Κίνα- Ταϊβάν, μετά από 66 χρόνια

Για πρώτη φορά μετά τον κινεζικό εμφύλιο, πάνω από 60 χρόνια πριν, οι ηγέτες της Κίνας και της Ταϊβάν συναντήθηκαν , στη Σιγκαπούρη και πραγματοποιούν ιστορικές συνομιλίες.

Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζιπίνγκ και ο πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζεού αντάλλαξαν χειραψία κατά την έναρξη των συνομιλιών τους, οι οποίες έχουν συμβολικό χαρακτήρα.

«Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να σέβονται τις αξίες και τον τρόπο ζωής της άλλης» δήλωσε ο πρόεδρος της Ταϊβάν λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών. «Είμαστε μία οικογένεια» είπε ο κινέζος πρόεδρος.

Η συνάντηση λαμβάνει χώρα σε αίθουσα πολυτελούς ξενοδοχείου πολυτελές ξενοδοχείο, στο περιθώριο της επίσημης επίσκεψης του κινέζου προέδρου στη Σιγκαπούρη. Μετά τις συνομιλίες θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

Οι συνομιλίες τους αναμένεται να περιστραφούν γύρω από το ζήτημα του Πορθμού της Ταϊβάν.

Η συνάντηση, τρεις μήνες πριν τις εκλογές στην Ταϊβάν, δείχνει την ανησυχία του Πεκίνου για διατάραξη της -δειλής- πορείας βελτίωσης στις σχέσεις με την Ταϊπέι τα τελευταία χρόνια.

Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της που κάποια στιγμή θα επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα. Οι Ταϊβανέζοι, ωστόσο, θεωρούνται ανεξάρτητοι και ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline