Η ελληνική σφραγίδα της ανάπλασης στο Χάρβαρντ

Κατάλληλο χώρο για brainstorming και δημιουργικές συζητήσεις προσφέρει η νέα πτέρυγα του Χάρβαρντ. Μπορούν να επιδοθούν σε... brainstorming αγναντεύοντας έναν κισσό, να ξεκουραστούν από τις πανεπιστημιακές διαλέξεις παίζοντας μια παρτίδα σκάκι ή να ικανοποιήσουν την πείνα τους με μια χωριάτικη. Τις παραπάνω δυνατότητες προσφέρει πλέον το New Smith Campus Center, ένα από τα κεντρικά, διοικητικά κτίρια του Πανεπιστημίου Harvard, έπειτα από την ολοκλήρωση μιας εμπνευσμένης ανάπλασης, που φέρει τη σφραγίδα της αρχιτέκτονος και πολεοδόμου, δρος Τάνια Ιατρίδις. «H πρώην πρόεδρος του πανεπιστημίου, Drew Faust, προ πολλών ετών μας είχε συστήσει να αξιοποιήσουμε ως αρχιτέκτονες στον μέγιστο βαθμό τα πλεονεκτήματα που προσφέρει το φυσικό περιβάλλον στο campus», θυμάται η Ελληνοαμερικανίδα αρχιτέκτων που εργάζεται επί 28 χρόνια στο Harvard, θέλοντας να εξηγήσει τη φιλοσοφία της νέας διαμόρφωσης.

«Το εν λόγω σημείο αποτελεί πολεοδομικά ένα σταυροδρόμι για όλους τους διερχομένους, καθώς βρίσκεται στην καρδιά της Harvard Square, λίγα βήματα από τη στάση του μετρό και στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης Cambridge», περιγράφει στην «Κ» η δρ Ιατρίδης, θέλοντας να αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του χώρου, όπου από τα μέσα της δεκαετίας του '60 –σύμφωνα με τις γλαφυρές διηγήσεις πάλαι ποτέ φοιτητών– έστεκε ένα κτίριο δίχως προσωπικότητα.

harvard2Το φυσικό στοιχείο που τόσο ομαλά εντάσσεται στον σχεδιασμό θα συμβάλει στη δημιουργία αρμονικής ατμόσφαιρας.

Σήμερα, όμως, η εικόνα έχει πλήρως αντιστραφεί. Το κτίριο απέκτησε εισόδους από όλες τις πλευρές, ευνοώντας έτσι την κυκλοφορία των πεζών. Το ισόγειο φιλοξενεί εστιατόρια από επτά μεγάλες αλυσίδες – μεταξύ των οποίων και το «Saloniki». «Το φαγητό και το ποτό συμβάλλουν σημαντικά στο να φέρουν τους ανθρώπους κοντά και είμαι ευτυχής που τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας Harvard θα έχουν τόσες πολλές επιλογές, όταν θα ανοίξει εκ νέου το Smith Campus Center», είχε δηλώσει στη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών η πρόεδρος Faust. «Στο Harvard ανοίγουμε το τρίτο κατάστημα της αλυσίδας μας», αναφέρει στην «Κ» ο ιδιοκτήτης, κ. Ηρακλής Παπαχρήστου, τα άλλα δύο είναι στη Βοστώνη και στα πέριξ του ΜΙΤ. «Η επικείμενη λειτουργία του Saloniki θα σταθεί αφορμή, ώστε χιλιάδες φοιτητές από όλο τον κόσμο να γνωρίσουν την ελληνική γαστρονομία», επισημαίνει ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Βοστώνη, κ. Στράτος Ευθυμίου.

Στον προαύλιο χώρο έχουν εξίσου δημιουργηθεί χώροι συνάντησης, χαλάρωσης, μελέτης, με ελεύθερη πρόσβαση στο Iντερνετ, όπως βέβαια και πολλά τραπεζάκια με ενσωματωμένες... σκακιέρες. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τις καιρικές συνθήκες, τραπέζια- σκακιέρες έχουν τοποθετηθεί εξίσου και στον εσωτερικό χώρο. «Ταυτόχρονα, υπάρχουν μεγάλες διαδραστικές οθόνες, ενημερώνουν τους φοιτητές για όλα τα δρώμενα στα μουσεία, τις βιβλιοθήκες, τα ινστιτούτα και τις σχολές του πανεπιστημίου», εξηγεί η δρ Ιατρίδις, επικεφαλής και διευθύντρια σχεδιασμού που συνεργάστηκε στενά με τα αρχιτεκτονικά γραφεία Hopkins του Λονδίνου και Van Valkenburgh Associates Landscape Architects στο Cambridge.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline