Νίκες, ήττες νέος μαραθώνιος

Ορθά το υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός. Δεν είναι τώρα για πανηγυρισμούς και θριαμβολογίες. Τόνισε. Ιδιαίτερα για γενικολογίες και κούφιους οραματισμούς.

Μεγάλη η επιτυχία της Κυβέρνησης, εθνική επιτυχία. Όμως, με τα αγκάθια της. Η δόση-μαμούθ είναι δάνειο, οι Τράπεζες ενισχύονται μέσα στη δυσπιστία πως θα αξιοποιήσουν τα 23 δις (κι αυτό ποσόν -μαμούθ) ο μέσος Έλληνας αναρωτιέται ποιά θα είναι η δική του ωφέλεια, η δική του βελτίωση. Με τη δόση των 54 δις περνάει τις διεθνείς δυσκολίες και δυσπιστίες όλων των τελευταίων χρόνων.

 

Όμως, για τη μέση ελληνική οικογένεια από τον Ιανουάριο οι στερήσεις και οι περικοπές, οι νέες δόσεις και υποχρεώσεις είναι βαριές και γίνονται απειλή (βλέπε τιμολόγια της ΔΕΗ). Ναι, όλα αυτά υπάρχουν, αλλά υπάρχουν και άλλα, διαφορετικά. Καλής επίδοσης, καλής απόδοσης, καλών προοπτικών για το τελευταίο εξάμηνο, με επικεφαλής την Κυβέρνηση Αντ. Σαμαρά και για το επόμενο (κρίσιμο) εξάμηνο.

Προγραμματικές εθνικές νίκες και πολιτικές ήττες. Ας δούμε την πρώτη κατηγορία επιτυχιών. Τελείωσε ο εφιάλτης της εξόδου από το ευρώ και η φάση της απαξίωσης - απομόνωσης της χώρας. Η ανόρθωση- επανάκτηση της εθνικής αξιοπιστίας. Η αποτυχία των «αγορών» και των κερδοσκόπων. Η παρουσία μας στη σκληρή ζωή του ευρώ χωρίς πλέον να είμαστε σε πρώτο πλάνο και κατηγορούμενοι. Τώρα, οι προβολείς της δημοσιότητας περνούν στην Ιταλία και την Ισπανία. Διεθνώς κερδίσαμε τη διαπίστωση «Οι Έλληνες τα κατάφεραν στα δύσκολα». Και βεβαίως τα χρήματα - όχι μόνο τα δανεικά με ευνοϊκούς όρους- είναι πολλά.

Συνολικά ρυθμίσαμε, κουρέψαμε, μειώσαμε 140 δις ευρώ χρέος, όταν η Αργεντινή (καθόλου επίζηλη περίπτωση, που ήθελαν ορισμένοι να μιμηθούμε) χρεοκόπησε στα μισά του συνολικού χρέους της από 130 δις δολάρια. Ορθά ο Πρωθυπουργός ομιλεί (παραπέμποντας όπως κάθε νικητής στους συντελεστές της νίκης στον Γ. Στουρνάρα) για νέο μαραθώνιο, νέο ταξίδι, νέα σκληρή δοκιμασία. Με όριο το εξάμηνο, με στόχο τις νέες επενδύσεις και τις αποκρατικοποιήσεις.

Στοχευμένα, πιο ευνοϊκά ως διεθνές κλίμα αλλά πιο δύσκολα για τον μέσο Έλληνα, μετά τις νέες περικοπές και τις στερήσεις του Φορολογικού, αναδρομικά μάλιστα για πολλούς από τον Αύγουστο. Τα διεθνή δώρα, από τους ξένους εταίρους -που ήταν πολλά, όπως τα απαρίθμησε στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός στον τομέα των ρυθμίσεων του χρέους- αλλά οι Έλληνες θα λάβουν το τελευταίο, σακάτικο κι αυτό, δώρο τους. Όμως σ´ αυτό το νέο μαραθώνιο πρέπει και οι αντιμνημονιακοί να αναλογισθούν τις δικές τους αποτυχημένες προβλέψεις, για χρεοκοπία, μη δανεισμό, τοκογλυφίες, νέους όρους, αρνήσεις του ΔΝΤ- και να συμβάλλουν δημιουργικά με προτάσεις προοπτικής.

 

Ο Μιχάλης Δημητρίου είναι δημοσιογράφος, ηγετικό στέλεχος μεγάλων εφημερίδων. Έχει διατελέσει Γενικός Διευθυντής της ΕΤ1, Γενικός Διευθυντής του Antenna Satellite και μέλος του ΕΣΡ.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline