Τουρκικά ΜΜΕ σε αγωνία: «Η Ρωσία περικυκλώνει και απειλεί την Τουρκία». Καταγγελίες Νταβούτογλου κατά Ρωσίας. Νέες σκληρές δηλώσεις Βλ. Πούτιν. Κύριο

Η Ρωσία επιχειρεί εθνοκάθαρση στη Λαττάκεια, καταγγέλει ο Νταβούτογλου.

Ο τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί «εθνοκάθαρση» στην επαρχεία Λαττάκεια της Συρίας, ωθώντας τους Τουρκομάνους και τον σουνιτικό πληθυσμό να δημιουργήσει ένα ασφαλές καταφύγιο για την προστασία των ρωσικών και συριακών βάσεων.

Μιλώντας σε ξένους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, ο Νταβούτογλου είπε: «Η Ρωσία επιχειρεί να προχωρήσει σε εθνοκάθαρση στη βόρεια Λαττάκεια και να αναγκάσει όλους τους Τουρκομάνους και τον σουνιτικό πληθυσμό που δεν έχουν καλή σχέση με το καθεστώς να φύγουν, θέλουν να κάνουν εθνοκάθαρση στην περιοχή, έτσι ώστε οι βάσεις του καθεστώτος και της Ρωσίας στη Λαττάκεια και το Ταρτούς να προστατευθούν».

Ο τούρκος πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι τα πλήγματα κατά των δυνάμεων της αντιπολίτευσης έχουν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση του Ισλαμικού Κράτους.

Οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην πόλη Αζάζ προκαλούν προβλήματα στις προσπάθειες του υπό αμερικανική ηγεσία συνασπισμού να πλήξει το Ισλαμικό Κράτος.

«Γιατί βομβαρδίζουν το Αζάζ; Για να προστατεύσουν το Νταές;» σημείωσε, χρησιμοποιώντας μία άλλη λέξη για το Ισλαμικό Κράτος. «Βομβαρδίζουν το Αζάζ για να αποδυναμώσουν την αντιπολίτευση που μάχεται το Νταές. Αυτό σημαίνει ότι ενδυναμώνουν το Νταές».

Στο «κόκκινο» βρίσκεται η ένταση στις σχέσεις Τουρκίας - Ρωσίας, μετά την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικό F-16. Η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το ρωσικό μαχητικό προχώρησε σε παραβίαση του εναέριου χώρου της, κάτι που αρνείται η Ρωσία.

Παράλληλα, ο Νταβούτογλου σημείωσε ότι «βλέπει» συμφωνία με την ΕΕ για τη βίζα σε τούρκους πολίτες, καθώς και για την επανεισδοχή προσφύγων στη χώρα εντός εννεαμήνου.

«Ξεκινά μια νέα εποχή (στις σχέσεις μας) με την ΕΕ. Είμαι πολύ αισιόδοξος, είναι μια πολύ καλή αρχή» σημειώνει.

«Η απελευθέρωση στο καθεστώς βίζα για τούρκους πολίτες και η συμφωνία επανεισδοχής θα ολοκληρωθεί μέσα στους επόμενους έξι ή το αργότερο εννέα μήνες» σημείωσε ο Νταβούτογλου.

--Πούτιν συνεχίζοντας βομβαρδισμούς και περικύκλωση: Απειλεί και με... πυρηνικά όπλα το Ισλαμικό Κράτος.

Μόσχα

Την επομένη της πρώτης εκτόξευσης πυραύλων κρουζ κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία από υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι πέραν των συμβατικών κεφαλών οι νέοι ρωσικοί πύραυλοι μπορούν να εξοπλιστούν και με πυρηνικές κεφαλές -για να προσθέσει πως «ελπίζει ότι αυτό δεν θα χρειαστεί να γίνει ποτέ»...

Ο Ρώσος πρόεδρος ενημερώθηκε την Τετάρτη στο Κρεμλίνο από τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου για την πορεία των επιχειρήσεων κατά του Ισλαμικού Κράτους στο συριακό έδαφος και συγκεκριμένα την εκτόξευση πυραύλων κρουζ από το υποβρύχιο «Ροστόφ-ον-Ντον» στην ανατολική Μεσόγειο.
Και εκεί ήλθε η δήλωση Πούτιν πως «ελπίζει» ότι δεν θα χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν πυρηνικά όπλα κατά των «τρομοκρατών», όπως μεταδίδει το δίκτυο Russia Today.

«Πρέπει να αναλύσουμε ο,τιδήποτε συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, πώς λειτουργούν τα όπλα. Τα Kalibrs [πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από τη θάλασσα] και KH-101 [πύραυλοι κρουζ που εκτοξεύονται από τον αέρα] έχουν αποδειχθεί σύγχρονοι και εξαιρετικά αποτελεσματικοί, και τώρα το γνωρίζουμε σίγουρα -[είναι] όπλα ακριβείας που μπορούν να φέρουν τόσο συμβατικές, όσο και ειδικές κεφαλές, που είναι πυρηνικές» δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
«Φυσικά αυτό δεν είναι απαραίτητο στη μάχη με τρομοκράτες και, ελπίζω, δεν θα χρειαστεί ποτέ» συνέχισε.

Την Τρίτη εκτοξεύτηκαν από το υποβρύχιο «Ροστόφ-ον-Ντον» πύραυλοι κρουζ Kalibr-PL κατά υποδομών των τζιχαντιστών κοντά στη Ράκα, ντε φάκτο πρωτεύουσα του επονομαζόμενου Ισλαμικού Κράτους. Οι πύραυλοι Kalibr και ΚΗ-101 χρησιμοποιήθηκαν για πρώτη φορά φέτος κατά τις ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία που ξεκίνησαν στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ο Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι βομβαρδιστικά TU-22 έλαβαν επίσης μέρος στις τελευταίες επιχειρήσεις και ότι καταστράφηκαν αποθήκη όπλων και πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της ISIS. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ ενημερώθηκαν πριν τη διεξαγωγή των αεροπορικών επιδρομών.

--Τουρκικά ΜΜΕ σε αγωνία: «Η Ρωσία περικυκλώνει και απειλεί την Τουρκία».

Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανησυχούν ότι η Ρωσία ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία γύρω από τη χώρα μετά την κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Su-24 από τουρκικά F-16, σύμφωνα με τη Hurriyet Daily News. Φοβία που αποτυπώνεται σε πολλά δημοσιεύματα, σχόλια αλλά εκπομπές των ΜΜΕ της Τουρκίας.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η εφημερίδα, «η Ρωσία έστειλε 14 ελικόπτερα στην Αρμενία, στην αεροπορική βάση του Erebuni, κοντά στην πρωτεύουσα Ερεβάν, στις 8 Δεκεμβρίου. Επτά από αυτά τα ελικόπτερα είναι τα θωρακισμένα Mi-24 επιθετικά ελικόπτερα και τα άλλα 7 είναι Mi-8 μεταφορικά. Ο αριθμός των Mi-24 επιθετικών ελικοπτέρων θα μπορούσε να φθάσει τα 15 έως το τέλος του έτους».

Μια άλλη ανησυχία έρχεται από την παρουσία ρωσικού υποβρυχίου στη Μεσόγειο Θάλασσα. «Η Ρωσία έχει στείλει ένα υποβρύχιο, το Rostov-on-Don, στη Μεσόγειο Θάλασσα, όπου η Μόσχα διατηρεί επίσης μια ναυτική βάση, στο Ταρτούς. Το Rostov-on-Don έχει εξοπλιστεί με πυραύλους cruise Caliber. Η Ρωσία είχε στείλει προηγουμένως δύο υποβρύχια και το πλοίο Moskva, που φέρει ένα σύστημα αεράμυνας παρόμοιο με τους πυραύλους S-300 στην Ανατολική Μεσόγειο».

--Επίσης, η εφημερίδα αναφέρει ότι μια ρωσική μονάδα μάχης έχει εγκατασταθεί στην αεροπορική βάση Hmeymim, έξω από τη Λαττάκεια της Συρίας. «Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει στο παρλεθόν την αεροπορική βάση Hmeymim, έξω από τη Λαττάκεια, ένα από τα προπύργια του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ. Εκτιμάται ότι υπάρχουν 55 μαχητικά αεροσκάφη στη βάση, συμπεριλαμβανομένων των SU-30 μαχητικών αεροσκαφών, των SU-24, SU-25 και SU-34 βομβαρδιστικών, μαζί με επτά Mi-24 και οκτώ Mi-5 ελικόπτερα. Τα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της βάσης περιλαμβάνουν συστοιχίες πυραύλων Pantsir-S1, Buk-M2, S-200, Pechora-2M και S-400. Επίσης, στη Hmeymim έχει αναπτυχθεί το σύστημα Krasukha, που μπορεί να "τυφλώνει" οποιοδήποτε ραντάρ», καταλήγει η εφημερίδα.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline