Δημοπρατείται η πρώτη αμερικανική σημαία της Απόβασης στη Νορμανδία

Η αμερικανική σημαία που θεωρείται ότι είναι η πρώτη που κάρφωσαν οι αμερικανοί στρατιώτες στην παραλία Όμαχα κατά τη διάρκεια της αποβατικής επιχείρησης στη Νορμανδία (D-Day) το 1944, τίθεται σε δημοπρασία την επόμενη ενδομάδα, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions. Η αμερικανική σημαία που θεωρείται ότι είναι η πρώτη που κάρφωσαν οι αμερικανοί στρατιώτες στην παραλία Όμαχα κατά τη διάρκεια της αποβατικής επιχείρησης στη Νορμανδία (D-Day) το 1944, τίθεται σε δημοπρασία την επόμενη ενδομάδα, αναφέρει ο οίκος δημοπρασιών Heritage Auctions.

Η σημαία, την οποία κοσμούν χρυσά κρόσια και φέρει ένα μπάλωμα οπής που προκλήθηκε από σφαίρα, υψώθηκε στις 6 Ιουνίου του 1944 στην παραλία που πήρε την κωδική ονομασία Όμαχα, στο πλαίσιο της γιγαντιαίας απόβασης των συμμαχικών δυνάμεων, η οποία συνέβαλε όσο ελάχιστα άλλα γεγονότα στο να παραμείνει η Ευρώπη και ο κόσμος ολόκληρος ελεύθερος.

Ο οίκος δημοπρασιών του Ντάλλας ανακοίνωσε πως η σημαία καρφώθηκε στην άμμο της Όμαχα από τα χέρια του στρατιωτικού μηχανικού Τζον Χόρβαθ, ενός μπάρμαν από το Κολόμπους του Οχάιο, ο οποίος αργότερα έστειλε τη σημαία στη σύζυγό του με την ακόλουθη επιστολή:
«Πρόσεχε τη σημαία. Είναι η πρώτη που υψώθηκε στο προγεφύρωμα στην ακτογραμμή δύο ώρες αφότου άρχισε η εισβολή. Αναγκάστηκα να χρησιμοποιήσω τον ορθοστάτη της σκηνής μου για να τη σηκώσω».

Η επιστολή και η άφιξη της σημαίας στο Κολόμπους είχαν καταγραφεί σε δημοσίευμα εφημερίδας (πιστεύεται πως πρόκειται για την Columbus Citizen-Journal) του Αυγούστου του 1944 με τίτλο «Η πρώτη σημαία στην παραλία της Νορμανδίας φτάνει εδώ ως σουβενίρ της μάχης».
Στο απόκομμα φαίνεται η σύζυγος του Χόρβαθ που παρουσιάζει με τη σημαία. Ο Χόρβαθ, που πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 1961 ή το 1962, άφησε εκτός της σημαίας και άλλα πολεμικά μετάλλια και αναμνηστικά στον ανιψιό του.

Η σημαία θα δημοπρατηθεί στις 9 Ιουνίου, μαζί με μετάλλια του Χόρβαθ. Η online δημοπράτηση έχει ήδη ξεκινήσει και μέχρι τη Δευτέρα είχε φθάσει το ποσό των 55.000 δολαρίων, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των 50.000 δολαρίων.

Το 2016 μια άλλη σημαία, εκείνη του αποβατικού σκάφους που οδήγησε τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα στην παραλία «Γιούτα» κατά τη διάρκεια επίσης της απόβασης στη Νορμανδία, πουλήθηκε για 514.000 δολάρια, πιάνοντας περισσότερο από το πενταπλάσιο της αρχικής εκτίμησης.

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline