Η κρίση δεν αγγίζει τα διαμάντια...

Στα 81 δισ. δολ. εκτινάχθηκαν το 2014 οι πωλήσεις σε διαμαντένια κοσμήματα, παρουσιάζοντας μία αύξηση κατά 3% εν συγκρίσει με το 2013. Τα σχετικά ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο όμιλος των εταιρειών De Beers Group of Companies, επισημαίνοντας πως η θετική εξέλιξη οφείλεται στην ισχυρή καταναλωτική ζήτηση στις πέντε μείζονες αγορές, των ΗΠΑ, Κίνας, Ινδίας, Ευρώπης και Ιαπωνίας. Συνολικά, οι συγκεκριμένες αγορές αντιστοιχούν στο 75% της παγκόσμιας ζήτησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κορυφαία αγορά σε όρους ζήτησης διαμαντένιων κοσμημάτων παραμένουν οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα ισχυρή, αυξήθηκε κατά 7% εν συγκρίσει με την αντίστοιχη του 2013 και οι πωλήσεις ανήλθαν σε 37 δισ. δολάρια.

Η Κίνα εμφανίζεται στη δεύτερη θέση, καθώς διαδραματίζει και εκείνη σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια αγορά. Η ζήτηση εκεί αυξήθηκε 6% και οι πωλήσεις ανήλθαν στα 10 δισ. δολάρια. Ωστόσο, η De Beers επισήμανε πως η ζήτηση στην κινεζική αγορά το 2014 δεν ήταν τόσο ισχυρή όσο εκείνη του 2013.

Εντούτοις, εξακολουθεί να διευρύνεται η καταναλωτική βάση τα τελευταία χρόνια και, μάλιστα, με ραγδαίους ρυθμούς. Στην δε περίπτωση της Ινδίας, η ζήτηση αυξήθηκε κατά 3% σε όρους ρουπίας, ενώ οι πωλήσεις φθάνουν στα 3,53 δισ. δολάρια. Το πρώτο εξάμηνο του 2014 διαπιστώθηκε χαμηλότερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών, η οποία αντισταθμίστηκε από τη ζωηρή ζήτηση του δεύτερου εξαμήνου. Πάντως, η De Beers ανέφερε ότι η αύξηση των πωλήσεων συνολικά στην αγορά ειδών πολυτελείας των ΗΠΑ και της Κίνας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2014 ήταν αποδυναμωμένη.

Στις ΗΠΑ ειδικότερα ακριβώς πριν από τα Χριστούγεννα διαπιστώθηκε μία τάση για λιγότερες αγορές, ενώ στην Κίνα η ζήτηση επηρεάστηκε από ένα ηπιότερο μακροοικονομικό περιβάλλον και τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ. Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι ο όμιλος εταιρειών της De Beers προβλέπει το 2015 να υπάρξει δυναμική αύξηση των πωλήσεων σε διαμαντένια κοσμήματα σε όλες τις βασικές της αγορές, λόγω του ότι η ζήτηση από πλευράς καταναλωτικού κοινού θα διογκωθεί. Τέλος, περισσότερο αισιόδοξοι εμφανίζονται οι λιανέμποροι στις ΗΠΑ και στην Ινδία, ενώ ανοδικά θα κινηθούν οι πωλήσεις και στην Κίνα, καθώς τα μεσοαστικά νοικοκυριά θα βαίνουν αυξανόμενα τα επόμενα χρόνια.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline