Πως να γνωρίσεις καλά τον σκύλο σου από τη συμπεριφορά του. Η σημειολογία του....

Ενδεχομένως πολλές φορές να αναρωτηθείς αν είναι η συμπεριφορά του σκύλου σου φυσιολογική και γιατί κάνει ό,τι κάνει. Πώς μπορείς να την ερμηνεύσεις από συγκεκριμένες στάσεις και εκδηλώσεις του. Ο σκύλος σου θα κάνει πάντα πολλά πράγματα. Κάποια θα τα θεωρήσεις φυσιολογικά, κάποια θα σε παραξενέψουν αλλά και κάποια ίσως να τα θεωρήσεις ανησυχητικά. Ενδεχομένως ίσως και να αναρωτηθείς αν είναι η συμπεριφορά του σκύλου σου φυσιολογική και γιατί κάνει ό,τι κάνει. Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί μύθοι γύρω από τη συμπεριφορά ενός σκύλου, με τους περισσότερους από αυτούς να βασίζονται στην ημιμάθεια και όχι στην αμάθεια.

-Το κούνημα της ουράς δείχνει φιλική διάθεση

Οι σκύλοι επικοινωνούν με τη γλώσσα του σώματος και η ουρά τους είναι μια βασική ένδειξη του πώς αισθάνονται. Αλλά όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του, μπορεί να είναι για διάφορους λόγους. Πολλοί τύποι κουνήματος μπορεί να δείχνουν ενθουσιασμό και χαρά, νευρικότητα ή ακόμα και επιθετικότητα.

-Όταν κάνει κάτι λάθος ο σκύλος φαίνεται ένοχος

Αυτό δεν συμβαίνει. Αυτό που στην πραγματικότητα γίνεται είναι ότι εσύ προβάλλεις το συναίσθημα της ενοχής στον σκύλο σου, καθώς τα σκυλάκια δεν μπορούν να αναλογιστούν τη συμπεριφορά τους. Όταν ο σκύλος σου κάνει κάτι λάθος και φαίνεται να έχει ενοχές, στην πραγματικότητα απλώς ανταποκρίνεται στην αρνητική γλώσσα του σώματός σου. Εκείνη τη στιγμή, μπορεί να αισθανθεί ότι δεν είσαι χαρούμενη γι' αυτό που έκανε.

-Ο σκύλος μου είναι ξαπλωμένος το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας γιατί βαριέται

Αν ο σκύλος σου κοιμάται όλη μέρα ή του αρέσει να ξαπλώνει, δεν είναι επειδή βαριέται! Είναι πολύ φυσιολογικό για τους σκύλους να περνούν τον περισσότερο χρόνο τους ξαπλωμένοι (όπως κάνουν πολλά ζώα), απλώς πρέπει να φροντίσεις να ενσωματώσεις τη σωματική άσκηση στη μέρα τους.

-Ο σκύλος μου τρώει γρασίδι γιατί δεν αισθάνεται καλά

Οι σκύλοι τρώνε γρασίδι για πολλούς λόγους και θεωρείται φυσιολογική συμπεριφορά. Αυτό το ένστικτο πηγαίνει πίσω στους προγόνους τους, τον πανίσχυρο λύκο, και μπορεί να παρατηρηθεί ακόμη και σε άγριους σκύλους επίσης.

Οι σκύλοι θα καταναλώσουν γρασίδι για να καλύψουν μια ανικανοποίητη διατροφική ανάγκη, όπως η ανάγκη για φυτικές ίνες, την πέψη ή μπορεί να τρώνε γρασίδι απλώς και μόνο επειδή απολαμβάνουν την υφή του!

-Ένας σκύλος που γαβγίζει ή γρυλίζει είναι επικίνδυνος

Ενώ είναι αλήθεια ότι ορισμένα γαβγίσματα του σκύλου δείχνουν επιθετικότητα, αυτό δεν ισχύει για το γάβγισμα γενικά. Τα σκυλάκια μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη φωνή τους για να εκφραστούν, όπως και οι άνθρωποι! Δώσε προσοχή στους διαφορετικούς τύπους γαβγίσματος που θα κάνει ο σκύλος σου. Κάποια μπορεί να είναι σύντομα, γρήγορα γαβγίσματα, ενώ άλλα θα είναι βαθιά γρυλίσματα. Επίσης, αν δεις τον σκύλο σου να γαβγίζει σε έναν ξένο, ΚΑΙ δεις τη γούνα στην πλάτη του να αρχίζει να σηκώνεται, τότε ξέρεις σίγουρα ότι αυτή είναι μια επιθετική μορφή γαβγίσματος.

Η ουσία είναι ότι οι σκύλοι γεννήθηκαν για να γαβγίζουν. Μπορείς να τα εκπαιδεύσεις για να γαβγίζουν λιγότερο, αλλά ποτέ δεν πρέπει να τιμωρήσεις το σκυλοπαιδάκι σου για αυτή τη φυσική συμπεριφορά του!

Προσθήκη σχολίου

Βεβαιωθείτε ότι εισάγετε τις (*) απαιτούμενες πληροφορίες, όπου ενδείκνυται. Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Πολυμέσα

Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
Ok Decline