Κυριάκος Μητσοτάκης: Το πρώτο Μνημόνιο της Αριστεράς

H ελληνική κοινωνία και ιδίως η ελληνική μεσαία τάξη πληρώνει πολύ ακριβά το κόστος της πολιτικής ενηλικίωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Εδώ και μήνες από αυτό εδώ το Βήμα σάς προειδοποιούσαμε, κύριοι Υπουργοί της Κυβέρνησης, ότι όταν συγκρούεται ο φαντασιακός σας κόσμος με την πραγματικότητα, πάντα επικρατεί η πραγματικότητα. Και αυτό δυστυχώς επιβεβαιώθηκε στην πράξη.


Κάθε μήνας που περνούσε που διαπραγματευόσασταν με τις συνιστώσες, το κόστος του λογαριασμού μεγάλωνε. Κάθε εβδομάδα που περνάει, μεγαλώνει κι άλλο το κόστος του λογαριασμού. Κάθε μέρα που περνάει, κύριοι Υπουργοί, το κόστος μεγαλώνει. Κάποια μικρομεσαία επιχείρηση, η οποία πασχίζει να μείνει ζωντανή, κλείνει. Κάποιες ακυρώσεις τουριστών που θέλουν να επισκεφτούν τη χώρα μας, γίνονται. Αυτός ο φαύλος κύκλος πρέπει να σταματήσει τώρα.

Και για να αποδείξω αυτό το οποίο λέω και για να μην επικαλείται η Κυβέρνηση επιλεκτικά τις εκθέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, θα ήθελα, κύριοι Υπουργοί –δεν είναι εδώ ο κ. Τσακαλώτος, τα λέω στον κ. Σταθάκη- να σας επισημάνω τι λέει η τελευταία αναθεώρηση της έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ο λογαριασμός του πακέτου διάσωσης, του τρίτου μνημονίου της Αριστεράς, αυξήθηκε κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Και αυξήθηκε κατά 25 δισεκατομμύρια ευρώ ακριβώς επειδή πρέπει να προστεθεί στο λογαριασμό πια και το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Και καταθέτω τη σχετική μελέτη του Ταμείου στα Πρακτικά.

Η αυταπάτη για την οποία μας μίλησε ο Πρωθυπουργός στοίχισε και στοιχίζει πολύ ακριβά στη χώρα. Εγώ αναγνωρίζω στον Πρωθυπουργό ότι έστω και την τελευταία στιγμή υπό το φως της ασφυκτικής πραγματικότητας και της πίεσης που αναμφισβήτητα δέχθηκε έκανε το σωστό, αλλά μην περιμένετε να σας πούμε και μπράβο, να σας πούμε ότι πρέπει να είστε και υπερήφανοι που αποτρέψατε ή που επιχειρείτε να αποτρέψετε μία καταστροφή, την οποία εσείς οι ίδιοι προκαλέσατε.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, σήμερα συζητούμε για το τρίτο πρόγραμμα, για το τρίτο μνημόνιο, για το πρώτο μνημόνιο της Αριστεράς. Και βεβαία συζητούμε σε μια χρονική συγκυρία όπου ο κίνδυνος του Grexit δεν έχει ακόμα περάσει. Αυτό το οποίο βίωσε η χώρα, η τραυματική εμπειρία την οποία βίωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής, δεν ήταν τίποτε άλλο από μία προσομοίωση ενός Grexit.

Πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς και έντιμοι. Η χώρα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα και χρειάζεται και την ενδιάμεση συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η χώρα να είναι εξασφαλισμένη, οι τράπεζες να ανοίξουν μία ώρα αρχύτερα και να αποκατασταθεί επιτέλους η οικονομική κανονικότητα, την οποία η δική σας –δυστυχώς- ανικανότητα προκάλεσε.

Και η αλήθεια είναι μία -είχαμε απειλήσει και εμείς από αυτό το Βήμα- να μην ξαναβιώσουμε το μύθο του Σίσυφου. Δυστυχώς, όμως, σαν τον Σίσυφο θα πρέπει να σπρώξουμε για άλλη μια φορά ως ελληνική κοινωνία αυτή τη φορά το μνημόνιο της Αριστεράς στην κορυφή του βουνού. Και έχουμε τρία χρόνια να το κάνουμε. Και θα πρέπει να συμφωνήσουμε εδώ όλοι μαζί για το πώς θα πετύχουμε αυτό το στόχο και το αν πιστεύουμε πραγματικά σε αυτό το στόχο.

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η συμφωνία είναι εξαιρετικά επώδυνη. Το είπε και ο εισηγητής μας. Δεν χρειάζεται να το αναλύσω διεξοδικά. Έχει μια σειρά από υφεσιακά μέτρα. Επιλέξατε εσείς ως πολιτική επιλογή να καλύψετε το δημοσιονομικό κενό με αύξηση φόρων. Σας είπαμε ότι δεν είναι η μόνη επιλογή. Υπήρχαν και άλλες επιλογές και εξακολουθούν και σήμερα να υπάρχουν άλλες επιλογές. Θα μπορούσατε να επιλέξετε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.

Και καταθέτω σχετική αρθρογραφία μου με συγκεκριμένες προτάσεις ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ για το πώς θα μπορούσατε και σήμερα ακόμα να εξοικονομήσετε πόρους ώστε να μην αυξήσετε τη φορολογία, παραδείγματος χάριν στους αγρότες, κάτι το οποίο προγραμματίζετε να γίνει την επόμενη εβδομάδα.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Κυριάκος Μητσοτάκης καταθέτει για τα Πρακτικά τα προαναφερθέντα έγγραφα, τα οποία βρίσκονται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Γιατί πρέπει ακόμα και σήμερα που μιλάμε, να επιδοτούμε από τον κρατικό προϋπολογισμό το ασφαλιστικό ταμείο της ΔΕΗ με 600 εκατομμύρια και η μέση σύνταξη των συνταξιούχων της ΔΕΗ να είναι 24 χιλιάδες ευρώ; Εδώ, λοιπόν, να συμφωνήσουμε για το ποιος είναι ο κοινωνικά δίκαιος τρόπος επιμερισμού αυτού του μεγάλου κόστους που πρέπει συνολικά να πληρώσει η ελληνική κοινωνία.
Κύριοι Υπουργοί, όμως, να πούμε και κάτι ακόμα. Για να πετύχει αυτή η συμφωνία, για να πετύχει αυτό το πρόγραμμα, δεν αρκεί να εφαρμόζουμε επιλεκτικά κάποια μέτρα.

Τα ισοδύναμα μέτρα τα οποία θα αντισταθμίσουν την υφεσιακή επίπτωση της αύξησης των φορολογικών συντελεστών είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές. Οι διαρθρωτικές αλλαγές αυτές για τις οποίες η Νέα Δημοκρατία έδωσε αγώνα.

Εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, κυρίες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να πούμε ότι ναι εμείς πιστεύουμε στις ιδιωτικοποιήσεις, εμείς πιστεύουμε στην απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων και της αγοράς εργασίας. Εμείς πιστεύουμε, και εγώ προσωπικά έχω δικαίωμα να το λέω, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στην αποπολιτικοποίηση του κράτους, γιατί εγώ έδωσα αγώνα από τη θέση του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης να συγκρουστώ και με ρουσφέτια και με διευθετήσεις που έκανε και η δική μας παράταξη και είχα το θάρρος να το πω. Και είχα την απαίτηση από την Αριστερά, η οποία δεν βαρύνεται με τέτοιες πρακτικές, να μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μιλήσει με ειλικρίνεια για αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Αλλά δυστυχώς ανάποδα δείγματα γραφής δώσατε.

Και αυτό μας φέρνει στην ουσία του προβλήματος, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Ο Πρωθυπουργός χθες στη συνέντευξη που έδωσε στην ΕΡΤ, είπε ανοιχτά ότι δεν πιστεύει στο πρόγραμμα αυτό, επαναλαμβάνω δεν πιστεύει στο πρόγραμμα αυτό. Του υπενθυμίζω ότι στο κοινό ανακοινωθέν το οποίο ο ίδιος υπέγραψε, στις πρώτες δύο σειρές υπάρχουν δύο λέξεις κλειδί: «εμπιστοσύνη» και «ιδιοκτησία», ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Το πρόγραμμα αυτό δεν πρόκειται ποτέ να βγει και η χώρα θα βυθιστεί νομοτελειακά στον ίδιο φαύλο κύκλο των αποτυχημένων προγραμμάτων εάν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στις οποίες θα πρέπει να συμφωνήσουμε κανονικά όλοι μαζί, δεν τις στηρίξουμε. Και ξέρετε, κύριοι Υπουργοί, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν είναι απλά «έρχομαι στη Βουλή και ψηφίζω έναν νόμο», αλλά χρειάζονται συστηματική υποστήριξη και κυρίως χρειάζονται την πολιτική τόλμη και το θάρρος να βγούμε να τις υποστηρίξουμε.

Μου κάνει εντύπωση πραγματικά ότι ο Πρωθυπουργός απέχει από τη σημερινή συζήτηση. Άλλα κοινοβούλια έχουν ήδη ψηφίσει. Το γαλλικό κοινοβούλιο έχει ήδη ψηφίσει τη στήριξη στην Ελλάδα και οφείλουμε απ' αυτό το Βήμα να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Γαλλία και στον Γάλλο Πρόεδρο για το μεγάλο αγώνα που έδωσε απέναντι σε αυτούς που ήθελαν να βγάλουν την Ελλάδα από το ευρώ. Ούτε αυτό δεν το έχω ακούσει από τον Πρωθυπουργό. Τον ήθελα εδώ σήμερα αυτά τα πράγματα να τα πει.

Ξέρετε τι θα ήθελα εγώ από τον Πρωθυπουργό σήμερα; Θα ήθελα να μιλήσει ο Πρωθυπουργός πραγματικά για μια νέα αρχή, για το πώς μπορούμε να κλείσουμε αυτόν τον φαύλο κύκλο του λαϊκισμού των τελευταίων πέντε ετών, της βολής του να αντιπολιτεύεσαι από την ασφάλεια της Αντιπολίτευσης σε μέτρα τα οποία γνωρίζεις ότι είναι σωστά.

Και θέλω με την ευκαιρία αυτή να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή αναλαμβάνουν ένα βάρος που δεν τους αναλογεί. Θα υπερψηφίσουν μέτρα από εθνική συνείδηση, από ευρωπαϊκή συνείδηση, όχι από κομματική πειθαρχία, διότι ξέρουμε ότι αυτό είναι το καθήκον μας. Και θα βρεθούν κάποιοι συνάδελφοι Βουλευτές στις εκλογικές τους περιφέρειες να υπάρχει κάποιος συνάδελφος του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος θα λέει «εγώ δεν τα ψήφισα τα μέτρα αυτά». Διότι αυτό είναι βολικό πολιτικά να το λέμε. Εμείς δεν θα το κάνουμε αυτό ως Νέα Δημοκρατία.

Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων και θα ψηφίσουμε και σήμερα συντεταγμένα και θα ψηφίσουμε και στις 23, κύριε Υπουργέ. Μετά θα δούμε τι θα κάνουμε. Διότι ένα πράγμα πρέπει να είναι σαφές σε αυτήν την Αίθουσα: α λα καρτ πλειοψηφίες κοινοβουλευτικές δεν υπάρχουν. Δεν θα περιμένετε από κάποιους να ψηφίζουν επώδυνα μέτρα μνημονίου και μετά να αναζητείτε άλλες πλειοψηφίες για να ψηφίζετε τα τερατουργήματα που ο κ. Μπαλτάς θέλει να κάνει στην παιδεία.

Μνημόνια με ξένα κόλλυβα δεν θα έχουμε σε αυτήν εδώ την Αίθουσα. Ας έλθει, λοιπόν, ο Πρωθυπουργός να μιλήσει ειλικρινά στον ελληνικό λαό, να εξηγήσει τι είναι αυτό το οποίο θέλει να κάνει και όχι τι είναι αυτό που δεν θέλει να κάνει. Για να μπορέσουμε επιτέλους –και κλείνω με αυτό, κύριε Πρόεδρε- να πούμε, να δανειστούμε όλοι μας μαζί από τη ρήση του Τσώρτσιλ ότι αυτό το οποίο θα γίνει σήμερα δεν είναι το τέλος, δεν είναι καν η αρχή του τέλους, αλλά ίσως να είναι το τέλος της αρχής.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline