Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μιχάλης Δημητρίου: Η τριπλή συμφωνία Πούτιν- Ερντογάν και οι αυταπάτες

Αιφνιδιασμός τριπλός όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά στις ΗΠΑ- Ευρώπη- ΝΑΤΟ προκάλεσε η τριπλή «συμφωνία βάθους» ανάμεσα στον Πούτιν και τον Ερντογάν.

Μια συμφωνία που διέψευσε τις αυταπάτες της Δύσης αλλά και του Ελληνικού ΥΠΕΞ ότι ο Τούρκος Πρόεδρος δεν θα προχωρούσε ούτε καν στην επίσημη παραγγελία και υπογραφή για τους Ρωσικούς πυραύλους S-400.
Έπεσαν έξω οι πάντες, από τα Ινστιτούτα Στρατηγικής μέχρι τα επιτελεία, στρατιωτικά και πολιτικά των ΗΠΑ, της Ευρώπης, (με πρώτη την Γερμανία) αλλά και το ΝΑΤΟ που μέχρι σήμερα είχαν αποκλειστικότητα του πολεμικού εξοπλισμού της Τουρκίας.

«Οι σχέσεις μας» είναι οι καλύτερες δυνατές δήλωσαν οι δύο ηγέτες οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2015 είχαν φτάσει σε μεγάλη ρήξη και αντιπαλότητα εξαιτίας της κατάρριψης Ρωσικού πολεμικού αεροπλάνου από την Τουρκία με τον ισχυρισμό ότι παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας στα σύνορα με την Συρία.
Στον απόλυτο αιφνιδιασμό αυτό η Δύση και η Ελλάδα δηλώνουν ότι διατηρούν επιφυλάξεις πως θα εξελιχθεί η πρωτοφανής «συμφωνία μαμούθ» Τουρκίας Ρωσίας και παρηγορούνται λ.χ ότι οι Ρωσικοί πύραυλοι θα εγκατασταθούν μετά από τρία έως τέσσερα χρόνια στα σύνορα της Τουρκίας για την αντιμετώπιση Ρωσικών πυραύλων που έχουν προμηθευτεί η Συρία το Ιράν και το Ιράκ.

Η τριπλή συμφωνία Πούτιν- Ερντογάν επεκτάθηκε προς γενική έκπληξη στην δημιουργία πυρηνικού αντιδραστήρα στα Νότια παράλια της Μικράς Ασίας που θα μετακινήσει άμεσα αλλά θα ολοκληρωθεί το 2023 στην διεύρυνση του διμερούς εμπορίου στα εκατό δις δολάρια και στην πολιτική λύση για την Συρία ως μόνη επιλογή χωρίς την σύμφωνη γνώμη των ΗΠΑ της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΞ

Η βεβαιότητα, η επιφανειακή αντίληψη του ελληνικού ΥΠΕΞ ότι δεν επρόκειτο, λόγω έντονων αντιδράσεων ΝΑΤΟ, Ευρώπης και ΗΠΑ να προχωρήσει καθόλου-ούτε να ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις- η συμφωνία για τους σύγχρονους αντιαεροπορικούς πυραύλους με τη Ρωσία, διαψεύστηκε. Στηρίχθηκε σε λαθεμένες εκτιμήσεις τόσο για τα όρια πρόκλησης του Τούρκου ηγέτη απέναντι στη Δύση όσο και την ηθελημένη τακτική προσέγγισης Ρωσίας- Τουρκίας στο θέμα αυτό, παρά τις διαφορές τους σε θέματα της Μέσης Ανατολής. Στο ελληνικό ΥΠΕΞ εξεπλάγησαν, γιατί η όλη υπόθεση έφτασε σύντομα μάλιστα μέχρι υπογραφής μάλιστα και κατά συνέπεια με εκταμίευση μιας πρώτης δόσης .Η αγορά από την Τουρκία ρωσικών S-400 ολοκληρώθηκε. Ο Ερντογάν αγόρασε το ανεπτυγμένο αντιπυραυλικό σύστημα S-400 από τον Πούτιν, όμως η Άγκυρα συζητεί μια περαιτέρω συμφωνία με ευρωπαϊκή κοινοπραξία για να αναπτύξει ένα δικό της αμυντικό πυραυλικό σύστημα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Νουρετίν Τσανικλί.

Αντιδράσεις για τους S-400

Η απόφαση της Τουρκίας, χώρας μέλους του ΝΑΤΟ, να αγοράσει τους S-400 από τη Μόσχα θεωρήθηκε από μερικούς δυτικούς συμμάχους της προσβλητική για τη συμμαχία. Η συμφωνία δημιούργησε επίσης ανησυχία επειδή τα όπλα αυτά δεν μπορούν να ενσωματωθούν στη νατοϊκή άμυνα.
Ανώτερος διοικητής του ΝΑΤΟ είπε την περασμένη εβδομάδα στο Ρόιτερς πως η συμμαχία θα συνεχίσει να πιέζει την Άγκυρα να αγοράσει όπλα που να μπορούν να λειτουργούν με τα συστήματα του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν παραδοθεί S-400 στην Τουρκία.
«Τελείωσε, οι πύραυλοι S-400 αγοράσθηκαν. Τώρα τα υπόλοιπα είναι μόνο λεπτομέρειες», δήλωσε ο Τσανικλί μιλώντας στην τηλεόραση από την Κερασούντα (Γκιρεσούν) στη Μαύρη Θάλασσα.

 

Πολυμέσα