Νικόλαος Συρμαλένιος: Δικαίωση πενήντα χρόνων

Κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί συνάδελφοι, η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα. Είναι μέρα δικαίωσης του κόσμου της Αριστεράς, του κόσμου της δημοκρατίας.

Πενήντα χρόνια ο δημοκρατικός λαός μας περίμενε αυτή τη στιγμή. Γι' αυτό και δεν υπάρχει καμμία δικαιολογία, κανένα ουσιαστικό και σοβαρό επιχείρημα από τα κόμματα της δημοκρατικής αντιπολίτευσης που να μπορεί να στηρίξει την άρνηση ψήφου στο σημερινό νομοσχέδιο της απλής αναλογικής.
Απευθύνομαι στο ΚΚΕ, στο ΠΑΣΟΚ αλλά και σε συναδέλφους από Το Ποτάμι με τους οποίους για πολλά χρόνια βαδίσαμε μαζί και συμπέσαμε σ' αυτό τον ιστορικό στόχο.

Αγαπητοί συνάδελφοι, η απλή αναλογική δεν είναι ένα κόλπο, δεν είναι ένα τέχνασμα και αυτό το αποδεικνύουμε, γιατί το νομοσχέδιο το φέρνουμε σε πολιτικά ουδέτερη στιγμή όπου δεν προβλέπονται στο άμεσο μέλλον εκλογές, όσο και αν το ζητάει η Νέα Δημοκρατία.
Αν δεν το κάναμε τώρα και το φέρναμε μετά, κοντά στις εκλογές, θα μας κατηγορούσατε ότι κόβουμε και ράβουμε τον εκλογικό νόμο στα μέτρα μας, επειδή ακριβώς ξέρετε ότι εσείς το κάνατε αυτό για δεκαετίες.

Η απλή αναλογική όμως είναι η καρδιά διαμόρφωσης του πολιτικού συστήματος, είναι το εργαλείο διαμόρφωσης γνήσιων συσχετισμών και αυθεντικής αποτύπωσης της ψήφου του λαού στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Το επιχείρημα της ακυβερνησίας λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής, έχει καταρριφθεί από την ίδια τη ζωή, πρώτον γιατί οι μονοκομματικές κυβερνήσεις αποτελούν οριστικά παρελθόν και δεύτερον γιατί οι κυβερνήσεις ευρείας συναίνεσης είναι οι μόνες που μπορούν να προκύψουν από ευρείες προγραμματικές συγκλίσεις πάνω στους στόχους της ιστορικής περιόδου που περνάει η χώρα.

Πώς είναι δυνατόν, αγαπητοί συνάδελφοι, ιδιαίτερα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης –είστε απόντες βέβαια- να ζητάτε ευρεία συναίνεση των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και από την άλλη να έρχεστε σήμερα -πλην του κ. Θεοχαρόπουλου, προς τιμήν του- και να μην ψηφίζετε την απλή αναλογική, όταν επιπλέον οι πρόσφατες αποφάσεις του πολιτικού σας συμβουλίου έχουν πάρει ξεκάθαρη θέση και ταυτόχρονα ήσασταν εσείς που φέρατε την ίδια ακριβώς πρόταση για ψήφιση στη Βουλή έναν χρόνο πριν;

Κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ, αν θέλετε να αποδείξετε ότι δεν είστε ουρά της δεξιάς ψηφίστε σήμερα, τώρα το νομοσχέδιο αυτό που εξασφαλίζει τον πυρήνα της μεγάλης δημοκρατικής μεταρρύθμισης. Όλα τα άλλα, από τις πέντε προτάσεις που είπε ο κ. Σκανδαλίδης, εκτός από το 42%, είναι για εμάς θέματα ανοιχτά. Ξέρετε πολύ καλά ότι πολλά από αυτά μπορούν να περάσουν και με απλές υπουργικές αποφάσεις.

Προφανώς, είμαστε υπέρ της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού και των φοιτητών και των εργαζομένων και των ναυτικών και των νέων μεταναστών που εξαιτίας της κρίσης έφυγαν μαζικά στο εξωτερικό. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συμμετάσχουν μαζικά είτε με την ψήφο τους στις ελληνικές πρεσβείες και τα προξενεία είτε με επιστολική ψήφο.

Προσωπικά θεωρώ ότι μόνη προϋπόθεση για τη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού είναι η εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας μας, αλλά και η φορολόγησή τους στην Ελλάδα.

Προφανώς, επίσης, είναι στον προβληματισμό μας η ισοτιμία της ψήφου μέσα από το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Προφανώς είναι, λοιπόν, και αυτό ανοικτό. Όπως επίσης, ανοικτό αλλά και επιβεβλημένο είναι η απλή αναλογική να ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, δημοτικές και περιφερειακές, του 2019.

Και, αν θέλετε, ούτως ή άλλως στον προβληματισμό μας υπάρχει η ένταξη του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής ως πάγιου συστήματος στο νέο Σύνταγμα της χώρας. Θα είναι ένα από τα σημεία τα οποία θα συζητηθούν την επόμενη περίοδο.
Κατά συνέπεια, ιδού η Ρόδος. Προχωράμε σήμερα, αύριο και την Πέμπτη στην ψήφιση του κρίσιμου θέματος της κατάργησης, επιτέλους, του ενισχυμένου καλπονοθευτικού συστήματος με το μπόνους των πενήντα εδρών. Αποκαθιστούμε την αντιστοιχία της θέλησης του εκλογικού σώματος με το Κοινοβούλιο και αυτό είναι το βασικό.

Όλα τα άλλα, αγαπητοί συνάδελφοι, είναι μικροπολιτική. Είναι άρνηση που επιβεβαιώνει ότι τα κόμματα που αυτοαποκαλούνται κεντροαριστερά εξακολουθούν να σέρνονται στο άρμα των κ.κ. Μητσοτάκη, Βορίδη, Γεωργιάδη και των νεοφιλελεύθερων επιλογών τους.
Τέλος, ας σκεφτούμε ότι αποτελεί μια ριζοσπαστική τομή η ψήφος στα δεκαεπτά και ότι πολλά χρόνια πριν ο μεγάλος τραγουδοποιός μας Διονύσης Σαββόπουλος έλεγε: «Είμαι δεκαεφτάρης. Σας ... τα λύκεια»

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline