Ευάγγελος Βενιζέλος: Πως η χώρα εξαπατήθηκε και διχάστηκε

Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Σταθάκης είπε τώρα, λίγο πριν κατέβει από το Βήμα, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή με το τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα, είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή των δύο προηγουμένων προγραμμάτων.

Προφανώς! Διότι η χώρα το 2009 βρέθηκε με δημοσιονομικό έλλειμμα 15,7% του ΑΕΠ, με πρωτογενές έλλειμμα 11%, περίπου, του ΑΕΠ εκείνης της εποχής, 13,7% του σημερινού ΑΕΠ.

Εσείς, κυρίες και κύριοι της Κυβέρνησης, παραλάβατε τη χώρα με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και με μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και λόγω των τραγικών χειρισμών σας, τους τελευταίους επτά μήνες, η χώρα έχασε και το θετικό ρυθμό γυρίζοντας στην ύφεση και το μικρό πρωτογενές πλεόνασμα και φέτος θα έχει πρωτογενές έλλειμμα και θα αναγκαστεί να ξανακάνει την προσπάθεια των προηγούμενων τεσσεράμισι ετών τα επόμενα τρία. Μέσα σε έξι, περίπου, μήνες χάσαμε τουλάχιστον τα τρία από τα τεσσεράμισι προηγούμενα χρόνια, τα 2/3 της εθνικής προσπάθειας.

Και έτσι τώρα έχουμε το τρίτο μνημόνιο, το βαρύτερο, το χειρότερο, το πιο άδικο, το οποίο θα είχαμε αποφύγει, αν ακολουθούσατε το πλαίσιο που βρήκατε στις 25 Ιανουαρίου και εάν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου είχατε ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση, ώστε να πάμε στην προληπτική πιστωτική γραμμή. Αν όχι στις 28 Φεβρουαρίου, θα μπορούσατε να έχετε αξιοποιήσει την παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου που πήρατε εσείς στις 20 Φεβρουαρίου.

Σας ρώτησα προηγουμένως, όταν έλαβα τον λόγο επί του Κανονισμού, με ποια συνταγματική βάση έρχεται προς έγκριση το σχέδιο της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου. Την παράταση της 20ης Φεβρουαρίου που υπέγραψε ο κ. Βαρουφάκης, επικαλούμενος τη γενική εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών κατά το δημόσιο λογιστικό να υπογράφει συμβάσεις διαχείρισης του δημοσίου χρέους, γιατί δεν την φέρατε στη Βουλή;

Γιατί οι Ευρωπαίοι εταίροι δεν ζήτησαν από την Κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου να ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων η παράταση της 20ης Φεβρουαρίου; Γιατί; Τη ψήφισε το Γερμανικό Κοινοβούλιο και το Φινλανδικό. Γιατί σας άφησαν να μην την ψηφίσετε; Γιατί κάποιους τους είχε ενημερώσει ότι θα προκύψει οξύ εσωκομματικό πρόβλημα; Γιατί κάποιους τους είχε προϊδεάσει ότι θα χειριστεί καλύτερα την κατάσταση με το τέλος της παράτασης, με τη χώρα κολλημένη στον τοίχο, εξουθενωμένη, στα πρόθυρα της ασύντακτης χρεοκοπίας;

Και έρχεστε τώρα και φέρνετε ένα τρίτο μνημόνιο, που σας είχα πει ότι θα είναι δάνειο 50 δισεκατομμυρίων τον Μάρτιο και τώρα έφτασε να είναι 86 δισεκατομμύρια, 91 δισεκατομμύρια; Μας φέρνετε μια δανειακή σύμβαση που έχει το ποσό του δανείου σε αγκύλες. Δεν ξέρουμε πόσο θα είναι το δάνειο από τον ESM. Πόσο θα είναι, κύριοι Υπουργοί, το δάνειο; Τι έγκριση δίνει η Βουλή; Για πόσο δάνειο και από ποιον; Από τον ESM; Από το ΔΝΤ; Πόσα θα είναι τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων;

Το πρώτο που έκανα το 2011 ήταν να ακυρώσω τον στόχο των 50 δισεκατομμυρίων από ιδιωτικοποιήσεις. Αρνήθηκα κάθε είδους εγγύηση, κάθε είδους collateral και ποτέ δεν δεχθήκαμε να γίνει αυτό το περιβόητο Ταμείο που για τα επόμενα τριάντα χρόνια θα λειτουργεί όπως το κρατικό μονοπώλιο επί διεθνούς οικονομικού ελέγχου, που έπαψε το 1985 στη χώρα. Άρχισε από το 1898. Θα συγκεντρώνει πόρους πρωτίστως για την εξόφληση του δανείου που παίρνουμε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Ξέρετε πόσο έχετε επιβαρύνει το δημόσιο χρέος μόνο λόγω τραπεζών; Από την απώλεια του χαρτοφυλακίου λόγω της διάλυσης του Χρηματιστηρίου 25 δισεκατομμύρια. Το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ εξανεμίστηκε. Τον Μάιο του 2014 ήταν 25 δισεκατομμύρια και άλλα 25 δισεκατομμύρια που θα εγγραφούν στο δημόσιο χρέος.

Η δυναμική του δημοσίου χρέους ξέρετε ποια είναι; Από εκεί που είχαμε μια προοπτική να προσεγγίσουμε το στόχο του 2022, τώρα αυτή η προοπτική χάθηκε. Μας φέρνετε να ψηφίσουμε μια σύμβαση, χωρίς να ξέρουμε πόσο είναι το δάνειο και από πού.
Ψηφίζουμε τα δημοσιονομικά μέτρα, τα οποία είναι 4,5 δισεκατομμύρια επί τρία. Συγκρίνετέ το με την «παιδική χαρά» του email Χαρδούβελη. Ψηφίζουμε όλα τα διαρθρωτικά που η τρόικα είχε σημειώσει ότι δεν τα έχουμε νομοθετήσει τα προηγούμενα πέντε χρόνια.

Τα φέρνετε όλα και τα νομοθετούμε σε μια νύχτα, αρτοποιεία, γάλα, φαρμακεία και βέβαια μια κολοσσιαία συνταξιοδοτική και κοινωνικοασφαλιστική μεταρρύθμιση, χωρίς καμμία ζύμωση, καμμία ενημέρωση, καμμία συζήτηση. Το επιστέγασμα όλων αυτών, το χρέος.

Λέει η Κυβέρνηση: «Μα, όταν θα γίνει η πρώτη αξιολόγηση θα πάρουμε κάτι στο χρέος». Τι; Αυτό που είχαμε πάρει το 2012, την υπόσχεση του EUROGROUP, ότι δίπλα στο κούρεμα του 2012, δίπλα στη μεγάλη αναδιάρθρωση θα γίνει και μια συμπληρωματική. Καλοδεχούμενη!
Όμως, αυτό δεν φτύνατε; Αυτό δεν χλευάζατε; Αυτό δεν αρνηθήκατε; Δεν λέγατε διαγραφή; Δεν λέγατε διεθνή διάσκεψη; Δεν λέγατε μονομερείς κινήσεις;

Δεν λέγατε ονομαστική μείωση; Τώρα θα πάτε σε μεγαλύτερη περίοδο χάριτος, μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής, ίσως καλύτερα επιτόκια. Ξέρετε εμείς τι έχουμε πάρει με αυτά;

Λέει ο Ρέγκλινγκ, που θα υπογράψει με τον κ. Τσακαλώτο τη Σύμβαση, στην ετήσια έκθεση του ESM του 2014, ότι η αναδιάρθρωση μόνο του δανείου του EFSF το 2012 μάς προσέφερε μείωση σε καθαρή αξία 100 δισεκατομμύρια, το 49% του ΑΕΠ της χώρας το 2013. Ξέρετε πόσο ήταν η ονομαστική μείωση του 2012; Ήταν 126 δισεκατομμύρια η ονομαστική συν τα 100 δισεκατομμύρια της αναδιάρθρωσης.
Μακάρι να φέρετε ένα μικρό ποσοστό από αυτό, αλλά θα είναι μικρό.

Τώρα θα καταλάβετε τι έχει γίνει, με τι αγώνα και με τι προσπάθεια. Και όλα αυτά σε ένα κείμενο που αναγνωρίζουν και ενσωματώνουν τα προηγούμενα προγράμματα με τους όρους και το περιβόητο ευρωπαϊκό δίκαιο, όπως σωστά ειπώθηκε. Το είδαμε τώρα ότι στο πρώτο δάνειο-γέφυρα από τον EFSF, προκειμένου να συναινέσουν τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ανήκουν στην ευρωζώνη, θέλουν εγγύηση της Επιτροπής. Η Επιτροπή για να δώσει την εγγύησή της δεσμεύει και παρακρατεί κονδύλια του ΕΣΠΑ και της ΚΑΠ. Δεν υπάρχουν επιπλέον κονδύλια αναπτυξιακά, είναι τα ήδη δεδομένα του ΕΣΠΑ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Και το κερασάκι είναι ότι όλο αυτό το ψηφίζει η Βουλή σήμερα -ολονυχτία- και ζητάει ο Υπουργός Οικονομικών εξουσιοδότηση να υπογράψει τη δανειακή σύμβαση, το μνημόνιο -που περιλαμβάνονται σε παράρτημα του νομοσχεδίου- και επιπλέον την εξουσιοδότηση να υπογράφει κάθε αναγκαία τροποποίηση, διόρθωση και συμπλήρωση ελεύθερα, δηλαδή να προσθέτει όρους, να ανανεώνει όρους...
.
Είναι ποτέ δυνατόν να δοθεί τέτοια εξουσιοδότηση ώστε να ανατρέπεται εις το διηνεκές ό,τι ψηφίζει η Βουλή σήμερα;
Λέω, λοιπόν, με την τροπολογία τουλάχιστον να προστεθεί εδάφιο, σύμφωνα με το οποίο η εξουσιοδότηση αφορά τροποποιήσεις και διορθώσεις δευτερεύοντος και τεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες θα κοινοποιούνται στη Βουλή ώστε αν η Βουλή χρειάζεται να κυρώσει, να κινεί τη διαδικασία κύρωσης.

Ρώτησα και απάντηση δεν πήρα: Με ποια διάταξη του Συντάγματος θα κυρωθεί η σύμβαση αυτή, που είναι σύμβαση όχι με εταιρεία, αλλά σύμβαση με διακρατικό οργανισμό; Ισχύει το άρθρο 28 παράγραφος 1, με βάση το οποίο η Βουλή το 2012 κύρωσε τη συνθήκη για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τροποποίησε το άρθρο 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Πρέπει να ξέρετε ότι αυτά τα πράγματα δεν είναι τεχνικά, είναι η βαθύτατη ουσία της ταλαιπωρίας της χώρας, η οποία παραπλανήθηκε, εξαπατήθηκε, διχάστηκε, καταδημαγωγήθηκε. Και δεν έχει ένας το θάρρος, την ευθύνη, την ευθύτητα να πει: «Ναι, είπαμε ψέματα στις εκλογές, ψέματα στο δημοψήφισμα. Δεν μπορούσαμε να συμφωνήσουμε μεταξύ μας και για να μην εκδηλωθεί η εσωτερική μας διαφωνία καταστρέψαμε την οικονομία.».
Οφείλετε να πείτε την αλήθεια και, το λιγότερο, οφείλετε να καταλάβετε την αλήθεια για να ξέρετε τι κάνετε σήμερα.

(Ο συνταγματολόγος Ευαγ. Βενιζέλος είναι βουλευτής και πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ).

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline