Γεώργιος Κουμουτσάκος: O Αλ.Τσίπρας και το καραβάνι του ΣΥΡΙΖΑ

H αντιμνημονιακή συγκυβέρνηση κατέθεσε το μνημονιακό της Προϋπολογισμό, σκληρό, αντιαναπτυξιακό, αντικοινωνικό. Η ασφαλέστερη αξιολόγησή του, η αλήθεια γι' αυτόν τον Προϋπολογισμό βρίσκεται στα πρόσωπα των Υπουργών και των συναδέλφων της πλειοψηφίας, στα πρόσωπα της συγκυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, Καμμένου-Τσίπρα. Είναι στα πρόσωπα των πρωταγωνιστών που θα δείτε την αξιολόγηση του Προϋπολογισμού.

Η πραγματικότητα του μνημονιακότερου μνημονιακού Προϋπολογισμού είναι αποτυπωμένη στα πρόσωπά τους και στον τρόπο που παρεμβαίνουν σ' αυτή τη συζήτηση. Τα ακούσατε μόλις.

Μόλις δέκα μήνες μετά, η λάμψη ξεθώριασε δραματικά, μέχρις εξαφανίσεως. Ο ενθουσιασμός της άγνοιας εξαερώθηκε. Η ορμή του βολονταρισμού μαράθηκε. Η προηγούμενη απόλυτη άρνηση κάθε συνεννόησης, κάθε καλής θέλησης, κάθε συναίνεσης, έγινε τώρα ψιθυριστή αλλά πολύ εναγώνια παράκληση βοήθειας, παράκληση συναίνεσης και κατανόησης. Από ποιους; Από τους χθεσινούς μερκελιστές και μνημονιακούς.

Μη σας ξεγελά, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι –ούτε κανέναν πρέπει να ξεγελά- η χθεσινή επιθετικότητα του κυρίου Πρωθυπουργού. Ήταν κραυγή αγωνίας. Είναι κραυγή αγωνίας. Και τα δύσκολα είναι μπροστά, έρχονται. Η βοή των πλησιαζόντων γεγονότων κάθε μέρα γίνεται εκκωφαντικότερη. Είμαι βέβαιος ότι την ακούτε. Απλώς, θέλετε ακόμα να την αγνοείτε.

Ξέρετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της συγκυβέρνησης, το τέρας του λαϊκισμού έχει αυτήν την κακιά συνήθεια. Είναι στη φύση του να στρέφεται λίγο μετά εναντίον του δημιουργού του. Εσείς είστε οι δημιουργοί αυτού του τέρατος και εσείς θα πολεμήσετε μαζί του. Μην αναζητάτε βοήθεια από πουθενά. Εσείς με εσάς θα παλέψετε. Εσείς με εσάς ήδη παλεύετε. Απ' αυτόν τον λαϊκισμό που εκθρέψατε όλα αυτά τα χρόνια δεν θα ξεφύγετε, γιατί σας ξέρει, σας ξέρει καλά. Ξέρει τα κόλπα σας. Ξέρει τις ανομολόγητες στοχεύσεις σας, τα ψέματά σας και τις αδυναμίες σας.

Η Κυβέρνηση σήμερα βουλιάζει, βέβαια, σε έναν Προϋπολογισμό ύφεσης, ελλειμμάτων, υπερφορολόγησης, ανεργίας, εσωτερικής στάσης πληρωμών, πρόσθετων σκληρότατων μέτρων, κοινωνικού ελλείμματος, διόγκωσης του δημοσίου χρέους, αφελληνισμού του τραπεζικού συστήματος. Όμως, ακόμα περισσότερο βουλιάζει στις ψεύτικες υποσχέσεις, στις κάλπικες προσδορκίες, στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα. Βουλιάζει στον λαϊκισμό πέντε χρόνων. Βουλιάζει και στα μεγάλα λάθη της, στην ανικανότητά της να διαχειριστεί τα μεγάλα ζητήματα του τόπου.

Και δεν είναι μόνο η οικονομία. Και τι δεν είναι οικονομία! Οι τελευταίες χθεσινές και σημερινές εξελίξεις σε ένα ζωτικής σημασίας μέτωπο για τη χώρα, το προσφυγικό, αφορούν την οικονομία, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Αφορούν την οικονομία και την πλήττουν στην καρδιά της.
Αυτό που συμβαίνει στην Ειδομένη και η συζήτηση που έχει ανοίξει –γιατί όσο και να το διαψεύδετε έχει ανοίξει η συζήτηση– για πιθανή απομόνωσή μας από τον χώρο Σένγκεν είναι πλήγμα βαρύ για την ελληνική οικονομία. Και ξέρετε γιατί έχει ξεκινήσει η συζήτηση για παραμερισμό μας από το Σένγκεν, για τουλάχιστον δύο χρόνια;

Θα καταθέσω το έγγραφο –το εμπιστευτικό έγγραφο, που διέρρευσε- στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Ξέρετε γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί πρόσφατα, πριν είκοσι μέρες, ο Πρωθυπουργός –όπως είχα τότε τη δυνατότητα να του πω- ανέλαβε δεσμεύσεις στο προσφυγικό που ξεπερνούσαν τις δυνατότητες της χώρας. Είναι τριάντα και είκοσι χιλιάδες πρόσφυγες, σύνολο πενήντα χιλιάδες πρόσφυγες. Πέντε hot spots. Μέσα σε δύο μήνες ανέλαβε την υποχρέωση να τα κάνει. Τώρα που η υποχρέωση αυτή δεν τηρείται, ξεκίνησε σοβαρά η συζήτηση, και μάλιστα από μια Προεδρία φιλική προς τη χώρα, από την Προεδρία του Λουξεμβούργου, για εξαίρεση της χώρας από τη ζώνη Σένγκεν.

Μιλάνε ήδη για μια μικρή Σένγκεν, που θα μας έχει απ' έξω. Και ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Θα μείνουν ανοιχτές οι εισροές, λόγω και της γεωπολιτικής θέσης της χώρας και επειδή έχουμε έναν πολύ δύσκολο γείτονα την Τουρκία, και θα κλείσουν οι εκροές. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό κοινωνικά και οικονομικά για τη χώρα;
Το κόστος, κύριε Υπουργέ, για το προσφυγικό που καταβάλλει η χώρα μέσα από τον Προϋπολογισμό της το έχετε υπολογίσει; Ξέρετε ότι υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρώπη πολύ σοβαρή, το κόστος για την αντιμετώπιση του προσφυγικού να μην υπολογίζεται στο δημόσιο έλλειμμα και στις δημόσιες δαπάνες; Υπάρχουν δηλώσεις του κ. Γιούνκερ. Τι κάνετε γι' αυτό; Μπορούμε να εξαιρέσουμε το κόστος του προσφυγικού από το δημόσιο έλλειμμα; Εάν μπορούμε και δεν το κάνουμε είναι έγκλημα. Αν δεν το ξέρετε ότι γίνεται, πρέπει να κοιτάξετε σήμερα, τις επόμενες ώρες να το εντάξετε.

Δεν θα πολυλογήσω άλλο ούτε θα μακρηγορήσω για το προσφυγικό. Θα δούμε τις επόμενες μέρες τη δραματικότητα να εντείνεται και άλλο. Δεν θέλω να γίνω άγγελος κακών ειδήσεων, αλλά όλα τα πραγματικά γεγονότα αυτό δείχνουν και οι επιπτώσεις κοινωνικές και οικονομικές θα είναι τεράστιες.
Το καραβάνι προχωράει, είπε ο κύριος Πρωθυπουργός. Πράγματι, όταν ξεκίνησε το καραβάνι ήταν μακρύ. Ξεκίνησε με κόσμο πολύ. άνθρωποι από όλες τις φυλές ακολούθησαν τον αρχηγό που υποσχόταν την αντιμνημονιακή γη της επαγγελίας. Μόνο που βήμα βήμα, η γη της επαγγελίας –της υποσχεθήσης γη της επαγγελίας- ξεμάκραινε, γινόταν αντικατοπτρισμός και τελικά όνειρο απατηλό.

Τώρα, ξεμείνατε και από υποσχέσεις. Σε λίγο, κυρίες και κύριοι της συγκυβέρνησης, ο αρχηγός θα γυρίσει πίσω να δει το καραβάνι του και θα είναι μόνος, γιατί το καραβάνι σχόλασε.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline