Αντίποινα Πούτιν: Καλεί τους Ρώσους να μην επισκέπτονται την Τουρκία, πρώτη χώρα επιλογής έως τώρα. Ευνοϊκές οι επιπτώσεις για τον ελληνικό τουρισμό. Τα άλλα αντίποινα. Κύριο

Εμπορικές κυρώσεις προαναγγέλλει ο Μεντβέντεφ. Ήδη στο 20% φτάνουν οι ακυρώσεις για τουρισμό στη Ρωσία.

Τα τελευταία χρόνια πρώτη στις προτιμήσεις των ρώσων τουριστών είναι η Τουρκία, 5 εκατ. τουρίστες σχεδόν. Ακολουθεί η Αίγυπτος, στην τρίτη θέση είναι η Ταϊλάνδη και στην τέταρτη και πέμπτη θέση κατατάσσονται η Ισπανία και η Ελλάδα, αντίστοιχα.

Ο όμιλος Mouzenidis, εκ των πρωταγωνιστών στη διακίνηση ρώσων τουριστών προς την Ελλάδα (πέρυσι διακίνησε περίπου 400.000 τουρίστες), φέτος αναμένει αύξηση της τάξης του 30% στη διακίνηση τουριστών συνολικά από τη βαλκανική αγορά

-Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας-Τουρκίας, μία ημέρα μετά την κατάρριψη ρωσικού βομβαρδιστικού από τουρκικά F-16. Θεωρείται βέβαιη η κλιμάκωση των πολεμικών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυο χώρες, ένταση που θα βαστήξει επί μήνες.

Σε νέες δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε και επισήμως ότι αντιαεροπορικά συστήματα S-400 θα σταλούν σε ρωσική αεροπορική βάση στη Συρία.

Μάλιστα, ο Πούτιν εξήγησε την κλιμάκωση των κινήσεων της Μόσχας: «Έπειτα από όσα έγιναν χθες δεν μπορούμε να αποκλείσουμε την πιθανότητα άλλων περιστατικών. Αν συμβεί, θα πρέπει να αντιδράσουμε με κάποιον τρόπο».
«Μην επισκέπτεστε την Τουρκία»

Μάλιστα, εν είδει αντιποίνων, συνέστησε δημοσίως στους Ρώσους πολίτες να μην επισκέπτονται πλέον την Τουρκία.
«Τι κάνει κανείς έπειτα από γεγονότα τόσο τραγικά, την καταστροφή του αεροσκάφους μας και τον θάνατο ενός πιλότου; Είναι ένα απαραίτητο μέτρο και το υπουργείο Εξωτερικών έκανε καλά που προειδοποίησε τους πολίτες μας για τον κίνδυνο», ανέφερε ο Πούτιν σε δηλώσεις που αναμεταδόθηκαν από την τηλεόραση.

«Οι πολίτες μας στην Τουρκία ίσως κινδυνεύουν, κάτι για το οποίο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας οφείλει να προειδοποιήσει» είπε ακόμη.
Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο
Κατηγόρησε εξάλλου την ηγεσία της Αγκυρας ότι υποστηρίζει σκόπιμα τον εξισλαμισμό της χώρας. «Το πρόβλημα δεν είναι η τραγωδία που ζήσαμε χθες. Το πρόβλημα είναι πολύ βαθύτερο. Παρατηρούμε πως η νυν τουρκική ηγεσία εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί σκόπιμα μια πολιτική υποστήριξης του εξισλαμισμού της χώρας της», σημείωσε ο Πούτιν.

Μεντβέντεφ: Οι τουρκικές εταιρείες θα χάσουν μερίδιο από τη ρωσική αγορά

Ο τομέας της ενέργειας που συνιστά το μεγαλύτερο μέρος του εμπορίου μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας, άλλες εμπορικές συναλλαγές, ο τουρισμός, το πολυδιάστατο ζήτημα των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου και διάφορα πολιτικά ζητήματα όπως το ενδεχόμενο πιο ενεργητικής έκφρασης του ρωσικού ενδιαφέροντος προς τους Κούρδους της Συρίας είναι η ατζέντα του πιθανού κόστους για την Τουρκία, εξ' αιτίας της χτεσινής κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΜΠΕ στην Κωνσταντινούπολη Αρης Αμπατζή, ο οικονομικός και πολιτικός «πόλεμος» που μπορεί να κηρύξει η Μόσχα στην Άγκυρα είναι το περιεχόμενο των ανησυχιών που έχουν αρχίσει να εκφράζονται στην Τουρκία. Προς το παρόν υπάρχει μόνο η πληροφορία που μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης περί απόφασης της Μόσχας να σταματήσει τις εισαγωγές λευκού κρέατος από την Τουρκία, από την 1η Δεκεμβρίου. Ωστόσο αυτό που υπογραμμίζεται στις περισσότερες αναλύσεις στην Τουρκία είναι η υπόθεση ότι οι «απαντήσεις» της Μόσχας δεν θα είναι βεβιασμένες, αλλά προϊόντα μελέτης και σχεδιασμού.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ευθέως ότι οι ρωσοτουρκικές σχέσεις δέχθηκαν ένα μεγάλο πλήγμα. Προειδοποίησε μάλιστα ότι τουρκικές εταιρείες θα χάσουν μερίδιο της ρωσικής αγοράς.

Σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ τρεις θα είναι σημαντικότερες επιπτώσεις μετά την κατάρριψη του μαχητικού αεροσκάφους από την Τουρκία.

1. Οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία θα γίνουν χειρότερες και κυρίως οι διαφωνίες για τις συνοριακές γραμμές.
2. Οι ενέργειες της Τουρκίας δείχνουν ξεκάθαρα ότι η χώρα προστατεύει τους τζιχαντιστές. Προκαλεί αρνητική έκπληξη η αναφορά κάποιων δημοσιευμάτων για το ενδιαφέρον της Τουρκίας για το φθηνό πετρέλαιο που έρχεται από το Ισλαμικό κράτος
3. Οι σχέσεις ανάμεσα στην Τουρκία και τη Ρωσία δέχθηκαν ένα μεγάλο πλήγμα. Οι τουρκικές εταιρείες θα χάσουν ένα μερίδιο της ρωσικής αγοράς

Στο μέτωπο του τουρισμού

Στον τουρισμό η Ρωσία ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος στυλοβάτης μετά τους Γερμανούς. Το 2014 τα θέρετρα της γείτονος επισκέφθηκαν 4,48 εκατ. Ρώσοι αυξημένοι κατά 5% σε σχέση με το 2013. Τα νούμερα αυτά μετά από τα τελευταία γεγονότα αλλά και από την μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ρώσων δύσκολα θα ξαναδεί η Τουρκία. Το ρούβλι ως γνωστό παρουσίασε μία σημαντική πτώση ενώ η πλαγιοκαθοδική πορεία της τουρκικής λίρας είχε βοηθήσει να μετριαστεί ο κίνδυνος απώλειας εσόδων στο τουρισμό της γειτονικής χώρα.

Παρόλα αυτά με βάση στοιχεία του 8μήνου η μείωση των Ρώσων τουριστών ήταν της τάξης του 20,72% η οποία οδήγησε σε πτώση στο σύνολο του συνολικού εισερχόμενου τουρισμού κατά 0,89%. Το τελευταίο νούμερο μπορεί να ακούγεται αστείο δεν είναι όμως καθόλου αν αναλογιστεί κανείς ότι στο δεύτερο τρίμηνο του 2015 - το όχι και τόσο δυνατό για τον τουρισμό - τα έσοδα από τον τουρισμό ήταν μειωμένα κατά 13,8% συγκριτικά με την ίδια περίοδο της περυσινής χρονιάς, με τα έσοδα να ανέρχονται σε απόλυτους αριθμούς σε 7,73 δισ.δολ.
Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, λαμβανομένου υπ'όψιν ότι τα έσοδα από τον τουρισμό συνεισφέρουν κατά 53% στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Τουρκίας.

Το τουρκικό Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίου μια σειρά μέτρων για την ενίσχυση της έλευσης τουριστών προς την Τουρκία από δεκατρείς χώρες της ευρύτερης γειτονίας της, από τις οποίες ο εισερχόμενος τουρισμός παρουσίασε κάμψη το φετινό καλοκαίρι, ουσιαστικά τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες (με κορυφαία την Ρωσία) και το Ιραν.

Το πακέτο περιλαμβάνει παροχή χρηματοδότησης σε τουριστικά πρακτορεία της Τουρκίας που οργανώνουν διακοπές στην χώρα. Σύμφωνα με τον Υφυπουργό Τουρισμού κ. Haluk Dursun, τα τουριστικά γραφεία που προσφέρουν πακέτα διακοπών στην Τουρκία με πτήσεις στις οποίες συμμετέχουν τουλάχιστον 100 άτομα - τουρίστες από τις δεκατρείς χώρες, χρηματοδοτούνται με 6.000 δολάρια για κάθε πτήση. Εκτός των τουριστικών πρακτορείων και σε ορισμένα αεροδρόμια της Τουρκίας, όπως αυτά της Αττάλειας, του Νταλαμαν, του Μπόντρουμ, της Σμύρνης και της Αλάνιας θα παρέχεται αντίστοιχη χρηματική ενίσχυση.

Στόχος του μέτρου, το οποίο είχε ανακοινώσει ήδη από τον Απρίλιο ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ahmet Davutoglu, είναι η ενίσχυση των τουριστικών ροών από τις ως άνω χώρες κατά την επόμενη τουριστική περίοδο, η οποία αναμένεται να αντισταθμίσει τις απώλειες που υπέστη η Τουρκία σε αφίξεις τουριστών από τη Ρωσία και τις γειτονικές της χώρες, λόγω της κρίσης στην περιοχή. Μετά τα γεγονότα της Τρίτης το πρόγραμμα αυτό μάλλον θα πρέπει να θεωρείται "πεταμένα λεφτά".

Ένας άλλος κλάδος, συνδεδεμένος σε ένα βαθμό με τον τουρισμό, είναι και αυτός της γουνοποιίας και των δερμάτων. Σύμφωνα με μελέτη του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη η τουρκική βιομηχανία δέρματος είναι μια από τις πιο σημαντικές για την οικονομία της Τουρκίας.

Υπολογίζεται ότι αντιπροσωπεύει το 1% της παραγωγής της μεταποιητικής βιομηχανίας, απασχολεί το 1,7% του εργατικού δυναμικού της εν λόγω βιομηχανίας και καλύπτει το 1% των συνολικών κερδών της χώρας από τις εξαγωγές. Την τελευταία πενταετία οι τουρκικές εξαγωγές δερμάτων σημείωσαν σταδιακή άνοδο και ξεπέρασαν το 2014 τα 226 εκ. δολ. σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 95,7% σε σχέση με το 2010. Σε ότι αφορά τα γουνοδέρματα οι εξαγωγές προς Ρωσία ήταν το 2014 της τάξης των 63 εκατ. δολαριών όταν στην δεύτερη μεγαλύτερη χώρα ήταν 33 εκατ. δολάρια. Φυσικά εδώ δεν συμπεριλαμβάνονται οι γούνες που αγοράζουν οι Ρώσοι τουρίστες στα τουρκικά θέρετρα λίγο πριν επιστρέψουν στην πατρίδα.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline