Η γάτα της Αγίας Σοφίας και τα σκυλιά του Τζο Μπάιντεν διαγωνίζονται στα διεθνή ΜΜΕ

Η αγάπη των μουσουλμάνων για τις γάτες έχει ρίζες στον ίδιο τον προφήτη. Ηταν, λέει, έτοιμος να ξεκινήσει για ένα ταξίδι, όταν διαπίστωσε ότι μια γάτα κοιμόταν πάνω στον μανδύα του. Ζήτησε ένα ψαλίδι, προτιμώντας να καταστρέψει το ένδυμά του παρά να την ξυπνήσει. Με τέτοια «θεϊκή» προστασία, η γάτα στην Τουρκία απολαμβάνει τιμές πριγκιπικές. Ακόμα και στις φτωχότερες συνοικίες της Πόλης θα βρει κανείς κουπάκια με φαγητό και νερό για τα χαριτωμένα αιλουροειδή, σε αντίθεση με τους σκύλους, που περνούν μάλλον άσχημα. Είναι, άλλωστε, ιστορικά καταγεγραμμένη η συγκέντρωση χιλιάδων σκύλων σε κάποιο έρημο νησί του Μαρμαρά, όπου αλληλοεξοντώθηκαν από την πείνα.

Ο Τζο Μπάιντεν με τον γερμανικό ποιμενικό Μέιτζορ.

Το αναφέρει στο βιβλίο «Μάνη» και ο Πάτρικ Λι Φέρμορ, ο οποίος περιγράφει απολαυστικά τις γάτες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης ως πολύ διαφορετικές από τα γατάκια με κορδέλες της Δύσης: «Είναι πολύ πιο σβέλτες, έξυπνες, επιχειρηματικές, πιο άγριες και φανερά πιο άσωτες. Στη ρεμπέτικη μορφή τους τις βλέπει κανείς στην Κωνσταντινούπολη, που γεμίζουνε τον τόπο. Όλες τους φεύγουν για να εκτελέσουν χιλιάδες σκοτεινά και αμφίβολα ταξίδια, άλλοτε μόνες και άλλοτε σε μικρές στρατιές. Πολλές από αυτές έχουν την όψη ξεπεσμένων σωματοφυλάκων, με σπασμένες μύτες, κουρελιασμένα αυτιά και μαυρισμένα μάτια και βαστάνε τις σκοροφαγωμένες ουρές σαν ξίφη μέσα στις θήκες τους».

Η Πρώτη Κυρία με τους δύο σκύλους του ζεύγους Μπάιντεν.

jill-dogsΗ Γκλι –σημαίνει ένωση αγάπης– δεν έμοιαζε με αυτές, ήταν απίστευτα πιο καλοζωισμένη. Άλλωστε, ζούσε στην Αγία Σοφία και πέθανε πριν από λίγες ημέρες, έχοντας κερδίσει τον τίτλο της διασημότερης σύγχρονης γάτας της Πόλης. Είχε τον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, τον οποίο ακολουθούσαν χιλιάδες άνθρωποι ανά τον κόσμο, και έχαιρε τεράστιας δημοφιλίας. Η μασκότ δεν απειλήθηκε ούτε όταν ο ναός μετατράπηκε από μουσείο σε τζαμί. Είχε, άλλωστε, συναντήσει και ξένους ηγέτες, όπως τον Μπαράκ Ομπάμα, που της έδωσε και χάδια. Είχε βρει στέγη εκεί από το 2004 και είχε μάθει όλα τα κατατόπια. Αν ήταν σε διάθεση εξωστρεφή, έκοβε βόλτες στα χαλιά του δαπέδου. Αν βαριόταν τις συναναστροφές, απλώς αποσυρόταν σε σημεία μη προσβάσιμα στους τουρίστες.

Η Σάνι και ο Μπο, οι... Πορτογάλοι του ζεύγους Ομπάμα.

Αυτές τις ημέρες, τα διεθνή ΜΜΕ της αφιερώνουν νεκρολογίες –ετάφη στην περίβολο του ναού–, φαίνεται όμως ότι άλλα δύο τετράποδα απειλούν τη μεταθανάτια μιντιακή κυριαρχία της. Πρόκειται για τους δύο γερμανικούς ποιμενικούς του Τζο Μπάιντεν, που ετοιμάζονται να μετακομίσουν στον Λευκό Οίκο. Ο Τσαμπ, που αγοράστηκε, και ο Μέιτζορ, που υιοθετήθηκε από φιλοζωική. Ο Ομπάμα είχε δύο σκυλιά πορτογαλικής ράτσας, τον Μπο και τη Σάνι. Ο Ντόναλντ Τραμπ υπήρξε από τους ελάχιστους Αμερικανούς προέδρους που δεν είχε κατοικίδιο (άλλος ένας λόγος που του άξιζε να φύγει...).obama-doodle

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline