση.
Δεν μιλάει κανείς για την κατάσταση στο Χρηματιστήριο, όπου η νέα πτώση στις μετοχές και αξίες επιχειρήσεων είναι μεγάλη. Ούτε για τη μείωση των εισαγωγών, συνεπεία της μείωσης της κατανάλωσης, της γενικής πληρότητας της αγοράς. Δυστυχώς, συνεχίζεται η απόσυρση των καταθέσεων στις Τράπεζες, η έλλειψη εμπιστοσύνης διαρκείας, ακόμη και για διχίλιαρα και πεντοχίλιαρα, όπως τονίζουν τραπεζικοί με ανησυχία.

Το προσκλητήριο, για επιστροφή καταθέσεων από το εξωτερικό, που έκανε η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν γνώρισε ανταπόκριση. Ούτε και από καταθέτες υπουργούς της με λογαριασμούς του εξωτερικού. Νέα επιδείνωση, χειρότερα δηλαδή τα πράγματα με τη νέα διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σε όλες τις οικονομικές υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους. Μεγάλα ποσά, εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι.

Από την επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγής, την εξόφληση των προμηθευτών από τα νοσοκομεία και τις στρατιωτικές μονάδες, έως τις επιδοτήσεις των αγροτών, τις εξοφλήσεις σε κατασκευαστές κλπ. Επιπλέον, νέα απογοητευτική αύξηση της ανεργίας, με νέο κλείσιμο πολλών καταστημάτων, με προβληματικά έσοδα, για τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ελλείψεις ειδών, από τρόφιμα έως ρούχα και μηχανήματα, αρχίζουν να παρατηρούνται σε ορισμένες μάρκες και ξένες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι οι ξένοι προμηθευτές απαιτούν προπληρωμή, γενναίες προκαταβολές.

Πληθαίνουν τα κόκκινα δάνεια στην αγορά, πέφτει συνεχώς η αξία των ακινήτων ακόμα και στα " καλά προάστια", οι Τράπεζες έχουν στεγνώσει , δεν χορηγούν πλέον στεγαστικά, βιοτεχνικά και προσωπικά δάνεια. Εκτός από τους ορατούς υπάρχουν και οι αόρατοι κίνδυνοι. Οι νέοι φόβοι του αύριο. Η Κυβέρνηση μέχρι τώρα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της για συντάξεις και μισθούς, ξύνοντας τον πάτο του βαρελιού με τα αποθεματικά των Ταμείων. Αγωνίες για τους επόμενους μήνες, δυσκολίες και φόβοι, που εκπορεύονται από φιλοκυβερνητικά χείλη, επίσημα και υπεύθυνα. Γενικά κυριαρχεί η πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πτωτική πορεία, ότι οι ελπίδες ξεφτίζουν και οι εφιάλτες στην αγορά κυριαρχούν. Καθώς εντείνονται τα φαινόμενα ανασφάλειας, φοβίας και χαμένου χρόνου από την Κυβέρνηση και διαχέονται στην κοινωνία, στην αγορά, στην οικονομία. Τουλάχιστον στα θέματα καθημερινότητας.

 

Πολυμέσα