Ρωσία, ο επόμενος στόχος του ISIS

Τα πρόσφατα «εγκαίνια» του πρώτου ρωσόφωνου δικτύου προπαγάνδας και στρατολόγησης στον τζιχάντ βάζουν τη Ρωσία στην απώτατη θεωρητική μεθόριο του Ισλαμικού Κράτους.

Την ώρα που τα αεροσκάφη της διεθνούς συμμαχίας εξακολουθούν να σφυροκοπούν θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και στη Συρία, η ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση συνεχίζει ακάθεκτη να επεκτείνει δραστικά τη σφαίρα επιρροής της φτάνοντας αυτή τη φορά ως την επικράτεια της Ρωσίας.

«Δηλώνουμε πως όλοι οι μουτζαχεντίν του Καυκάσου στα βιλαέτια της Τσετσενίας, του Νταγκεστάν, της Ινγκουσετίας και του Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια - Καρατσάι είναι ενωμένοι όσον αφορά την απόφασή μας και πως δεν υπάρχουν διαφορές μεταξύ μας» ήταν το μήνυμα μέσω του οποίου οι υποστηρικτές του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή του Βορείου Καυκάσου δήλωσαν στα τέλη Ιουνίου πίστη και υποταγή στον «χαλίφη» Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ανακηρύσσοντας έμμεσα την ίδρυση του «Βιλαγιάτ Καφκάζ», ήτοι του βιλαετιού του Καυκάσου, της πιο βόρειας από τις επαρχίες του «χαλιφάτου» ανά τον κόσμο.

Γνωρίζοντας όμως καλύτερα από όλους ότι «τα μίντια είναι το ήμισυ του τζιχάντ» - όπως εξήγησε πρόσφατα στο «Βήμα» ο βετεράνος πολεμικός ανταποκριτής Πάτρικ Κόκμπερν -και επιθυμώντας να ενισχύσουν περαιτέρω την παρουσία τους στην περιοχή του ρωσικού Βορείου Καυκάσου, οι επιτελείς του ISIS προέβησαν, πριν μάλιστα από την επίσημη ανακήρυξη του νέου τους βιλαετιού, στην ίδρυση του Furat Media, του πρώτου ρωσόφωνου παραρτήματος του πανίσχυρου προπαγανδιστικού μηχανισμού του χαλιφάτου, με λογαριασμούς στο Twitter, στο Facebook και τo Tumblr.

Κύριος στόχος του Furat Media είναι η στρατολόγηση νέων μαχητών στις τάξεις του ISIS τόσο από το εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας όσο και από τις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας. Επιδίωξη των προπαγανδιστών του «χαλιφάτου» είναι επίσης η δημιουργία ιδεολογικών δεσμών ανάμεσα στους ρωσόφωνους τζιχαντιστές που βρίσκονται ήδη στο Ιράκ και στη Συρία και σε εκείνους που παραμένουν στον Βόρειο Καύκασο.

Το κρίσιμο όμως ερώτημα δεν αφορά τόσο τις πιθανές δράσεις του Ισλαμικού Κράτους στην επικράτεια της Ρωσίας όσο τις αναπόφευκτες αντιδράσεις του Κρεμλίνου. Οι δηλώσεις και οι ενέργειες του ISIS κατά τη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων θα καθορίσουν αν η τρομοκρατική οργάνωση σκοπεύει να αξιοποιήσει αυτή τη νέα της «κτήση» για να εξαπολύσει επιθέσεις εντός της ρωσικής επικράτειας ή αν απλά θα εκμεταλλευτεί τη δήλωση πίστης και υποταγής των ρωσόφωνων τζιχαντιστών - πρώην μελών του Ισλαμικού Εμιράτου του Καυκάσου, ενός τρομοκρατικού δικτύου προσκείμενου στην Αλ Κάιντα που ιδρύθηκε το 2007 ως μια ευκαιρία για να επιβεβαιώσει την ισχύ αλλά και τις βλέψεις της για κυριαρχία επί των εξτρεμιστών ισλαμιστών όλου του κόσμου.

Η Ρωσία όμως κατά πάσα πιθανότητα δεν πρόκειται να μείνει άπραγη. Λαμβάνοντας υπόψη ότι στις 22 Απριλίου ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως το Ισλαμικό Κράτος είναι ο «μεγαλύτερος εχθρός» της Ρωσίας, πιο επικίνδυνος και από την Κίνα και από το ΝΑΤΟ, συμπεραίνεται πως η ανακήρυξη του βιλαετιού του Καυκάσου θα αναγκάσει το Κρεμλίνο να αυξήσει τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις στον Βόρειο Καύκασο αλλά και να πατάξει τις αυτονομιστικές τάσεις που επικρατούν στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ρωσίας. Στην περίπτωση όμως που επαληθευτεί το συγκεκριμένο σενάριο, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα ενταθεί η δυσαρέσκεια των τοπικών πληθυσμών, αυξάνοντας ταυτόχρονα τον αριθμό των ρώσων πολιτών που διατίθενται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να καταφύγουν στα εδάφη του «χαλιφάτου».

Ιδιαίτερα πιθανό θεωρείται επίσης το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει η Ρωσία την επέκταση της ακτίνας δράσης του ISIS στον Βόρειο Καύκασο ως πρόφαση για να εμπλακεί περαιτέρω στους πολέμους του Ιράκ και της Συρίας. Μια τέτοια όμως εξέλιξη θα δυσκολέψει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Κρεμλίνου με τις ΗΠΑ και τους ευρωπαίους συμμάχους τους, καθώς Αμερικανοί και Ευρωπαίοι επιδιώκουν να αντισταθμίσουν την εμπλοκή της Ρωσίας κατά του ISIS μέσω της εναντίωσής τους προς τις ενέργειες του Κρεμλίνου στην Ανατολική Ουκρανία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline