Αναθερμαίνονται οι σχέσεις Ελλάδας – Λιβύης

Για το άνοιγμα μιας νέας σελίδας στις σχέσεις Ελλάδας-Λιβύης έκαναν λόγο οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, Δημήτρης Αβραμόπουλος και Μουχαμέντ Αμπντελαζίζ.

Σε κοινές δηλώσεις τους που ακολούθησαν τη συνάντησή τους, υπογράμμισαν ότι οι σχέσεις των χωρών χρειάζεται να αναβαθμισθούν και προσαρμοσθούν στις νέα συνθήκες διακυβέρνησης της Λιβύης.

Στην Τρίπολη, ο κ. Αβραμόπουλος είχε συναντήσεις με τον πρόεδρο του Εθνικού Κογκρέσου Μουχαμέντ Μαγκάριεφ, τον πρωθυπουργό Αλί Ζεϊντάν και τον υπουργό Διεθνούς Συνεργασίας Μουχαμέντ Αμπντελαζίζ, με τους οποίους συζήτησε όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων και τις περιφερειακές εξελίξεις, ενώ εκφράστηκε η βούληση επανέναρξης της συνεργασίας σε σημαντικούς τομείς, όπως ο τουρισμός, οι κατασκευές, η άμυνα, η διαχείριση λιμένων, η υγεία και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Σχέσεις, οι οποίες στενές κατά τη διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ –πλην της περιόδου Κ. Σημίτη- υπήρξαν ιδιαίτερα στενές με το καθεστώς του Μ. Καντάφι. Ο Έλληνας υπουργός έλαβε διαβεβαίωση ότι θα εξοφληθούν τα χρέη της νοσηλείας εκατοντάδων Λίβυων τραυματιών σε ελληνικές ιατρικές μονάδες και δεν έθεσε, τουλάχιστον δημοσίως, το θέμα της οριοθέτησης της ΑΟΖ ανάμεσα στις δυο χώρες, μετά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα.

Όπως ανέφεραν στις δηλώσεις τους οι δύο υπουργοί, για την υλοποίηση του «Κοινού σχεδίου στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας-Λιβύης, συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης που θα εφαρμοσθεί εντός του προσεχούς εξαμήνου και θα ξεκινήσει με τη διοργάνωση κοινού επιχειρηματικού φόρουμ, που θα πραγματοποιηθεί στην Τρίπολη μέσα στον Μάρτιο του επόμενου έτους, έπειτα από σχετική προεργασία των δύο πλευρών. Θα ακολουθήσει συνεργασία σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, ο τουρισμός και η παροχή τεχνογνωσίας στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ θα επικαιροποιηθεί το συμβατικό πλαίσιο συνεργασίας, υπό το φως των μεγάλων ανακατατάξεων στη Λιβύη. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των δύο υπουργών, στις συνομιλίες εξετάσθηκε και το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, χωρίς όμως να γίνει λεπτομερής συζήτηση.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε, επίσης, την πρόθεση της Ελλάδας να φιλοξενήσει για εκπαίδευση στελέχη της Διπλωματικής Υπηρεσίας και της Αστυνομίας της Λιβύης, ενώ εκφράσθηκε η ικανοποίηση της λιβυκής πλευράς για την εκπαίδευση αξιωματικών του λιβυκού στρατού στις ελληνικές στρατιωτικές σχολές.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline