Κοντόθωρες οι θεωρίες για την «ακροδεξιά Λεπέν». Πρώτο το κόμμα της, χάρη στην ψήφο της νεολαίας, (κατά 35-39%) των εργατών (κατά 49%), της επαρχίας, την ανεργία, τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Κύριο

Συνεχής ήταν η ανοδική πορεία του Εθνικού Μετώπου τα τελευταία χρόνια με την Μαρί Λεπέν να έχει μετακινηθεί από τους χώρους της παλαιάς Άκρας Δεξιάς(μέχρι διαγραφής του πατέρα της από το κόμμα) και έμφαση στις αντιμνημονιακές πολιτικές.

Λιγότερο ρόλο φαίνεται να έπαιξαν το προσφυγικό και ο κίνδυνος από τους τζιχαντιστές, Η Μαρί Λεπέν όχι μόνο είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε συνεργασία με την «Χρυσή Αυγή» αλλά επί μήνες είχε χαιρετήσει την αντιμνημονιακή και αντιευρωπαική πολιτική Τσίπρα και ΣΥΡΙΖΑ. Μετά το τρίτο Μνημόνιο και την στροφή του Αυγούστου η Λεπέν θεωρεί τον Τσίπρα πολιτικά συμβιβασμένο και κινούμενο στα πλαίσια του κατεστημένου, χωρίς δυναμική αμφισβήτησης.

Για τρίτη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο, το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λε Πεν, βάζει φωτιά στην πολιτική σκηνή της Γαλλίας και θέτει τα αντίπαλα στρατόπεδα -κεντροδεξιά και σοσιαλιστές- σε συναγερμό. Οι ψηφοφόροι που την προτίμησαν, γυρίζουν θυμωμένοι την πλάτη στα μεγάλα κόμματα και στέλνουν μήνυμα κόπωσης και δυσαρέσκειας, χτυπώντας «καμπανάκι» δυο χρόνια πριν τις προεδρικές εκλογές του 2017.Χωρίς εύκολες ακροδεξιές ερμηνείες.

Επιβεβαιώνοντας την ταχεία άνοδο του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας της, η Μαρίν Λε Πεν, έχοντας καταφέρει σχεδόν να τριπλασιάσει το εκλογικό της ποσοστό από το 2010 (11,4%), αναδεικνύεται πρώτη δύναμη, επικρατώντας στις μισές από τις 13 περιφέρειες της χώρας, με 29,5% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, στον α' γύρο των περιφερειακών εκλογών και ισχυρές επιδόσεις (άνω του 40%) για την ίδια και την ανιψιά της, Μαριόν Μαρεσάλ.
«Ο λαός μίλησε. Η Γαλλία σηκώνει κεφάλι. Το Εθνικό Μέτωπο (FN) είναι δίχως αμφιβολία το πρώτο κόμμα...Αυτό το υπέροχο αποτέλεσμα το δεχόμαστε με ταπεινότητα και σοβαρότητα. Το FN είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται το έθνος» δήλωσε η Μαρίν Λε Πεν.

Δύο γαλλικές εφημερίδες, η Figaro και η Humanite κυκλοφορούν με την λέξη «σοκ» στα πρωτοσέλιδά τους.

Η Parisien βλέπει «Το Εθνικό Μέτωπο στις πόρτες της εξουσίας», ενώ για τη Liberation, το FN «πλησιάζει».
Και βέβαια οι περιφερειακές εκλογές δεν είναι προεδρικές, ωστόσο αν χθες διεξάγονταν ο πρώτος γύρος για την προεδρία της χώρας, είναι βέβαιο ότι η Λε Πεν θα έπαιρνε το εισιτήριο για την τελική αναμέτρηση. Κι αυτό δεν μπορούν να το...καταπιούν οι αντίπαλοί της, που προετοιμάζουν την στρατηγική τους για τις 13 Δεκεμβρίου οπότε και θα διεξαχθεί ο β' γύρος των περιφερειακών.

Πικρή ήττα για Σαρκοζί και Ολάντ

Η νίκη Λε Πεν μεταφράζεται ως μεγάλη ήττα τόσο των Ρεπουμπλικάνων του Σαρκοζί και των κεντροδεξιών συμμάχων του που συγκέντρωσαν το 27% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, όσο και των Σοσιαλιστών του Ολάντ που δεν ξεπέρασαν το 23%, σκόραραν δηλαδή έξι μονάδες λιγότερο σε σχέση με το 2010.
«Οι αληθινοί χαμένοι είμαστε εμείς. Απόψε είναι η ήττα του Σαρκοζί και το κατάλαβε» δηλώνει απογοητευμένος, κεντροδεξιός, πρώην υπουργός, καθώς είναι εμφανές ότι η Λε Πεν κατάφερε να προσελκύσει ένα σημαντικό ποσοστό δυσαρεστημένων ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς.

«Η δεξιά δεν είναι έτοιμη, οι Ρεπουμπλικάνοι δεν είναι έτοιμοι, δεν είμαστε σε θέση να διεξάγουμε μάχη σε εθνικό επίπεδο. Το σχέδιό μας δεν έχει συγκροτηθεί, είναι υπό διαμόρφωση, δεν έγιναν εκλογές για την αρχηγία της παράταξης, δεν έχουμε επίσημο ηγέτη» δήλωσε ο Έρικ Βερτ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί, ο οποίος φρόντισε στην συνέχεια να ρίξει τους τόνους, χαρακτηρίζοντας «καλό πρόεδρο του κόμματος» τον Σαρκό.

Η ήττα είναι ιδιαίτερα πικρή και για τους Σοσιαλιστές του Ολάντ, καθώς η παράταξή του γεύεται την πέμπτη συνεχόμενη εκλογική ήττα. «Θα μετανιώνουμε σε όλη μας τη ζωή τον διχασμό μας» λένε στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (PS), διαπιστώνοντας την επείγουσα ανάγκη ανασυγκρότησης των δυνάμεων. «Είναι όμως κάτι τέτοιο εφικτό με την παρούσα ομάδα;» διερωτούνται οι αναλυτές.

Η «συνταγή» της ανόδου για το FN

Παρότι δεν μπορεί να αποφανθεί κανείς με βεβαιότητα πόσο διαφορετικά θα ήταν τα αποτελέσματα αν δεν είχαν προηγηθεί οι πρωτοφανείς τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι οι οποίες στοίχισαν την ζωή σε 130 ανθρώπους- και σε αυτές πρέπει να προστεθεί και το χτύπημα των τζιχαντιστών στο Charlie Hebdo τον Ιανουάριο- είναι βέβαιο πως θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια απασχολούν εντόνως τους Γάλλους πολίτες.

Και όχι μόνο. Τα οικονομικο-κοινωνικά θέματα, μεταξύ αυτών και η αυξανόμενη ανεργία, συνθέτουν ένα εκρηκτικό μείγμα προβλημάτων. Όμως το πιο ανησυχητικό για τα μεγάλα κόμματα είναι ότι αδυνατούν να επεξεργαστούν αυτό που με σαφήνεια τους λένε οι ψηφοφόροι: ότι πλέουν δεν θεωρούν τις μεγάλες παρατάξεις ικανές να επιλύσουν τα σημαντικά προβλήματα.

Συνεπώς ανοίγει ο δρόμος για κάποιον «τρίτο» που θα μπορέσει να τους πείσει ότι προσφέρει μια άλλη συνταγή και έτσι προσελκύει ψηφοφόρους από όλες τις κοινωνικές τάξεις, ποντάροντας σε μια απόρριψη του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας δημοσκοπήσεων Ιpsos, οι νέοι και ιδιαίτερα οι ηλικίες από 18-24 ετών αποτελούν σημαντική μερίδα των υποστηρικτών του Εθνικού Μετώπου σε αντίθεση με τους ηλικιωμένους (άνω των 65 ετών) που ακόμη...αντιστέκονται.

Οι Γάλλοι πάντως δείχνουν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν κάτι καινούργιο, θεωρώντας προφανώς ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν και αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα, «κλειδί» ενόψει της κρίσιμης αναμέτρησης του 2017.
Δ.Ρ. www.ethnos.gr

ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Νικήτρια σε 6 περιφέρειες η ακροδεξιά στον πρώτο γύρο, διατηρεί τη δυνατότητα να είναι παρούσα σε όλες τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο, αφού έχει συγκεντρώσει παντού πάνω από το 10%, επιτρέποντας στην Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει ότι το EM είναι πλέον «το πρώτο κόμμα».

Το σίγουρο είναι ότι ριζώνει πλέον ένα τριμερές κομματικό σύστημα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, με το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο, δίπλα στη δημοκρατική δεξιά των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές.

Η πρωτόγνωρη αυτή κατάσταση για την Πέμπτη Γαλλική Δημοκρατία που έχει δομηθεί στον δικομματισμό δεξιά-αριστερά δημιουργεί μια σχετική σύγχυση και υποχρεώνει τις πολιτικές δυνάμεις να αναθεωρήσουν πολιτικό λόγο και επιλογές, ώστε να επανασυνδεθούν με τους εκλογείς τους.
Στο σύνολο της μητροπολιτικής Γαλλίας, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έλαβε 28,42%, ποσοστό διόμισυ φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο 11,42% του πρώτου γύρου που είχε συγκεντρώσει στις περιφερειακές του 2010.

Από το 2012 και μετά η πορεία της ακροδεξιάς υπήρξε εντυπωσιακά ανοδική: στις προεδρικές του 2012 η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 17,9%, στις ευρωεκλογές 25%, ποσοστό που ξεπέρασε στις νομαρχιακές που ακολούθησαν και σήμερα προσεγγίζει το 30%.

Με αυτά τα δεδομένα οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η ψήφος στην Λεπέν δεν μπορεί πλέον σήμερα να θεωρηθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά μάλλον ως ψήφος αποδοχής.

Σύμφωνα με τον δημογράφο Ερβέ Λε Μπρα πρόκειται για μια ψήφο που μοιάζει με «κλήρωση λαχείου»: οι Γάλλοι δείχνουν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν, γιατί όχι, αυτό που δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει. Ακούν τα μηνύματα, πειστικά ή μη, επιχειρούν όμως, «έστω και εάν δεν πολυξέρουν το που θα τους βγάλει».
Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των εκλογέων το σημαντικό που έδειξαν οι χθεσινές εκλογές είναι ότι το Εθνικό Μέτωπο (ΕΜ) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα για τους νέους που ψήφισαν.

Ο Ετιέν Μερσιέ της εταιρείας Ipsos, διευκρινίζει ότι πρόκειται για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών που λόγω της μεγάλης αποχής (των νέων) αποτελούν το 1/3 του συνόλου. Παρ'όλα αυτά οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι μέσω των νέων η Μαρίν Λεπέν «προετοιμάζει το μέλλον».

Παραδόξως, οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) είναι αυτοί που αντιστέκονται πιο πολύ στην ψήφο Λεπέν. Προτίμησαν για ακόμα μια φορά τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί (38%), ακολουθούν οι σοσιαλιστές (24%) , το δε ΕΜ έρχεται τρίτο με 22%. Το ΕΜ είναι επίσης πρώτο κόμμα στην εργατική τάξη με 46%, ενώ έχει επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους επικεφαλής μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραμένει σταθερό στον αγροτικό κόσμο.

Τα τελευταία μάλιστα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αρχίσει να διεισδύει και στον κόσμο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ένας ΔΥ στους τρεις, αναγνωρίζει ότι μπορεί να ψηφίσει ΕΜ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Ipsos.
To EΜ της Μαρίν Λεπέν ευρίσκεται πλέον μέσα σε όλα τα κοινωνικά στρώματα, στοιχείο που είναι υποχρεωμένοι να λάβουν υπόψη τους οι πολιτικοί αρχηγοί, 18 μόλις μήνες από τις προεδρικές του 2017/

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline