Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα επιμένει: Προσφυγή σε «τρίτους» εάν δεν υπάρξει συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα στην περιοχή της Κέρκυρας. Προκλητικός και εριστικός πάντοτε. Κύριο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επανέρχεται στο θέμα του «Οικοπέδου 5» και συμπεριφέρεται ως κακός γείτονας. Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς επί Γιώργου Παπανδρέου συμπεριφέρεται ως εθνικιστής

Ζητάει ανταλλάγματα από την Ελλάδα, από την βοήθεια για ένταξη στην Ε.Ε. έως τους «μειονοτικούς» Τσάμηδες, δοσίλογους της Κατοχής Αλβανούς, είναι εχθρικός προς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου και θρασύς στα θέματα διμερούς συνεργασίας.
Εάν δεν υπάρξει συναίνεση μέσω των διαβουλεύσεων, όπως συμφωνήσαμε, στο θέμα της ΑΟΖ τότε αυτό θα κριθεί από τρίτους, για τους οποίους θα αποφασίσουμε από κοινού, ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός, αναφερόμενος στο «Οικόπεδο 5», είπε ότι «έρευνες υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή θα ξεκινήσουν, όταν επιλυθεί σε ποια χώρα ανήκει το κομμάτι αυτό της θάλασσας, που ανήκει, όπως νομίζω, στην Αλβανία».

Ο κ. Ράμα έχει, κατά καιρούς, κατηγορήσει την προηγούμενη αλβανική κυβέρνηση υπό τον Σαλί Μπερίσα ότι «πούλησε» το «οικοπέδο 5» στην Ελλάδα, με την υπογραφή της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα το 2009, η οποία στη συνέχεια ακυρώθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, κατόπιν προσφυγής του Σοσιαλιστικού Κόμματος.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας έκανε αναφορά και στην ελληνική κρίση, σημειώνοντας πως «ήταν αναμενόμενο πως θα επηρεάσει την αλβανική οικονομία, αλλά προς το παρόν δεν είχαμε τις συνέπειες που περιμέναμε».

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε ακόμη πως έχει προσκαλέσει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφθεί την Αλβανία, ενώ ο ίδιος δεν έχει στην «ατζέντα» του κάποια επίσκεψη στην Αθήνα εντός του τρέχοντος έτους.

 

Σχετικά Άρθρα

Πολυμέσα