Για την ονομασία της ΠΓΔΜ στις ΗΠΑ

Το θέμα της ονομασίας θα συζητηθεί στις συναντήσεις που θα έχει στις ΗΠΑ ο ηγέτης των Αλβανών της ΠΓΔΜ Αλί Αχμέτι. Ο ηγέτης του αλβανικού συγκυβερνώντος κόμματος DUI Αλί Αχμέτι θα πραγματοποιήσει 15νθήμερη επίσκεψη στις ΗΠΑ, κατά την οποία, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του Τύπου των Σκοπίων, «θα επισημάνει την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας το συντομότερο δυνατό».

 

Όπως αναφέρθηκε από το DUI, αντιπροσωπεία του κόμματος, της οποίας θα ηγείται ο Αλί Αχμέτι, θα ξεκινήσει επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 6 Μαΐου. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί η πλήρης ατζέντα του Αλί Αχμέτι, ο οποίος εκτός από την Ουάσιγκτον θα επισκεφτεί τη Νέα Υόρκη και το Σικάγο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ο ηγέτης του DUI θα έχει σίγουρα συναντήσεις με εκπροσώπους της αμερικανικής Κυβέρνησης, καθώς και με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ κατά πάσα πιθανότητα θα συναντηθεί και με το διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Μέρος των ΜΜΕ των Σκοπίων σχολιάζουν ότι η «δραστηριοποίηση» και «ανάμειξη» του Αλί Αχμέτι στο ζήτημα της ονομασίας, το οποίο μέχρι τώρα χειριζόταν «αποκλειστικά» ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αποτελεί μία «μορφή πίεσης» του ηγέτη των Αλβανών της ΠΓΔΜ προς τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και ένα «μήνυμα» ότι το αλβανικό στοιχείο της χώρας επιθυμεί να βρεθεί λύση στο θέμα αυτό το συντομότερο δυνατό, ώστε να απεμπλακεί η ευρωατλαντική και ευρωπαϊκή πορεία της χώρας.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα, ο Αλί Αχμέτι, σε άρθρο του στον Τύπο των Σκοπίων, σημείωσε ότι χρειάζεται να ληφθούν μεγάλες και σημαντικές αποφάσεις από την ηγεσία της ΠΓΔΜ, ώστε να καταστεί δυνατή η προώθηση της ευρωατλαντικής προοπτικής τής χώρας.
Στο άρθρο του, ο Αλί Αχμέτι - εμμέσως πλην σαφώς - υπέδειξε στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ότι πρέπει να κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας, τονίζοντας ότι η υπομονή των Αλβανών στην ΠΓΔΜ για το ζήτημα αυτό, σιγά - σιγά εξαντλείται.

 

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline