Μπορούν όντως τα σκυλιά να μυρίσουν τον φόβο;

Όλοι γνωρίζουμε -από μικρή ηλικία μάλιστα- πως τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον φόβο μας γεγονός που τα καθιστά πολύ επιθετικά εναντίον μας. Είναι πράγματι αλήθεια αυτό; Μπορούν στα αλήθεια τα σκυλιά να μυρίζουν τον φόβο;

Όλοι γνωρίζουμε -από μικρή ηλικία μάλιστα- πως τα σκυλιά μπορούν να μυρίσουν τον φόβο μας γεγονός που τα καθιστά πολύ επιθετικά εναντίον μας. Μάλιστα, αυτός είναι και ένας λόγος που όταν βρεθούμε κοντά σε σκύλο που γαβγίζει απειλητικά η αγωνία και ο φάβος μας αυξάνεται εκθετικά, θέτοντάς μας σε πολύ δύσκολη θέση...
Είναι πράγματι αλήθεια αυτό; Μπορούν στα αλήθεια τα σκυλιά να μυρίζουν τον φόβο; Και αν ναι πώς γίνεται αυτό; Το σώμα μας παράγει μια ιδιαίτερη «οσμή φόβου»;

Η απάντηση είναι η εξής: Όταν φοβόμαστε το σώμα μας παράγει μια ποικιλία χημικών ουσιών: ιδρώτας, αδρεναλίνη, κορτιζόλη, η επονομαζόμενη ορμόνη του στρες, μερικές φορές ακόμη και... ούρα.
Τα σκυλιά έχουν αποδείξει την ικανότητα να ανιχνεύουν όλα τα είδη των βιολογικών δεικτών, φαντάζει έτσι πιθανό ότι θα μπορούν επίσης να μυρίσουν τις χημικές ουσίες του φόβου, αλλά δεν υπάρχει μελέτη που να το τεκμηριώνει απόλυτα.

Τα σκυλιά έχουν έντονη διαίσθηση. Μπορούν καλύτερα να ερμηνεύουν τα ανθρώπινα σημάδια από ότι οι χιμπαντζήδες, ξέρουν πότε λέμε ψέματα και μπορούν να «πιάσουν» τα συναισθήματά μας. Μελέτες δείχνουν επίσης ότι μπορούν να διαβάσουν τις εκφράσεις του προσώπου μας και να καταλάβουν αν είμαστε ευχαριστημένοι ή θυμωμένοι. Αν πάρουν ένα χαμόγελο, είναι πιθανό να χαλαρώσουν τους σφιγμένους τους μύες.

Ο φόβος μας δεν κάνει τα σκυλιά πιο επιθετικά. Μια μελέτη του 2007 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Prevention Prevention σημείωσε ότι τα σκυλιά ήταν πιο πιθανό να δαγκώσουν παιδιά όταν αντιλαμβανόταν μια απειλή για το φαγητό, την επικράτειά ή τα υπάρχοντά τους. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα σκυλιά που είχαν δαγκώσει παιδιά διαπίστωσαν ότι το ήμισυ εξ αυτών είχε μια οδυνηρή περιπέτεια υγείας. Ένα σκυλί που πονά είναι πιθανό να είναι πιο ανήσυχο, αυτοπροστατευτικό και κατά συνέπεια πιθανότερο να δαγκώσει.

Τι πρέπει να κάνετε αν νομίζετε ότι ένας σκύλος μπορεί να επιτεθεί; Μην τρέχετε. Όπως λέει η δρ. Κάθριν Άλμπρο Χουπτ, του Cornell University College of Veterinary Medicine, «γνωρίζουμε ότι τα σκυλιά είναι πιθανό να επιτεθούν σε κάποιον που αρχίζει να τρέχει, αντιδρούν με επιθετικότητα, αλλά όχι λόγω της αναγνώρισης φόβου το θύμα.

Τα σκυλιά συχνά ερμηνεύουν την επαφή με τα μάτια ως ένδειξη επιθετικότητας και αυτό μπορεί επίσης να τα κάνει να επιτεθούν. Το καλύτερο μάλλον που έχετε να κάνετε είναι να στέκεστε ακίνητοι, τα χέρια στα πλάγια σας και να κατευθύνετε το βλέμμα σας κοντά, αλλά όχι πάνω στο σκυλί.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline