Νέα ντοκουμέντα- με άδεια Ντ. Τράμπ- για τη δολοφονία Τζών Κένεντι, το δολοφόνο του Οσβαλντ και τον δεσμό της Μαίρυλιν Μονρόε με τον Ρόμπ. Κένεντι. Κύριο

Νέες αποκαλύψεις για τη δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι έρχονται στο φως της δημοσιότητας, 54 χρόνια μετά.

Μπορεί μετά την παρέμβαση των επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στον Ντόναλντ Τραμπ να μη δόθηκαν στη δημοσιότητα οι περισσότεροι από τους 30.000 απόρρητους φακέλους για τη δολοφονία του Κένεντι, αλλά τα 2.891 ντοκουμέντα που δημοσιεύθηκαν περιέχουν στοιχεία που προκαλούν σεισμό καθώςπεριγράφουν μεταξύ άλλων συνομιλίες του Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ με τους Σοβιετικούς, θεωρίες της KGB και το σχέδιο δολοφονίας του Κάστρο.

Μια πρώτη ματιά στην ιστοσελίδα των δημοσιευμένων φακέλων για τον Κένεντι από τα «Εθνικά Αρχεία» ("National Archives") δείχνει πόσο εκρηκτικό είναι το περιεχόμενο όλων των αρχείων.

Απόρρητα αρχεία: Τι αποκαλύπτουν για τον θάνατο της Μονρόε και τη σχέση της με τον Κένεντι

Μεταξύ των χιλιάδων νέων εγγράφων που δημοσιοποιήθηκαν χθες με διαταγή του Ντόναλντ Τραμπ για την δολοφονία του Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, υπάρχει και μία αναφορά του FBI που προειδοποιεί τον Ρόμπερτ Κένεντι για ένα βιβλίο σχετικά με την υποτιθέμενη σχέση του με την Μέριλιν Μονρόε. Κάποιοι δημοσιογράφοι τρίτοι είχαν παλαιότερα υποστηρίξει ότι αρχικά η ανάλαφρη ηθοποιός υπήρξε ερωμένη του ίδιου Τζών Κέννεντυ πριν καταλήξει στον αδελφό του Ρόμπερτ και υπουργό Δικαιοσύνης.

Το 11σέλιδο έγγραφο του FBI, περιέχει πολλά μηνύματα – συμπεριλαμβανομένου ενός από τον τότε διευθυντή του FBI, Τζέι Έντγκαρ Χούβερ στον ίδιο τον Κένεντι, που έχει γραφεί σε διάστημα δύο εβδομάδων το 196 και αφορά στο βιβλίο του Φρανκ Κάπελ, «Ο παράξενος θάνατος της Μέριλιν Μονρόε».
Σύμφωνα με τα μηνύματα, ο Κάπελ, που ζούσε στο Στέιτεν Άιλαντ της Νέας Υόρκης, είχε επισκεφθεί τα γραφεία του FBI της Νέας Υόρκης στις 2 Ιουλίου 1964 για να τους προειδοποιήσει ότι έγραφε ένα βιβλίο 70 σελίδων που θα δημοσιευόταν στις 10 Ιουλίου 1964 και θα πωλούνταν έναντι 2 δολαρίων.
Σε αυτό που φαίνεται πως είναι το memo του Χούβερ προς τον Κένεντι, με ημερομηνία 8 Ιουλίου 1964, ο Χούβερ γράφει πως ο Κάπελ του είπε ότι θα αναφέρει την «υποτιθέμενη φιλία σας με την αποθανούσα Μέριλιν Μονρόε» και πως σκοπεύει να «αναφέρει στο βιβλίο του πως εσείς και η κυρία Μονρόε ήσασταν ζευγάρι και πως ήσαστε στο διαμέρισμά της τη στιγμή του θανάτου της».

Η Μονρόε πέθανε στις 5 Αυγούστου 1962 από υπερβολική δόση βαρβιτουρικών στο σπίτι της στο Λος Άντζελες – ωστόσο, όπως έδειξε ένα από τα πολλά σημειώματα του FBI, ο ισχυρισμός πως ο Κένεντι ήταν μαζί της, αποδείχθηκε αναληθής καθώς ο Κένεντι ήταν στο Σαν Φρανσίσκο μαζί με τη σύζυγό του τη στιγμή του θανάτου της Μονρόε.

Στο βιβλίο του ο Κάπελ ισχυρίστηκε επίσης πως «η σχέση της κυρίας Μονρόε με τον Κένεντι» ήταν γνωστή στους φίλους και τους δημοσιογράφους στην περιοχή του Χόλιγουντ αλλά «δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ», ανέφερε ένας πράκτορας του FBI.

Ο πράκτορας έγραψε επίσης στο memo πως, σύμφωνα με το βιβλίο, «η κυρία Μονρόε είχε οδηγηθεί να πιστεύει πως οι προθέσεις του ήταν σοβαρές» και πως ο Κένεντι είχε υποσχεθεί να χωρίσει με τη σύζυγό του και να την παντρευτεί.
«Όταν δεν το έκανε αυτό» γράφει το βιβλίο, «αυτή απείλησε να δημοσιοποιήσει τη σχέση τους» που θα κατέστρεφε τις προεδρικές του φιλοδοξίες. Τότε ήταν που ο Κένεντι αποφάσισε να «λάβει δραστικά μέτρα».

Τα «δραστικά μέτρα» σύμφωνα με το βιβλίο του Κάπελ, ήταν πως ο Κένεντι «χρησιμοποίησε την Κομμουνιστική Συνομωσία, που είναι εξειδικευμένη στην επιστημονική εξάλειψη των εχθρών» για να εκθέσει την Μονρόε κάνοντας τη δολοφονία της να φανεί ως αυτοκτονία. Επιτεύξιμο, προφανώς, επειδή ο προσωπικός γιατρός της Μονρόε, Δρ Χάιμαν Ένγκελμπεργκ, ήταν «κομμουνιστής».
Αν και τα σημειώματα του FBI δείχνουν πως η υπηρεσία ήταν ιδιαίτερα δύσπιστη με το κατά πόσο οι ισχυρισμοί του Κάπελ ήταν αληθείς, είναι σαφές πως ο συγγραφέας – αλλά και το ίδιο του το βιβλίο – ήταν υπό παρακολούθηση.

Μπορεί, βέβαια, στα συγκεκριμένα να μην υπάρχουν ενδείξεις ότι ο δολοφόνος του JFK, ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ ήταν μέρος κάποιας συνωμοσίας -όπως πιστεύουν εδώ και δεκαετίες οι συνωμοσιολόγοι. Αλλά αποκαλύπτονται οι σοκαριστικές μέθοδοι και τα σχέδια δολοφονίας των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

Γίνεται επίσης γνωστό ότι τόσο το FBI όσο και η CIA είχαν δημιουργήσει φακέλους για τον παρανοϊκό δολοφόνο Όσβαλντ, αλλά δεν κινητοποιήθηκαν ανάλογα ακόμη και μετά από μια συνάντηση του μαρξιστή με έναν πράκτορα της KGB στην Πόλη του Μεξικού εβδομάδες πριν από την επίθεση.

Σ' ένα σημείωμα αναφέρεται ότι κατά το ταξίδι του στο Μεξικό ο Όσβαλντ συναντήθηκε στη Σοβιετική Πρεσβεία με τον Βαλερί Βλαντιμίροβιτς Κοστίκοφ, ο οποίος εργάστηκε ως πράκτορας της KGB για το 13ο τμήμα της μυστικής υπηρεσίας , που ήταν υπεύθυνο για τις δολοφονίες. Ο τρόπος που συμπεριφερόταν ο Όσβαλντ παρέπεμπε σε παλιό γνώριμο της πρεσβείας της ΕΣΣΔ. Σε μια κλήση συστήθηκε με το όνομά του και μίλησε σπαστά Ρωσικά, λέει το σημείωμα. Γερουσιαστής σχολιάζει: «[Ο Όσβαλντ] πάει στην Πόλη του Μεξικό, έρχεται σε επαφή με το κουβανικό προξενείο και τη σοβιετική πρεσβεία, έχει επαφές με έναν πράκτορα της ΚGB, για τον οποίο υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος της μονάδας δολοφονιών και σαμποτάζ... Και μετά επιστρέφει ο Όσβαλντ στις ΗΠΑ και δεν τον ανακρίνει ούτε μια φορά το FBI.»

Το FBI προειδοποίησε τις αρχές του Ντάλας για απειλές θανάτου κατά του Όσβαλντ

Ο επικεφαλής του FBI, Τζ. Έντγκαρ Χούβερ είπε μετά την δολοφονία του Κένεντι: «Την περασμένη νύχτα δεχθήκαμε ένα τηλεφώνημα στο γραφείο μας στο Ντάλας από έναν άνθρωπο, ο οποίος είπε με ήρεμη φωνή ότι ήταν μέλος μιας επιτροπής, η οποία σχεδίαζε να σκοτώσει τον Όσβαλντ. Ενημερώσαμε την αστυνομία και μας διαβεβαίωσαν ότι ο Όσβαλντ προστατεύεται επαρκώς. Ωστόσο, δεν ήταν έτσι τα πράγματα.» Ο Όσβαλντ έπεσε νεκρός στις 24 Νοεμβρίου, δύο μέρες μετά τη δολοφονία του Κένεντι από τις σφαίρες του Τζακ Ρούμπ (Ρούμπενσταϊν το πραγματικό του επώνυμο).

Η CIA σχεδίαζε δολοφονικές επιθέσεις κατά αρχηγών κρατών.
Σ' ένα ντοκουμέντο του 1975 με τον τίτλο «Το Καλοκαίρι των Γεγονότων» ("Summer of Facts") περιγράφονται διάφορα σχέδια δολοφονίας ηγετών εχθρικών κρατών.
Ψηλά στη λίστα ο Φιντέλ Κάστρο. Μάλιστα αναφέρεται ότι στα σχέδια αυτά θα χρησιμοποιηθούν «πόροι της Μαφίας». Η σχετική καταχώρηση αναφέρει: «Η επιτροπή διεπίστωσε ότι οι πράκτορες της CIA μετείχαν στο σχεδιασμό σ' αυτή την χώρα με συγκεκριμένους πολίτες και άλλα άτομα για τη δολοφονία του Κάστρο. Η επιτροπή διεπίστωσε ακόμη ότι η CIA ενεπλάκη στην μεταφορά όπλων σε άτομα στη Δομηνικανική Δημοκρατία, που ήθελαν να σκοτώσουν τον Generalissimo Trujillo (ο οποίος είχε εμπλακεί προσωπικά σε μια προσπάθεια δολοφονίας του προέδρου της Βενεζουέλας)».

Σύμφωνα με το ντοκουμέντο η CIA εξύφανε επίσης σχέδια δολοφονίας του ηγέτη του Κογκό, Πατρις Λουμούμπα και του ηγέτη της Ινδονησίας Σουκάρνο.
Η CIA σχεδίαζε «βιολογικό πόλεμο» κατά της Κούβας

Σύμφωνα με ένα από τα αποχαρακτηρισθέντα ντοκουμέντα του 1962 οι πράκτορες της CIA συζητούσαν αν θα ήταν εφικτό με τη βοήθεια «βιολογικών μέσων» να καταστρέψουν τις καλλιέργειες στην Κούβα του Φιντέλ Κάστρο.

• Από άλλα αρχεία του 1975 προκύπτει ότι ο αδελφός του JFK, ο Μπόμπι Κένεντι δεν συμφωνούσε να καταστρώνονται δολοφονικά σχέδια κατά του Κάστρο. Ο Μπόμπι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1968, όπως ο μεγαλύτερος αδελφός του, ήταν επίσης κάθετα αντίθετος σε συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με τη μαφία.
• Το 1967 οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπήρχαν διασυνδέσεις μεταξύ του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων υπό τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ τζούνιορ και τους κομμουνιστές. Στους φακέλους της CIA αναφέρεται ένα άρθρο της Washington Post με ημερομηνία 4 Νοεμβρίου 1964, όπου γίνεται λόγος για ματαίωση ενός προγραμματισμένου ταξιδιού του αφροαμερικανού στην ΕΣΣΔ.
• Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί και η αποκάλυψη ότι σ' ένα σχέδιο της CIA για την ανατροπή του Κάστρο στην Κούβα προτείνεται η ρίψη από αέρος φυλλαδίων, που θα καλούσαν τους πολίτες να δολοφονήσουν ηγετικά στελέχη του Κομμουνιστικού Κόμματος.
• Παράλληλα δόθηκε στη δημοσιότητα για μια λίστα με τις αμοιβές για τα συμβόλαια θανάτου: οι Αμερικανοί πράκτορες πλήρωναν από 5.000-20.000 για το φόνο πληροφοριοδοτών και έως και 100.000 δολάρια για μέλη της κυβέρνησης.
• Ένα ντοκουμέντο δείχνει πόσο ωμός ήταν ο Ψυχρός Πόλεμος στην κορύφωση του τη δεκαετία του 1960. Σε μια έκθεση σημειώνεται η εκτέλεση ενός Ρώσου πράκτορα, ο οποίος περιέγραψε τις ανησυχίες των Σοβιετικών μετά τη δολοφονία του Κένεντι. Σύμφωνα με έναν πληροφοριοδότη ο επικεφαλής του τμήματος της KGB στη Νέα Υόρκη, ταγματάρχης Μπόρις Ιβανόφ θεωρούσε ότι ο φόνος του JFK «θα προκαλούσε προβλήματα» στη δράση των Ρώσων πρακτόρων στις ΗΠΑ,  ενώ υπέθετε ότι πίσω από τη δολοφονία του Κένεντι θα πρέπει να κρυβόταν κάποια «μεγάλη, οργανωμένη ομάδα συνωμοτών».

Οι Σοβιετικοί διέψευδαν ότι είχαν σχέσεις με τον Όσβαλντ

Ο Λη Χάρβεϊ Όσβαλντ και το όπλο που χρησιμοποίησε στη δολοφονία του Κένεντι
Σ' ένα σημείωμα του διαβόητου επικεφαλής του FBI Τζ. Έντγκαρ Χούβερ του 1963 περιγράφεται τι έμαθαν οι Αμερικανοί για τις αντιδράσεις που προκάλεσε στην ΕΣΣΔ ο φόνος του Κένεντι. Ο λαός, αναφέρει το σημείωμα, αντέδρασε με «σοκ και αγωνία», σε εκκλησίες χτύπησαν οι καμπάνες προς τιμήν του. Μέσα στο Κομμουνιστικό Κόμμα θεωρούσαν ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έπεσε θύμα μιας «δεξιάς συνωμοσίας».
Στα έγγραφα καθίσταται ακόμη σαφές ότι οι Σοβιετικοί αρνούνταν ότι είχαν οποιαδήποτε σχέση με τον Όσβαλντ., τον οποίο θεωρούσαν «τρελό» και «νευρωτικό».

• Εντύπωση προκαλεί ότι πολλά από τα αποχαρακτηρισμένα έγγραφα αναφέρονται σε σχέδια προϋπολογισμού και αποδείξεις για μυστικές επιχειρήσεις (διανομές όπλων και άλλων υλικών) της CIA στη Λατινική Αμερική για «αντικομμουνιστικές δραστηριότητες», ενώ καταγράφονται λεπτομερώς οι λήπτες και οι τύποι των όπλων.
• Προκύπτει επίσης ότι η CIA ήθελε να αποκρύψει έγγραφα από την «επιτροπή Γουόρεν», που είχε αναλάβει τη διερεύνηση της δολοφονίας του Κένεντι. Σ' ένα σημείωμα δίνονται εντολές σε πράκτορες να μην αναφέρουν στις επαφές τους με τους ερευνητές τίνος τις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις παρακολουθούσε το τμήμα της υπηρεσίας στο Μεξικό.
• Ένα μυστηριώδες τηλεφώνημα 25 λεπτά πριν τη δολοφονία του JFK δέχθηκε δημοσιογράφος της αγγλικής εφημερίδας Cambridge Evening News, όπου η άγνωστη φωνή του είπε να καλέσει την αμερικανική πρεσβεία στο Λονδίνο για να πει ότι επίκεινται «μεγάλα νέα».
• Η συνταρακτική αποκάλυψη προέκυψε από απόρρητα ντοκουμέντα που αποχαρακτήρισε τη νύχτα η αμερικανική κυβέρνηση.
• Σύμφωνα με το σημείωμα, η αστυνομία ανέφερε το περιστατικό στη βρετανική μυστική υπηρεσία MI5, η οποία με τη σειρά της υποσχέθηκε να συνδράμει τους Αμερικανούς «με κάθε δυνατό τρόπο» σε τυχόν έρευνες στο Ηνωμένο Βασίλειο αναφορικά με τη δολοφονία του Κένεντι στις 22 Νοεμβρίου 1963. Γεγονός που παρέμεινε μυστηριώδες και χωρίς ορατή συνέει;α.

Τι θα γίνει με τα υπόλοιπα ντοκουμέντα; Ο Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αναβάλει για 180 ημέρες την αποκάλυψη του μεγαλύτερου όγκου των «ευαίσθητων» εγγράφων. Κι όταν δοθούν στη δημοσιότητα αναμένονται νέες αποκαλύψεις...

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline