Πωλούν σπουδαία αντικείμενα του Τιτανικού για να... ξεχρεώσουν

Σε δημοπρασία βγαίνουν τον επόμενο μήνα χιλιάδες αντικείμενα που βρέθηκαν από το ναυάγιο του Τιτανικού, με την ελπίδα να φέρουν περισσότερα έσοδα στην εταιρία η οποία κατέθεσε αίτηση πτώχευσης. Συγκεκριμένα, σε δημοπρασία θα δοθούν περισσότερα από 5.500 αντικείμενα που σώζονται από το πιο διάσημο ναυάγιο όλων των εποχών, συμπεριλαμβανομένου και ενός χάλκινου κομματιού από την σκάλα του πλοίου, ένα σετ από κινέζικα σκεύη που κοσμούσαν την τραπεζαρία του πλοίου, καθώς κι ένα κομμάτι από το βυθισμένο πλοίο. Η τιμή εκκίνησης λέγεται πως θα είναι το αστρονομικό ποσό των 19,5 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η δημοπρασία θα προχωρήσει μόνο εάν κάποιος προσφέρει επιπλέον δύο εκατομμύρια για να τα αποκτήσει και πάει λέγοντας.



Να σημειωθεί πως η εταιρία που θα βγάλει σε δημοπρασία τα αντικείμενα από τον Τιτανικό ονομάζεται Premier Exhibitions και κατέθεσε πτώχευση το 2016.
Έτσι σκοπός της είναι να πουλήσει μαζί τα αντικείμενα και όχι μεμονωμένα, ώστε να μπορέσει να ξεπληρώσει τα χρέη της.
Να σημειωθεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που βγαίνουν σε δημοπρασία αντικείμενα από τον Τιτανικό, καθώς το 2013 είχε πωληθεί το βιολί του αρχιμαέστρου που έπαιζε στο πλοίο έναντι 1, 7 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ μία επιστολή που γράφτηκε τις τελευταίες ώρες πριν βυθιστεί το πλοίο πουλήθηκε έναντι 166.000 δολαρίων.

titanic2Βέβαια εμπόδιο στην προσπάθεια της εταιρίας στάθηκαν μερικά βρετανικά μουσεία τα οποία ξεκίνησαν μία εκστρατεία για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα πως τα αντικείμενα θα παραμείνουν στο Λονδίνο και συγκεκριμένα στην πόλη Μπελφαστ, όπου χτίστηκε το πλοίο.

Η προσπάθειά τους υποστηρίχθηκε από τον Τζέιμς Κάμερον, διευθυντή της ταινίας του 1997, και τον Ρόμπερτ Μπάλαντ, τον ωκεανολόγο που ανακάλυψε τα ερείπια του πλοίου στον Ατλαντικό Ωκεανό.
«Αυτά τα αντικείμενα, τα οποία έχουν μεγάλη ιστορική σημασία, κινδυνεύουν να χωριστούν, να πωληθούν σε ιδιώτες συλλέκτες και να χαθούν ως αναγνωρίσιμη συλλογή» είχαν αναφέρει τα άτομα της εκστρατείας.

Την εκστρατεία στήριξε και το National Geographic, ωστόσο δεν εξασφαλίστηκαν τα δικαιώματα δικαιοδοσίας στα μουσεία, επιτρέποντας έτσι στην Premier Exhibitions να προβεί στην παραπάνω δημοπρασία.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline