Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Eurotunnel «μπλόκαρε» 37.000 μετανάστες στη Μάγχη

Η εταιρεία Eurotunnel ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου έχει εμποδίσει με ιδία μέσα περισσότερους από 37.000 μετανάστες να διασχίσουν τη σήραγγα της Μάγχης, και κάλεσε τη Γαλλία και τη Βρετανία να υιοθετήσουν μία «κατάλληλη αντίδραση» μετά την προσπάθεια διείσδυσης 1.500 μεταναστών κατά τη διάρκεια της νύχτας που κατέληξε σε έναν ακόμη θάνατο.

«Η Eurotunnel έχει προειδοποιήσει εδώ και αρκετούς μήνες τη διακυβερνητική Επιτροπή της σήραγγας κάτω από τη Μάγχη και τις δημόσιες αρχές για τη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που βρίσκονται στο Καλαί [βόρεια Γαλλία] και για τις δραματικές, μερικές φορές, συνέπειες που θα μπορούσε να έχει αυτό» υπογραμμίζει η εταιρεία που εκμεταλλεύεται την υποθαλάσσια σήραγγα, προσθέτοντας πως η κατάσταση «υπερβαίνει αυτό που μία εταιρεία μπορεί λογικά να κάνει».

Τις τελευταίες εβδομάδες η περιοχή όπου βρίσκεται η σήραγγα κάτω από τη Μάγχη πολιορκείται καθημερινά από μετανάστες που έχουν εγκλωβιστεί στο Καλαί, αλλά επιθυμούν να φθάσουν στη Βρετανία. Στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας καταγράφηκαν περίπου 1.500 απόπειρες διείσδυσης από εκατοντάδες ανθρώπους. Την προηγουμένη, οι απόπειρες αυτές είχαν φθάσει τις 2.000, αριθμός χωρίς προηγούμενο.

«Αφότου εμφανίστηκαν οι παράτυποι μετανάστες στο Καλαί, η Eurotunnel, πέρα από τις συμβατικές υποχρεώσεις της, επένδυσε μαζικά στα φυσικά [περιφράξεις, φωτισμοί, κάμερες, φράχτες υπέρυθρων ακτίνων] και ανθρώπινα μέσα προστασίας του τερματικού σταθμού της Κοκέλ: διατέθηκαν περισσότερα από 160 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 13 εκατομμύρια ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2015» αναφέρει η Eurotunnel.

Μέχρι τα τέλη του έτους προβλέπεται η κατασκευή «νέων περιφράξεων γύρω από τις αποβάθρες αναχώρησης», σύμφωνα με την εταιρία, η οποία διευκρινίζει πως «το δυναμικό φύλαξης διπλασιάστηκε, για να φθάσει σχεδόν τα 200 άτομα, μεταξύ των οποίων ομάδες με σκυλιά».

 

Πολυμέσα