Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πούτιν, Ερντογάν, Μέρκελ, Σ. Τζίνπινγκ: Το σύνδρομο της ισοβιότητας στην εξουσία

Όλοι αγάπησαν την εξουσία αλλά ορισμένοι την υπέρ αγάπησαν. Φαινόμενο διαχρονικό, που δεν χαρακτηρίζει δικτάτορες, αυτοκράτορες και πραξικοπηματίες αλλά και πρόσωπα των κοινοβουλευτικών δημοκρατιών ή περίπου.

Φαινόμενο μιας θητείας είτε σε συνέχεια είτε διακοπτόμενος, που πάνω από 10-15 χρόνια εξουσίας δείχνει νοοτροπία μονιμότητας στην εξουσία, ισοβιότητα.

Με δυνατότητες επιβίωσης στην σκληρή πολιτική καριέρα και τους ανταγωνισμούς εξουσίας.
Ένα τέτοιο σύστημα παρατεταμένης επιθυμίας για διαρκή εξουσία κορυφής έχουν ήδη διακρίνει μελετητές σε αρκετές περιπτώσεις, με τελευταία και αξιοπρόσεκτη εκείνη του προέδρου της Κίνας, που μεθοδεύει να παρατείνει στο αόριστο μέλλον, στην ισόβια θητεία το αξίωμά του.

Γεγονός καταλυτικής σημασίας για την Κίνα, την οικονομία, την κοινωνία και τη διεθνή επιρροή, δεδομένων των σκληρών αλλά και φιλόδοξων απόψεων του κ. Τσινπινγκ.

Γεννημένος το 1952 ανέλαβε κορυφαία καθήκοντα ως γενικός γραμματέας του ΚΚ Κίνας το 2012 και πρόεδρος της αχανούς χώρας, που θέλει να μετατρέψει σε πρώτη παγκόσμια δύναμη πολιτικά, στρατιωτικά, επιχειρηματικά.

Έχει προηγηθεί η Άγκελα Μέρκελ (1954) Καγκελάριος της Γερμανίας από το 2005, σε τέταρτη κυβερνητική τετραετία.

Στην ίδια κατηγορία ο Βλαντιμήρ Πούτιν (1952) Πρόεδρος της Ρωσίας από 2006-2008, κατόπιν Πρωθυπουργός (2008-2012) και πάλι Πρόεδρος από το 2012, που διεκδικεί νέα θητεία, έχοντας προσαρμόσει το Σύνταγμα στα μέτρα του.

Το ίδιο και ο Ταγίπ Ερντογκάν (1954) Πρωθυπουργός για τρεις συνεχόμενες θητείες από το 2003 έως το 2014 και Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το 2014, που μεθοδεύει την νέα επανεκλογή του.

Κίνα: «Αυτοκράτορας» ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, επ' αόριστον στην εξουσία;

Θα ξεπεράσει ακόμα και τον πρώην πρόεδρο της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, που παρέμεινε 37 χρόνια στην εξουσία αρχικά ως πρωθυπουργός και μετέπειτα ως πρόεδρος;

«Νέο αυτοκράτορα της Κίνας» φαίνεται πως επιθυμεί να χρίσει τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ η κεντρική επιτροπή του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, που με ανακοίνωσή της την Κυριακή πρότεινε αλλαγή του συντάγματος, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον εκάστοτε πρόεδρο να υπηρετήσει μέχρι δύο πενταετείς θητείες.

Ο 64χρονος πρόεδρος βρίσκεται, ήδη, κοντά στο τέλος της πρώτης θητείας του, η οποία αναμένεται να ανανεωθεί στις 5 Μαρτίου κατά την διάρκεια της ετήσιας συνεδρίασης του Κοινοβουλίου.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ υπηρετεί την δεύτερη θητεία του στον ρόλο του ως αρχηγός του Κόμματος και του Στρατού από τον περασμένο Οκτώβριο, μετά από απόφαση του συνεδρίου του Κόμματος, που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια.

Ο Zhang Lifan, Κινέζος ιστορικός και πολιτικός αναλυτής, σχολίασε στον βρετανικό Τύπο πως είναι δύσκολο να προβλεφθεί για πόσο διάστημα θα παραμείνει ο Κινέζος πρόεδρος στην εξουσία. «Θεωρητικά θα μπορούσε να υπηρετήσει περισσότερο χρόνο από τον Μουγκάμπε, κανείς δεν είναι σίγουρος για το τι ακριβώς θα συμβεί», δήλωσε ο Lifan.

Μετά τη ανακοίνωση της είδησης, που μεταδόθηκε από το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Σινχουά, αρκετοί χρήστες του διαδικτύου στην χώρα σχολίασαν την είδηση στο Weibo, το αντίστοιχο του Twitter στην Κίνα. «Πρόκειται να γίνουμε Βόρεια Κορέα», έγραψε ένας χρήστης και ένας άλλος πρόσθεσε:
«Ακολουθούμε το παράδειγμα των γειτόνων μας», υπονοώντας προφανώς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας.

 

Πολυμέσα