Επιτακτική η ανάγκη εγκατάλειψης του πλανήτη έως το 2100

Είναι γεγονός ότι η επιστήμη μπορεί να έχει εξελιχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια, όμως το πλήθος των ζωντανών οργανισμών του πλανήτη δεν μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια. Πάρα ταύτα, σύμφωνα με στοιχεία της WWF, ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ποσοστό των ετήσιων εξαφανίσεων ειδών είναι από 1.000 έως 10.000 φορές μεγαλύτερο του φυσιολογικού!  

Επιστήμονες εκτιμώντας αυτό το δεδομένο, εξηγούν πως κάθε χρόνο ο πλανήτης χάνει από 0.01% έως και 0.1% των οργανισμών του. Το φαινόμενο έχει κατονομαστεί ως το πέμπτο κύμα εξαφανίσεων, κάτι που αν αποδειχτεί πραγματικό, η Γη πρέπει να προετοιμαστεί για τεράστιες βιοτικές αλλαγές. 

Στα προηγούμενα πέντε κύματα, με διάρκεια χιλιάδων χρόνων, τα ποσοστά των ειδών που είχαν εξαφανιστεί ξεπερνούσαν το70-75%. Αυτή τη φορά όμως, σε αντίθεση με κάθε προηγούμενη, αποκλειστικός υπαίτιος είναι ο ανθρώπινος παράγοντας.

Κατά το ήμισυ πλανήτης και έμβια όντα…  

Παρά τις εκκλήσεις διεθνών οργανισμών, η στάση του ανθρώπου παραμένει εχθρική προς το περιβάλλον με αποτέλεσμα ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών  συνεχώς να αυξάνεται και η βιοποικιλότητα του πλανήτη να διαταράσσεται ανησυχητικά.

Ερευνητές μάλιστα εκτιμούν πως μέχρι το τέλος του τρέχοντος αιώνα σχεδόν τα μισά είδη του πλανήτη θα έχουν χαθεί οριστικά  λόγω της εξέλιξης του ανθρώπινου είδους, η οποία περιόρισε σημαντικά τις εκτάσεις που είναι πλέον διαθέσιμες στα υπόλοιπα είδη.

Ολα αυτά τα δεδομένα, ώθησαν τον διακεκριμένο βιολόγο Edward O. Wilson, καθηγητή στο πανεπιστήμιο του Harvard, να μελετήσει εις βάθος τις συνθήκες και να συμπεράνει πως για να επέλθει ισορροπία στον πλανήτη, θα πρέπει οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν την μισή του έκταση, ώστε να βρουν χώρο τα σπάνια είδη να επιβιώσουν και να μην εξαφανιστούν οριστικά.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline