Γεώργιος Σταθάκης: Πως διαπραγματευθήκαμε

Πρέπει να είναι σαφές σε όλους μας ότι είναι στιγμές ευθύνης, δεν είναι στιγμές στείρας αντιπαράθεσης. Είναι η στιγμή που πρέπει όλοι να τοποθετηθούμε ευθέως και χωρίς καμία περιστροφή απέναντι στο δίλημμα το οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα, το δίλημμα το οποίο δεν προέκυψε μονομερώς ούτε από τις επιθυμίες της ελληνικής Κυβέρνησης ούτε από τις επιθυμίες μίας ή περισσοτέρων ευρωπαϊκών χωρών.

Είναι μία δοκιμασία, η κατάληξη μίας δοκιμασίας, στην οποία συγκρούστηκαν πολλά και διαφορετικά συμφέροντα για τον τρόπο με τον οποίο η ίδια η Ευρώπη λειτουργεί και μπορεί να λειτουργήσει, η ίδια η Κυβέρνηση δοκίμασε και δοκιμάστηκε πάνω στην αναζήτηση λύσεων σε ένα θέμα το οποίο προϋπήρχε και δεν δημιουργήθηκε από τους τελευταίους πέντε μήνες. Και αυτό πρέπει να είναι απόλυτα σαφές.

Η Κυβέρνηση παρέλαβε το τέλος, το ημιτελές Δεύτερο Πρόγραμμα, το οποίο είχε παγώσει η ίδια η διαδικασία αξιολόγησης -για διάφορους λόγους που δεν είναι της στιγμής να αναλύσουμε- και μπροστά της είχε ένα μη βιώσιμο σύστημα οικονομικής επιβίωσης της χώρας για το 2015-2018.
Να σας υπενθυμίσω ότι το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ήταν μπροστά μας προέβλεπε τη δημιουργία πλεονασμάτων 3,5% το 2015 και 4,5% το 2016, το 2017 και το 2018, μαζί με κάποιες πολύ υψηλές αποδόσεις των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτά από κοινού θα αντιμετώπιζαν ένα πρόβλημα εξυπηρέτησης 47 δισεκατομμυρίων από το 2015 έως το 2018, 20 δισεκατομμύρια στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και 27 στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα, ένα χρέος δηλαδή εξώφθαλμα μη βιώσιμο.

Αυτή ήταν η πραγματικότητα, την οποία παρέλαβε η Κυβέρνηση. Η Κυβέρνηση έβαλε τρία πράγματα στη διαπραγμάτευση από την αρχή μέχρι το τέλος.
Πρώτον, αναδιάρθρωση του χρέους του 2015-2018, για να είμαι πιο ακριβής του 2015-2022. Αυτό που είπε είναι πάρα πολύ απλό, αντικατάσταση, αποπληρωμή του βραχυχρόνιου χρέους με μακροχρόνιο χρέος. Ένα νέο δανεισμό τριακονταετίας ή οτιδήποτε άλλο, το οποίο θα αντικαθιστούσε τις δυσανάλογες βραχυχρόνιο δανεισμό μακροχρόνιο. Αυτό θα καθιστούσε το άμεσο πρόβλημα –δεν αναφέρομαι στο μακροχρόνιο- βιώσιμο. Η παρούσα συμφωνία πέτυχε αυτόν τον στόχο.

Δεύτερο θέμα. Η μείωση των εξωπραγματικών δημοσιονομικών πλεονασμάτων, που καλείτο η χώρα να παράξει. Και αυτό επιτεύχθηκε. Ήδη από το Μάρτιο, Απρίλιο, τα πλεονάσματα του 3,5% και 4,5% είχαν καταλήξει σε ένα επίπεδο συμφωνίας, σε αυτό το οποίο και κατέληξε, το ένα, δύο, τρία, 3,5% δηλαδή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, το οποίο απαιτεί δημοσιονομικές προσαρμογές πολύ ηπιότερες –το επαναλαμβάνω- από ό,τι στο παρελθόν.
Τρίτον, εν εκκρεμότητα από την παλιά κατάσταση υπήρχε ένα τραπεζικός τομέας, ο οποίος ήταν επισφαλής και με αρκετά προβλήματα, καθώς δεν είχε διαχειριστεί δεκάδες από τα προβλήματα που έφερνε, «κόκκινα» δάνεια και πολλά άλλα.

Η παρούσα συμφωνία –και επίσης αυτό περιλαμβάνεται στα συμφωνηθέντα, πριν καταλήξουμε στην τελική μορφή- έχει ένα πλαίσιο σοβαρής αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα, με προφανώς κάποια χρήματα ανακεφαλαιοποίησης. Εκ κατακλείδι, η παρούσα συμφωνία διασφαλίζει, τουλάχιστον με το ύψος των 25 δισεκατομμυρίων που έχουν τεθεί σε διάθεση, την πλήρη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος για όλο το μεσοπρόθεσμο διάστημα –επαναλαμβάνω- και αυτό αποτελεί το τρίτο σημαντικό θετικό στοιχείο αυτής της συμφωνίας.

Συνεπώς, η ιδέα ότι οι τρεις αυτές αρχές δεν λειτούργησαν, λειτούργησαν, και η συμφωνία στο σύνολο των άλλων πραγμάτων διαρθρωτικές αλλαγές κλπ. είναι μια αρνητική συμφωνία ευθέως και χωρίς καμία περιστροφή. Όση και ιδεολογική συζήτηση και να κάνουμε, τα μέτρα αυτά δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κανένα αναπτυξιακό δεδομένο. Κάποιοι πιστεύουν ότι θα δημιουργήσουν, προφανώς κάποιοι που τα συμμερίζονται. Το ερώτημα παραμένει.

Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι δύσκολο, αλλά το οποίο έχει θετικά στοιχεία. Αυτή είναι η δεδομένη βάση και το καθιστά βιώσιμο σε σχέση με το μακροοικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί. Είναι μια δύσκολη συμφωνία.
Από κει και πέρα, οι επιλογές είναι δεδομένες. Η φυγή από την πραγματικότητα είναι ο χειρότερος σύμβουλος αυτή τη στιγμή. Ο Πρωθυπουργός και η Κυβέρνηση με υπευθυνότητα υπέγραψε μια συμφωνία, η οποία δημιουργεί τις καλύτερες προϋποθέσεις διάσωσης της χώρας υπό τις δεδομένες συνθήκες.

(Ο καθηγητής και βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης είναι Υπουργός Οικονομίας και Υποδομών)

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline